„Pirmiausia išskirčiau pirmą etapą, kad tai buvo vieni simpatiškiausių rinkimų, nebuvo kažkokių juodųjų technologijų, labai malonūs kandidatai, abu laimėjo. Antras etapas, mano galva, gerokai aktyvesnis. Pastebiu iš žurnalistų, kad tų įvykių nėra, kompromituojančios medžiagos trūksta. Kitose šalyse ta kampanija vyksta gerokai aktyviau.

Daug įdomiau būtų, jeigu tie du kandidatai būtų kupini neapykantos prieš elitą, arba jeigu jie būtų humoristai ir galėtų pasišaipyti iš visko. Kita vertus, kažin ar to reikia Lietuvai, to reikėjo prieš 15 ar 20 metų, bet dabar turime, ką turime“, – DELFI laidoje V.Gaidys.

Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė

Komunikacijos agentūros „INK agency“ vyresnysis partneris Kęstutis Gečas mano, jog abu kandidatai turi silpnų pusių. Jis taip pat įvertino ir Juknevičienės bei Kubiliaus veiksmus.

„Žinote, po pirmo turo pirmą savaitę daug kas atrodė gana keistai, didelį dėmesį turėjo Skvernelio pareiškimai, o tik dabar atrodo, kad žmonės prisimena, kad yra dar antrasis turas ir du finalininkai. Manau, kad tai, ką šią savaitę sprendžia Šimonytės štabas, tai yra tam tikras atsiskyrimas, išskirtinumo paieškos. Šioje vietoje, kiek tai buvo surežisuota, kiek tai buvo Kubiliaus ir Juknevičienės iniciatyva, galbūt ne mums spręsti, bet jų išėjimas bando atsverti tą pagrindinę žinutę, kurią transliuoja Nausėda.

Vladas Gaidys

O jis transliuoja, kad Šimonytė yra konservatorių kandidatė. Kitaip sakant, tie, kuriems nepatinka konservatoriai, turėtų balsuoti už Nausėdą. Tai, ką pasako Kubilius ir Juknevičienė, kad Nausėda yra tas pats konservatorius, kad mes vienodi ir nėra kažkokių ne konservatorių“, – DELFI sakė K.Gečas.

Paklaustas apie tai, ar konservatorių parama labiau kenkia Šimonytei ar padeda, jis tikina, kad reikšmingo poveikio tai neturi, tačiau parama vis tik labiau blogina situaciją.

„Aš manau, kad partijos parama Šimonytę dar labiau įkalina į konservatorišką elektoratą, dar labiau į dešiniąją pusę. O kad labai stipriai pakenktų ar padarytų postūmį, nemanau“, – tikina komunikacijos specialistas.

Tuo tarpu V.Gaidys paminėjo dabartinės prezidentės pavyzdį. Jis mano, jog viena iš svarbiausių Dalios Grybauskaitės stiprybių buvo nepriklausomas įvaizdis.

„Čia įvaizdžio klausimas. Aš manau, kad ji atrodo gana savarankiškas žmogus. Dalios Grybauskaitės pagrindinė ir absoliuti stiprybė ir buvo ta, kad ji atrodė, kaip nepriklausomas žmogus, nors ji turėjo savo simpatijas ir antipatijas“, – laidoje kalbėjo sociologas.

Kęstutis Gečas

K.Gečas, paklaustas, kas dar galėtų pakenkti kandidatams, tikino, jog Šimonytė dabar turėtų kreiptis į žmones ir pasakyti, kodėl jie turėtų ją palaikyti.

„Manau, kad didelio pokyčio nebus. Pagrindinis dalykas, su kuriuo susiduria Šimonytė, kad Nausėda, save pozicionuojantis kaip visų kandidatą, jis susirenka visus likusius balsus, kurie yra į kairę nuo centro. Šimonytės pusėje daugiau nieko nėra. Ką ji turėtų padaryti, tai pasakyti, kodėl kitiems žmonėms verta už ją balsuoti. Ji pati nesako, bet konservatoriai savo veiksmais ją dar labiau įkalina konservatoriškame lauke“, – DELFI laidoje kalbėjo K.Gečas.

Prezidento rinkimų antrajame ture varžosi du daugiausia balsų per pirmąjį turą surinkę kandidatai: Seimo narė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė ir ekonomistas Gitanas Nausėda.

Pirmajame ture už Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų iškeltą I. Šimonytę balsavo 31,31 proc. rinkėjų, už nepriklausomą kandidatą G. Nausėdą – 30,94 proc. rinkėjų.

Rinkimuose į Europos Parlamentą dalyvauja 16 partijų ir visuomeninių komitetų keliamų kandidatų sąrašų.

Lietuva į Europos Parlamentą renka 11 atstovų.

Visas pokalbis DELFI laidoje.