Jis ketvirtadienį ir penktadienį dalyvavo ET Ministrų Komiteto sesijoje, joje pagrindinis dėmesys skirtas Europos Tarybą ištikusiai politinei krizei, sukeltai Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Europos Taryba turi ir toliau principingai, vadovaudamasi savo vertybėmis, vertinti Rusijos agresyvius veiksmus, kitaip organizacija gali prarasti savo autoritetą. Rusija ne tik savo retorika, bet ir veiksmais demonstruoja nepakitusį požiūrį“, – teigė L. Linkevičius.

2014 ir 2015 metais Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) apribojo Rusijos delegacijos dalyvavimo teises dėl Rusijos vykdomų Europos Tarybos Statuto pažeidimų.

Siekdama panaikinti ETPA sankcijų mechanizmą, Rusija nuo 2017 metų nemoka įmokų į organizacijos biudžetą.

L. Linkevičius pabrėžė, kad Lietuva nepalaiko ET Ministrų Komiteto sprendimo, kuris atvertų kelią vienašališkam Rusijos grįžimui į ETPA. Anot jo, Europos Taryba privalo remtis taisyklėmis, o norėdama grįžti į ETPA, Rusija turėtų pirmoji imtis konstruktyvių veiksmų.

1949 metais Europos Tarybą įkūrė Airija, Belgija, Danija, Italija, Jungtinės Karalystė, Liuksemburgas, Nyderlandai, Norvegija, Prancūzija ir Švedija. Lietuva Europos Tarybos nare tapo 1993 metais.

Europos Taryba yra regioninė tarpvyriausybinė organizacija, vienijanti 47 Europos šalis.

Nuo 2018 metų iki šių metų gegužės 17 dienos Europos Tarybos Ministrų Komitetui pirmininkavo Suomija, o dabar pirmininkavimą šešiems mėnesiams perėmė Prancūzija.