Anot R. Karbauskio, balsavimo rezultatai rodo, kad referendumas buvo telkiantis.

„Referendumas dėl pilietybės išsaugojimo neįvyko, tačiau pilietybės išsaugojimo idėjai išreikšta žmonių parama - įspūdinga bei kviečianti toliau šiam klausimui nelikti abejingiems. Pergale galima vadinti ir tai, kad, rengiantis referendumui, įvyko daug pozityvių dalykų: visuomenė ir visos partijos įvertino pilietybės išsaugojimo, bendrystės su po pasaulį išsibarsčiusiais lietuviais svarbą, lyderystę ir aktyvumą parodė pasaulio lietuvių bendruomenė, ji ypač aktyviai dalyvavo rinkimuose“, - savo feisbuko paskyroje rašė politikas.

Jo teigimu, į balsavimo rezultatus turėtų atsižvelgti ir Konstitucinis Teismas, ir Seimas.

„Referendumas yra objektyviausia visuotinė apklausa, o jame išsakytą piliečių nuomonę privalo gerbti visi politikai ir partijos bei ją suprasti kaip valią, kuri turi būti įgyvendinta. Tikiu, kad didžiulė Lietuvos piliečių parama pilietybės išsaugojimui taps ir ženklu Konstituciniam Teismui, kada nors ateityje svarstysiančiam referendumui įvykti reikalingos kartelės sumažinimo klausimą.

Neabejotina, kad Seimas pilietybės išsaugojimo klausimu turės dirbti toliau. Tarsimės su koalicijos partneriais, vėl kviesime diskusijai pasaulio lietuvių bendruomenės atstovus ir prie šio klausimo grįšime. Grįžti įpareigoja balsavimo rezultatai, piliečių parama šiam klausimui, tikėjimas, kad esame viena Tauta, nepaisant to, kuriame pasaulio krašte gyvename. Mes galime išsaugoti savo piliečius ir turime atverti visus kelius jiems grįžti į Lietuvą, jaustis čia laukiamais ir vertingais“, - rašė R. Karbauskis.

ELTA primena, kad suskaičiavus visus balsus referendumas dėl pilietybės išsaugojimo įvyko, jame balsavo 52,63 proc. rinkėjų, tačiau įteisinti pilietybės išsaugojimą pritrūko balsų.

Konstitucijos 12 straipsnio (pilietybės) pakeitimo sąlygos yra itin griežtos - kad referendumas įvyktų, balsavime privalo dalyvauti 50 proc. visų rinkėjų. Norint pakeisti šį Konstitucijos straipsnį, 50 proc. visų rinkėjų turi pritarti referendumo klausimui. Taigi, jeigu šiuo metu Lietuvos valstybėje yra per 2,4 mln. į rinkėjų sąrašą įrašytų piliečių, tai pilietybės išsaugojimo referendume turi balsuoti mažiausiai 1,2 mln. visų balso teisę turinčių rinkėjų ir pasisakyti „už“.