„G. Nausėda, vadovaudamasis politinio dialogo principu, susitiks su LVŽS frakcija Seime. Dėl intensyvios rinkimų kampanijos paskutinės savaitės dienotvarkės susitikimas įvyks abiems šalims patogiu laiku Seimo Konstitucijos salėje trečiadienį, gegužės 22 d., 10:30 val.

Atkreipdamas dėmesį, kad keliami klausimai yra svarbūs platesnį rinkėjų ratą atstovaujančioms parlamentinėms partijoms, tą pačią dieną 11:30 val G. Nausėda Seime susitiks su Socialdemokratų partijos frakcija.

Pagarba rinkėjams ir jų deleguotoms politinėms partijoms yra tarp pamatinių G. Nausėdos vertybinių principų, todėl dialogas bus palaikomas ir siekiama visuomenės aiškiai išsakyto poreikio – konstruktyvaus politinio bendradarbiavimo“, – rašoma pranešime spaudai.

DELFI primena, kad penktadienį posėdžiavusi „valstiečių“ Taryba nusprendė pakviesti į susitikimą abu antrojo turo dalyvius. Ingrida Šimonytė teigė, kad negalės atvykti į susitikimą, nes bus išvykusi iš Vilniaus.

Kandidatė į pateiktus klausimus atsakė raštu. Savo atsakyme, kurį išplatino ir žiniasklaidai, kandidatė teigė, kad didelė dalis atsakymų į jų keliamus klausimus jau buvo pateikti programiniuose tekstuose, debatuose, apie juos galima spręsti iš jų bendro, daugiau nei dvejus metus besitęsiančio darbo Seime.

„Jums neabejotinai žinoma, kad dėl daugumos iš jūsų sąraše išdėstytų nuostatų ne tik, kad esu, bet ir visada buvau pasirengusi diskutuoti, o noro diskusijai veikiau galima buvo pasigesti iš jūsų pusės. Didelės apimties ir artimiausiems dešimtmečiams turėsiančios įtaką reformos negali būti svarstomos ir priimamos tik ypatingos skubos tvarka, neieškant platesnio sutarimo. Tai neseniai konstatavo ir Konstitucinis Teismas“, – rašė I. Šimonytė.

Ragina pirma susitarti viduje

Dėl klausimų, susijusių su viešojo sektoriaus būkle kandidatė siūlė „valstiečiams“ pirma atsakymą rasti valdančiosios daugumos viduje.

„Kaip antai, keista reikalauti iš Prezidento pastangų siekiant socialinių išlaidų ir BVP santykio, artimo ES vidurkiui, kai Jūsų pačių sudaryta Vyriausybė savo Stabilumo programoje neprognozuoja tokio padidėjimo, o priešingai, įvertinus vyresnio amžiaus žmonių dalies visuomenėje perspektyvas – prognozuoja dar ir santykinį jų mažėjimą.

Joks Prezidentas negali sukurti išteklių tokia socialinių išlaidų padidinimui, jeigu Vyriausybė pasisako už mokesčių mažinimą ir pati prognozuoja, kad nepaisant jos itin ambicingai atrodančių kovos su šešėline ekonomika tikslų, mokesčių pajamų santykis su BVP 2022 m. tik kiek viršys 31 proc. BVP“, – rašė I. Šimonytė.

Savo raše ji išsakė pasiryžimą telkti politines jėgas solidžiai diskutuoti apie socialinio kontrakto apimtis.

„Jūsų nuomone, be abejonės, man labai svarbi. Tačiau tai jūsų politinė jėga, visų pirma, turėtų tą nuomonę apsibrėžti, nes tarp rinkiminės LVŽS programos ir pastarojo laikotarpio veiksmų bei deklaruojamų tikslų esama esminio neatitikimo“, – rašė I. Šimonytė.

Šimonytė: užsienio politikos kryptis nesikeis

Kandidatė patikino, kad kryptis stiprinant Lietuvos įsitvirtinimą Vakarų erdvėje nesikeis.

„Šiuo požiūriu man asmeniškai labai svarbūs ir santykiai su Lenkija, ir kiti dvišaliai bei daugiašaliai formatai, per kuriuos Lietuvos balsas tampa labiau girdimas“, – rašė I. Šimonytė.

Aptardama ES raidos perspektyvas, kandidatė pažymėjo, kad ES išgyvenant tapatybės paieškų laikotarpį, (…) svarbu nenuslysti į dviejų antagonistinių, bet teorinių konstruktų – Tautų Europos ir federalistinės Europos kraštutinumus“, – teigė I. Šimonytė.

Kandidatės vertinimu, yra aibė klausimų, kuriuos ES šalys kartu gali spręsti geriau nei pavieniui.

„Socialinio ramsčio dimensija yra labai svarbi, tačiau nepamirškime ir mūsų pačių atsakomybės – mes patys, visų pirma, esame atsakingi už sąžiningą savo pačių įsipareigojimą vieni kitiems ir negalime nuolat tikėtis, kad mūsų viešųjų sektorių problemas užglaistys ES finansinė parama ar nurodymai“, – rašė I. Šimonytė.

Pabrėžė nepriklausomumą

Aptardama kovą su korupcija ir teisingumo sistemos stiprinimą, kandidatė pažymėjo, kad jos „nevedžiojo ir nevedžios už rankos neaiškūs tarpininkai“.

„Ir aš pati pas tokius nevaikštau ir nevaikščiosiu. Taip pat neprašysiu ir nepriimsiu politinės paramos iš korupcija įtariamų asmenų, bei tų, kurie turi didelių reputacinių problemų. Turiu tvirtą politinį stuburą ir nebijau atsiriboti nuo tų, kurie bando valdyti valstybę iš galinės sėdynės“, – rašė I. Šimonytė pažymėdama, kad nepakantumo korupcijai kultūrą ir aukštus reikalavimus taikys pirmiausiai pati sau.

Pasak kandidatės, dėl klausimų apie Lietuvos atstovavimą Europos Vadovų Taryboje bei kitų praktinių klausimų bus galima diskutuoti po rinkimų. Ji patikino frakciją, kad jokie R. Karbauskio pareiškimai netrukdys jai diskutuoti tais klausimais, kuriais diskusijos tarp Seimo ir Prezidento yra būtinos.