Susitikimą su jais rengia Užsienio reikalų komiteto posėdžio Transatlantinių santykių ir demokratinės plėtros pakomitetis.

Planuojama, kad susitikime dalyvaus buvęs kandidatas į Baltarusijos prezidentus 2010 metų rinkimuose, buvęs politinis kalinys, ilgametis neregistruotos Baltarusijos socialdemokratų partijos pirmininkas Nikolajus Statkevičius, buvęs politinis kalinys, ilgametis neregistruotos Baltarusijos krikščioniškosios demokratijos partijos lyderis Pavelas Severinecas.

Pakomitečio pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis BNS sakė, kad mintis pasikviesti Baltarusijos disidentus kilo, kai Lietuvoje imta kalbėti apie galimą bendradarbiavimą su Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos režimu kuriant Astravo atominės elektrinės monitoringo sistemą.

„Pradėdami dialogą su prezidentu A. Lukašenka ar jo atstovais, mes savotiškai parduodame tuos disidentus, kurie kovoja už laisvę. Jie nori atvažiuoti, priminti apie save, priminti, kad pas juos eilinį kartą galimai bus organizuojami vadinamieji fiktyvūs rinkimai ir A. Lukašenka vėl bandys ir save, ir parlamentą išrinkti. Priminti apie tai, kad šiais metais užsikurs Astravas, priminti apie disidentų prieglobsčio prašymus, kuriuos mes dažnai painiojame su paprastais pabėgėliais ir juos grąžiname Baltarusijos režimui“, – sakė Ž. Pavilionis.

Jis teigė, kad apie posėdį pranešta ir vidaus reikalų ministrui Eimučiui Misiūnui, mat jam tenka prisiimti politinę atsakomybę dėl Migracijos departamento sprendimų.