Gegužės 26 dieną antrajame ture varžysis du pirmajame daugiausia balsų surinkę kandidatai: Seimo narė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė ir ekonomistas Gitanas Nausėda.

Pirmajame ture už Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų iškeltą I. Šimonytę balsavo 31,31 proc. rinkėjų, nepriklausomą kandidatą G. Nausėdą – 30,94 proc. rinkėjų.

Taip pat VRK patvirtino dviejų su prezidento rinkimų pirmu turu vykusių referendumų – dėl dvigubos pilietybės išplėtimo ir dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo – rezultatus.

Referendumas dėl pilietybę apibrėžiančio Konstitucijos 12 straipsnio pataisos įvyko su 53,16 proc. aktyvumu, bet siūloma nuostata nepriimta, nes už ją balsavo per mažai piliečių.

Už dvigubos pilietybės išplėtimą buvo 72,35 proc. dalyvavusiųjų arba 956 tūkst. 564 rinkėjai, prieš – 25,53 proc. rinkėjų.

Dėl didesnės Konstitucijos I skirsnio apsaugos reikėjo, kad už pataisą balsuotų daugiau kaip pusė visų piliečių: tai būtų 1 mln. 236 tūkst. 203 piliečiai.

Referendume siūlyta išplėsti pilietybės institutą taip, kad Lietuvos pasą galėtų išsaugoti žmonės, gavę „europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę“.

Referendumas dėl Konstitucijos 55 straipsnio pataisos, kuria siūlyta nustatyti 121 vietos parlamentą, sekmadienį neįvyko dėl per mažo rinkėjų aktyvumo.

Nors 73,77 proc. dalyvavusių rinkėjų balsavo už Seimo narių skaičiaus mažinimą, aktyvumas siekė 47,79 proc., o reikėjo daugiau kaip 50 proc. bendro aktyvumo.

Su bent kiek didesniu aktyvumu referendumas būtų įvykęs, nes kita sąlyga, ne mažiau kaip trečdalis visų rinkėjų balsų UŽ, buvo įvykdyta: už Konstitucijos keitimą buvo 876 tūkst. 841 rinkėjas, reikėjo surinkti mažiausiai 824 tūkst. 135 balsus.