Anot ekonomisto Gitano Nausėdos, pirmiausia reikia skatinti tinkamą diskusijų kultūrą šiuo klausimu ir kalbėti ne tik apie toleranciją LGBT atstovams, o, apskritai, - pagarbą visiems žmonėms.

„Tolerancija reiškia pakantumą – kažką blogo, ką reikia pakęsti. (Turi būti, - ELTA) pagarba kiekvienam žmogui, nepriklausomai, kokios seksualinės orientacijos jis būtų“, - aiškino savo poziciją kandidatas.

Vis dėlto, pridūrė jis, diskusija su katalikiška visuomenės dalimi yra būtina, siekiant išvengti dar didesnio konflikto užprogramavimo ateityje.

„Galime rasti konsensusą su visuomene, įtvirtindami bendro gyvenimo nuostatą Civiliniame kodekse ir tai padėtų išspręsti daug problemų, su kuriomis susiduria šie žmonės“, - deklaravo savo požiūrį ekonomistas. Tačiau, pridūrė jis, tai nebūtų laikoma santuoka ir šeima, kurios sampratą įtvirtina Lietuvos Konstitucija.

Konservatorių kandidatė Ingrida Šimonytė teigia, kad Civilinės partnerystės įstatymas turi būti priimtas.

„Nemažai žmonių gyvena kartu nesudarę santuokos, turi bendrus klausimus, kuriuos turi spręsti ir tam mes turime sudaryti tam sąlygas“, - teigė kandidatė, pabrėždama, jog pagarba turi būti tiek homoseksualams, tiek skirtingų lyčių poroms.

Abu kandidatai paminėjo svarbą tenkinti ir kitų socialiai pažeidžiamų visuomenės grupių poreikius, tarp kurių yra neįgalieji ar krizinį nėštumą patiriančios moterys.

Tiek I. Šimonytė, tiek G. Nausėda pritarė, kad moteris aborto klausimu turi apsispręsti pati, tačiau profilaktinis darbas suteikiant moteriai psichologinę ir socialinę pagalbą, pasak jų, yra būtinas.