Kandidatės į Prezidentus Ingridos Šimonytės štabo vadovas Paulius Lukauskas į VRK dėl kandidato į Prezidentus Gitano Nausėdos politinės kampanijos finansavimo bei kampanijos stebėsenos, kurią turėtų atlikti VRK kreipėsi pirmadienį.

Antradienį vykusio VRK posėdžio metu pirmininkė komisijos klausė, ar nagrinėti kreipimąsi šiuo metu, jau prasidėjus išankstiniam balsavimui, ar palaukti, kol praeis rinkimai?

„Mane nustebino jūsų požiūris, – teigė komisijos narys Vilius Semeška. – Jei yra skundas atsiųstas tai ką su skundu darome? Tiriame ir atsakome.“ Komisijos narys teigė, kad kitų rinkimų kampanijų metu net anoniminiai skundai. V. Semeška teigė jau antradienį sudaryti darbo grupę tirti skundui.

V. Semeška piktinosi, kad kreipimasis bus paslėptas stalčiuje. Jam atsakydama VRK pirmininkė L. Matjošaitytė teigė, kad informacija tikrai bus įvertinta ir pridūrė: „Pas mane labai maži stalčiai, nelabai kas ir telpa“.

„Yra tokių situacijų, kai VRK turi nedelsiant reaguoti, – kalbėjo kitas komisijos narys Maksimas Reznikovas. – Šiandien gavome raštą, kurio hipotezė tokia, kad štai kandidatas gavęs tiek aukų, pažiūrėjome, kokie jo reklamos mąstai ir reklamos daugiau nei jie turi pinigų. Ir neaišku, kokias sąskaitas jie deklaravę.“

M. Reznikovas pridūrė, kad kandidatas gali po kampanijos turėti skolų, gali pirkti daugiau reklamos nei turi surinkęs aukų. „Yra kažkoks rūkstantis pistoletas, už kurio mums reiktų griebtis ir imtis priemonių šioje situacijoje? Gal jo nėra“, – teigė M. Reznikovas. Jis nepritarė skubiam kreipimosi tyrimui.

Komisijos narė Jūratė Lebedevienė teigė, kad abejoja darbo grupės kūrimo būtinumu, nes, pasak komisijos narės, pasibaigus rinkimams visi duomenys ir taip turės būti pateikti.

L. Matjošaitytė teigė, kad per šias kelias likusias dienas VRK nespėtų surinkti visos informacijos ir atlikti tyrimo. Ji laikėsi pozicijos, kad tyrimas turėtų būti pradėtas po rinkimų, tačiau pridūrė, kad informacija tikrai bus tiriama ir tikrinama.

„Klausimas, kodėl prieš balsavimus ir pirmojo turo metu mes apie tai nediskutavome“, – svarstė L. Matjošaitytė, pridurdama, kad VRK nereiktų daryti staigių judesių ir pabrėžė, kad tai jos asmeninė nuomonė.

„Pasiūlėte nieko nedaryti“, – L. Matjošaitytės nuomonę sukritikavo V. Semeška. L. Matjošaitytė teigė, kad laiko tyrimui iki rinkimų vis tik stinga.

Aptarus gautą skundą buv nuspręsta balsuoti, ar sudaryti darbo grupę jam tirti, tačiau balsavimo metu tai nebuvo patvirtinta, tik vienas komisijos narys pasisakė už darbo grupės kūrimą.

Po balsavimo buvo nuspręsta perduoti skundą skyriui. L. Matjošaitytė pabrėžė, kad į dalį klausimų galima atsakyti dabar, nes VRK turi reikiamus duomenis, o į klausimus, kuriems reikia visų duomenų, bus atsakyta tik gavus visas G. Nausėdos štabo ataskaitas.

„Informaciją, kurią turime šiai dienai, galime pateikti, – teigė VRK pirmininkė. – Į tuos klausimus, kuriuos galime atsakyti neatlikdami vertinimo.“

Kandidatai duomenis turi pateikti per 85 dienas po rinkimų

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė DELFI pirmadienį teigė, kad dar turi labai mažai susistemintos informacijos apie kandidatų išlaidas, nes kandidatai ataskaitas pateikia per 85 dienas po rinkimų.

„Pagal įstatymą per 85 dienas po rinkimų turi būti pateikiamos ataskaitos. Šiuo metu nėra prievolės deklaruoti visų patirtų išlaidų, – teigė pirmininkė ir pridūrė, kad buvo svarstoma sutrumpinti laikotarpį, per kurį būtų pateikiamos ataskaitos, tačiau reguliavimas liko nepakitęs. – Šiuo metu reguliavimas yra toks, koks yra, kiekvienas kampanijos dalyvis turi teisę išleisti milijoną ir šimtą tūkstančių pirmajame ture, antrajame ture – 25 proc., tai būtų 1 mln. 375 tūkst. iš viso. Atitinkamai visas savo išlaidas turi finansuoti iš teisėtų finansavimo šaltinių – tai paties kandidato ar fizinių asmenų aukos.“

L. Matjošaitytė DELFI teigė, kad neketina raginti G. Nausėdos pateikti ataskaitas greičiau nei numatyta.

Pirmadienį kalbinta L. Matjošaitytė nevertino kreipimosi ir jame išsakytų argumentų. „Iš anksto vertinti sudėtinga, sprendimus priima visi VRK nariai, sprendžiame, išsiaiškiname visas aplinkybes, – teigė L. Matjošaitytė. – Kol neturime informacijos, kol nėra aiškios visos dedamosios, sakyti, kad yra vienaip ar kitaip, būtų nekorektiška, tuo labiau, žvelgiant į tai, kas šiuo metu vyksta viešojoje erdvėje.“