Už Administracinių nusižengimų kodekso pataisas balsavo 59 Seimo nariai, vienas susilaikė.

Balsavimui iš viso registravosi 60 parlamentarų – „valstiečiai“, socialdarbiečiai, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai, keli „tvarkiečiai“.

Įstatymų priėmimui reikia ne mažiau kaip 71 Seimo nario kvorumo.

Pataisos siūlo nustatyti, kad neatvykimas į laikinosios Seimo tyrimo komisijos posėdį, atsisakymas teikti medžiagą grėstų 150–600 eurų bauda, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–900 eurų bauda.

Pakartotinis pažeidimas juridinių asmenų vadovams ar atsakingiems asmenims grėstų bauda iki 5 tūkst. eurų.

Pataisas inicijavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas „valstietis“ Vytautas Bakas su keliais kolegomis.

V. Bakas kolegas ragino pataisas palaikyti nesiejant jų su konkrečiais tyrimais ir tvirtino, jog užkirtus kelią ignoruoti komisijas NSGK tyrimas dėl neteisėto poveikio politikos procesams būtų buvęs išsamesnis.

„Aš kviečiu balsuoti už šitą pataisą, nesiejant to su atskirais tyrimais, su darželiais ar dar kažkuo, o siejant su galimybe Seimui vykdyti parlamentinę kontrolę“, – sakė V. Bakas.

Prieš kalbėjęs konservatorius Mykolas Majauskas teigė, jog „parlamentinės komisijos išsikreipė ir tapo ne tyrimais, kurie galbūt suteiktų papildomos ar reikalingos informacijos, o politinio susidorojimo įrankiu“.

„Su šiomis pataisomis jos įgaus žymiai daugiau teisinio svorio ir galės būti naudojamos teisiniam ir finansiniam susidorojimui, nes baudos įdėtos pakankamai reikšmingos“, – argumentavo Seimo narys.

Minimos pataisos buvo registruotos dar pernai, tačiau į darbotvarkę įtrauktos, kai „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujama komisija nesulaukė į posėdį pakviestos konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio sutuoktinės Austėjos Landsbergienės.

Privačių darželių ir mokyklų tinklą turinčią A. Landsbergienę komisija norėjo apklausti dėl naujo mokyklos pastato statybų. Karalienės Mortos mokykla prieš minimą posėdį paskelbė pranešimą, kad mokykla politikoje nedalyvauja, o visus klausimus dėl naujo pastato statybos komisijai jau atsakė tai finansuosiantis fondas.