„Kadangi uždaras posėdis, tikrai negalėčiau pilnai pasakyti, tiesiog kalbėjome dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusių prokurorų teiginių“, – po posėdžio BNS sakė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

Anot jo, prokuratūros vadovybė atsakė į Seimo narių užduotus klausimus, o prašymų pateikti papildomą medžiagą, atlikti kokius nors veiksmus nesulaukė.

Posėdyje dalyvavo E. Pašilis bei jo pavaduotojai Žydrūnas Radišauskas ir Margarita Šniutytė-Daugėlienė.

Seimo TTK vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė BNS sakė posėdžio nekomentuosianti, argumentuodama, jog klausimas buvo uždaras.

Parlamentarė tik patvirtino, kad jokių sprendimų komitetas nepriėmė, tik aptarė situaciją.

E. Pašilis antradienį į klausimus apie situaciją prokuratūros sistemoje atsakė iš Seimo tribūnos, pagal raštu pateiktus parlamentaro Mindaugo Puidoko klausimus.

Jis neigė anksčiau pavaldinių žiniasklaidai išsakytus pareiškimus dėl galimų pažeidimų prokuratūros sistemoje.

E. Pašilis teigė, jog citatose kaip tiesa pateikti niekuo nepagrįsti teiginiai, jie prasilenkia su realybe ir klaidina visuomenę.

Taip jis sakė apie vieno iš Prokurorų profesinės sąjungos lyderių Juliaus Rėksnio teiginius, kad „tam tikriems tarnybų vadovams nurodoma pradėti kriminalinės žvalgybos veiksmus, tyrimą. Pakanka, kad neįvardintas informacijos šaltinis ką nors praneštų, tarkime, kad asmuo paėmė kyšį. Imama klausytis jo pokalbių. (...) Buvo paduodamas sąrašas žmonių ir liepiama jiems pareikšti įtarimus, nors tam nebūdavo pagrindo.“

Generalinis prokuroras vylėsi, kad visus J. Rėksnio teiginius laikraščiui „Lietuvos rytas“ nešališkai ir išsamiai ištirs Prokurorų etikos komisija.

Pasak E. Pašilio, Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Gintaro Jasaičio teiginius, kad ir jis, ir buvęs generalinis prokuroras Darius Valys yra nurodęs prokurorams siųsti bylas į teismą, net jei ten nėra pakankamai įrodymų apkaltinamajam nuosprendžiui, paneigia statistika.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ pastarosiomis savaitėmis skelbė publikacijas ir prokurorų interviu apie keliamas abejotinas bylas, politinę įtaką ir generalinio prokuroro E. Pašilio veiklą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė straipsnius „Lietuvos ryte“ apie prokuratūros sistemą pavadino spaudimu teisėsaugai. Ji atkreipė dėmesį, kad vienas iš laikraščio savininkų Gedvydas Vainauskas yra teisiamųjų suole.