„Kaip mes galime dabar kalbėti apie kažkokius įsiskolinimus, jei šiomis dienomis ateina naujos lėšos ir jos eis iki pat penktadienio pirmos valandos nakties, – viešėdamas laidoje „DELFI Diena“ teigė kandidatas į Prezidento postą Gitanas Nausėda. – Darome viską, kad tos skolos būtų likviduotos arba jų apskritai nebūtų.“

Vardija rinkiminės kampanijos išlaidas

Kandidatas teigė, kad vis dar gauna paramos iš fizinių asmenų. „Aukoja fiziniai asmenys, nes juk žinote, kad kiti negali aukoti, partijos mums neperveda. Nors mes nepriklausomi, bet kitiems nepriklausomiems kandidatams partijos perveda 330 tūkstančių, bet kitiems nepriklausomiems kandidatams jos neperveda“, – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatę Ingridą Šimonytę kritikavo G. Nausėda ir pridūrė, kad vieno fizinio asmens auka negali viršyti 8850 eurų.

Gitanas Nausėda

Skaičiuodamas išlaidas G. Nausėda įvardijo, kad jo kampanijai naudotas reklaminis filmukas kainavo 2,5 tūkst. eurų ir kritikavo I. Šimonytę, esą jos kampanijoje kai kurie dalykai buvo kur kas brangesni. „Mes už savo filmuką mokėjome 2,5 tūkst. eurų. Jeigu mano duomenys yra teisingi, kandidatės štabas mokėjo dešimt kartų daugiau“, – įvardijo kandidatas.

Jis taip pat įvardijo ir skirtumus tarp jo ir I. Šimonytės rinkimų rezultatų laukime. „Mes apsiėjome su štabo patalpomis ir mokėjome tik už maistą, kandidatės štabas nusprendė sutikti rinkimus su vėjeliu ir išsinuomojo turbūt vieną brangesnių vietų Vilniuje“, – tvirtino G. Nausėda.

Teigia, kas skolas skaičiuoti dar anksti

I. Šimonytė iš fizinių asmenų aukų surinko 200 tūkst. eurų, o iš TS-LKD partijos gavo 330 tūkst. eurų paramos. „Grubiai tariant bus turbūt apie du kartus mažesnė suma“, – apie gerokai mažesnes išlaidas kampanijai kalbėjo G. Nausėda ir pridūrė, kad suma turėtų būti maždaug 300 tūkstančių, nors fiziniai asmenys kandidato kampanijai yra paaukoję 197 tūkstančius.

Gitanas Nausėda
Mes už savo filmuką mokėjome 2,5 tūkst. eurų. Jeigu mano duomenys yra teisingi, kandidatės štabas mokėjo dešimt kartų daugiau.

G. Nausėda neskaičiuoja galimų skolų, nors išlaidos net ir jo paties teigimu gali viršyti dabar surinktų lėšų sumą. „Manau, kad per šias dienas mes tikrai dar pasipildysime savo sąskaitą, nes yra susitarimų, yra žmonių“, – teigė G. Nausėda, pridurdamas, kad yra užtikrintas, kad aukų dar bus.

Kandidatas tvirtino, kad skaičiuoja visas savo išlaidas ir yra komandai pasakęs, kad negali būti didelių skolų.

Gitanas Nausėda

Beje, G. Nausėda pridūrė, kad dalyvaudamas rinkimuose nebuvo tikras, ar pateks į antrąjį turą. „Kai kurie kandidatai, neminėsiu jų pavardžių, būdami užtikrinti, kad į antrąjį rinkiminį turą pateks, išsinuomojo stendus lauke dviem savaitėms į priekį. Kitaip tariant, jie buvo tokie užtikrinti, kad dalyvaus antrajame ture, kad mokėjo gerokai didesnes pinigų sumas nei mes, nes buvo tiesiog garantuoti, – kalbėjo G. Nausėda. – Mes elgėmės kukliai galvodami, kad visko gali nutikti.“

Gitanas Nausėda
Kai kurie kandidatai, neminėsiu jų pavardžių, būdami užtikrinti, kad į antrąjį rinkiminį turą pateks, išsinuomojo stendus lauke dviem savaitėms į priekį. Kitaip tariant, jie buvo tokie užtikrinti, kad dalyvaus antrajame ture, kad mokėjo gerokai didesnes pinigų sumas nei mes, nes buvo tiesiog garantuoti.

G. Nausėda neatsakė į klausimą, kokio dydžio skolos gali likti po rinkiminės kovos teigdamas, kad į šiuos klausimus atsakys po rinkimų.

Kandidatas kovą antrame ture vadina ne visiškai lygia, nes I. Šimonytė kaip partijos keliama kandidatė gavo 330 tūkst. partijos paramos, o G. Nausėda gali gauti aukų tik iš fizinių asmenų, o ir vieno asmens aukojama suma yra ribojama – iki 8850 Eur.

G. Nausėdos teigimu, jo komanda dėl tokios sumos, kokią gavo I. Šimonytė, galėtų dirbti pusmetį ir tai greičiausiai nesurinktų.

Reaguoja į konservatorių kritiką, tačiau teigia, kad po rinkimų dienos tai baigsis

I. Šimonytės štabas pirmadienį G. Nausėdai uždavė viešų klausimų, kuriuose klausė, ar komunikacijos įmonė „Inspired“, kuri padeda jam kampanijos metu, dirba ir su „MG Baltic“. „Taip galima ir iki absudro nueiti. Visos firmos, finansinės institucijos, dirba su daugybe visokiausių klientų. Tarp jų gali būti ir vienokios, ir kitokios įmonės. Jeigu mes ten dabar atrastume kokį nors pavadinimą, ar iš to reikia kažkokias išvadas daryti? Aš juk nekontroliuoju tų įmonių, jos turi savo užsakymų portfelį ir jos dirba“, – kalbėjo G. Nausėda ir pridūrė, kad visa tai net ne jo, o komandos darbas.

I. Šimonytės štabas dėl abejonių dėl G. Nausėdos štabo finansų paskirstymo kreipėsi ir į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), o ši teigė, kad skundą nagrinės tik po rinkimų. G. Nausėda tokio VRK sprendimo nevertino teigdamas, kad šį sprendimą turi priimti pati VRK.

Gitanas Nausėda

TS-LKD kandidatės štabas į G. Nausėdos pusę yra paleidęs ne vieną kritikos strėlę, tačiau kandidatas teigia, kad po rinkiminės kampanijos tai baigsis. „Nemanau, kad iš to reiktų daryti kažkokias labai dideles išvadas, – apie kritiką kalbėjo G. Nausėda. – Suprantu, kad rinkimų žaidimo taisyklės yra tokios, kokios yra. Mes ėjome su vienokiais principais, kiti tuos principus traktuoja gerokai lanksčiau. Aš pasakiau savo komandai, kad mes neterškime kitų vardo, nesistenkime pilti ant kitų kandidatų purvo ir mes tai darome nuosekliai.“

Jis teigė, kad po rinkimų galės atvirai bendrauti ir bendradarbiauti su visomis partijomis.

„Kaišiojimas pagalių į ratus, patikėkite, baigsis sulig rinkimais. Tą pačią dieną visos tos problemos, kurios šiai dienai atrodo neišsprendžiamos ir labai sudėtingos, pasidarys visiškai nebereikšmingos“, – tvirtino G. Nausėda.

Įvardijo, kuo skiriasi nuo Šimonytės

Į klausimą, kuo jis skiriasi nuo I. Šimonytės, G. Nausėda atsakė su šypsena veide: „Pirmiausia, aš esu tikrai nepriklausomas kandidatas“.

„Aš esu žmogus, kuris gali, jeigu reikia ir jeigu mato būtinybę stoti prieš srovę. Galiu pasakyti savo nuomonę, kuri nesutaps su daugumos nuomone, – teigė G. Nausėda. – Mano konkurentė, kiek man žinoma, prieš savo partijos valią, prieš Vyriausybės vadovo Andriaus Kubiliaus valią niekada nestojo, nors kai kurie iš šios Vyriausybės sprendimų buvo tiek kontroversiški, kad iki šiol nenurimsta aistros, kalbama, ar krizės įveikimo politika Lietuvai nekainavo brangiai, ar nekainavo daug brangiau nei kaimyninei Latvijai. Jei ji turėjo savo tvirtą stuburą, tvirtą poziciją, tuo metu ji tai galėjo padaryti. Ir jeigu nebūtų radusi pritarimo, galėjo ir atsistatydinti, jei tikrai manė, kad Lietuvos žmonių interesai yra pažeisti, bet ji to nepadarė“, – teigė G. Nausėda.