„Privalau priminti, kad nė vienas Liberalų sąjūdžio frakcijos narys nebalsavo už šios komisijos sudarymą. Mes iš karto pareiškėme, kad toks Seimo sprendimas gali būti antikonstitucinis. Deja, valdančiuosius tada palaikė ir kai kurie kitų opozicinių frakcijų atstovai. Dar daugiau - Seimo liberalai pareiškė, kad nedeleguos savo narių dirbti šioje komisijoje. Sakėme, kad tokiame antikonstituciniame farse nedalyvausime. Kad ši komisija gali būti pažeidžianti pagrindinį valstybės įstatymą, mes tą žinojome, nes Konstitucinis Teismas dar 2006 m. buvo pasisakęs dėl neleistino politikų kišimosi į LRT veiklą. Gaila, bet ir tai neįtikino valdančiųjų ir dalies opozicijos“,- sako E. Gentvilas, komentuodamas Konstitucinio Teismo sprendimą.

Pasak jo, liberalai ne kartą perspėjo „valstiečius“ dėl šios komisijos ir jos veiklos nekonstitucingumo.

„Galiausiai, pernai gruodį pavyko atmesti šios „pseudokomisijos“ išvadas. Liberalai daug kartų perspėjo, kad šios komisijos subūrimas atsilieps pasauliniame žiniasklaidos laisvės indekse. Taip ir nutiko. Pasaulinė organizacija „Reporteriai be sienų“ šiemet balandžio mėnesį metinėje ataskaitoje kritikavo Seimo valdančiosios daugumos iniciatyvą kištis į LRT veiklą ir reformuoti jos valdymą“,- sako politikas.

Anot jo, paskutiniai „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio pareiškimai rodo, kad jis ir toliau sieks pertvarkyti LRT valdymą, nepaisant Konstitucinio Teismo sprendimo.

„Ką gi, oligarchui nesvarbu ne tik teismo pozicija, bet ir kažkokia abstrakti ir jam nesuprantama „žiniasklaidos laisvė“. O liberalai didžiuojasi, kad nė per nago juodymą neprisidėjo prie farso kuriant Seimo komisiją ar vykdant jos veiklą. Mums žiniasklaidos laisvė nėra abstrakcijos. Priimame ją kaip demokratijos atributą bei garantiją“, - sako E. Gentvilas.

Kaip primena ELTA, parlamentinio LRT veiklos tyrimo išvados Seime patyrė fiasko. Pernai gruodžio20 d. šių išvadų Seimas nepatvirtino. Už jas balsavo 55 Seimo nariai, prieš buvo 57, susilaikė 5 parlamentarai.

Tyrimą atlikę parlamentarai nustatė, kad „pasirinkta LRT struktūra, valdymo organų funkcijų pasidalijimas ir kompetencija, atsakomybės pasiskirstymo nebuvimas, kontrolės mechanizmų stoka sudaro prielaidą kilti rizikai, kad valstybės lėšos gali būti naudojamos neracionaliai.„

Išvadų projekte, kuris nesulaukė pritarimo, buvo siūloma įstatymu numatyti LRT valdybos, kaip kolegialaus valdymo organo, įsteigimą.

Šių metų gegužės 16 d. Konstitucinis Teismas pripažino, kad Seimo 2018 m. sausio 12 d. nutarimas „Dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos sudarymo ir pavedimo jai atlikti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos valdymo, finansinės ir ūkinės veiklos parlamentinį tyrimą“ prieštarauja Konstitucijos 25 straipsniui, konstituciniams atsakingo valdymo, teisinės valstybės principams.

Šis Konstitucinio Teismo nutarimas yra galutinis ir neskundžiamas.