A. Paulauskui bene labiausiai yra įsiminę 1997-ųjų rinkimai, kada po pirmojo turo savo varžovus jis lenkė kone dvigubai, o antrajame ture pralaimėjo vos per 0,74 proc. tuomet prezidentu tapusiam Valdui Adamkui. Politikas prisimena ir Rolando Pakso atvejį, kada 2002-aisiais Valdas Adamkus gana užtikrintai pirmąjį turą laimėjo, o štai antrajame nusileido malūnsparniu po šalies gyvenvietes skraidžiojusiam R. Paksui.

Tad, politikas sako, prieš antrąjį turą tiek Ingridai Šimonytei, tiek Gitanui Nausėdai yra svarbu tikslingai pasirinkti strategiją.

„Visų pirma, priklausys nuo to, kiek žmonių ateis. Gali būti, kad ta dalis žmonių, kurių kandidatas nepateko į antrą turą, neis, nusivils. Tai pirmiausia reikia, kad ateitų. Antras dalykas - kaip tuos rinkėjus patraukti į savo pusę, ką tu turi jiems pasiūlyti, kokias žinutes gali siųsti buvusių kandidatų elektoratui.

Mes spręsdavome - ar reikia važiuoti pas tuos, kurie nebalsavo, o galbūt priešingai - pas tuos, kurie balsavo. Jiems dėkoti, žadėti, dar bendrauti, kad tik ateitų. Yra dvi taktikos“, - Eltai sakė buvęs Seimo pirmininkas.

Jo teigimu, pats dviejų savaičių laikotarpį jis būdavo linkęs išnaudoti kreipdamasis į už jį nebalsavusius asmenis.

„Man norėjosi eiti ir aiškinti, aš gi geras, jūs gal manęs nesupratote ar neišgirdote. Nors viešųjų ryšių specialistai patarinėjo neeikvoti jėgų, nes tie gali ir neapsispręsti. Sakė, daugiau apvažiuoti palaikančius rinkėjus, jiems dėkoti. Bet gali būti įvairūs dalykai, nesakau, kad mes teisingai darėme“, - sakė A. Paulauskas.

Jo teigimu, taip pat antrajame ture kandidatams svarbu išryškinti savo pranašumus debatuose.

„Debatai bus labai svarbūs. Čia to konflikto reikia, bet jis turi būti inteligentiškas, intelektualus. Bet konfliktas yra reikalingas. Ne taip, kaip, prisimename, Dalia Grybauskaitė su Zigmantu Balčyčiu: „Kaip gerai pasakė, kaip teisingai padarė“. Ten buvo pritarimas, o ne debatai“, - prisiminė politikas.

Jo teigimu, norint pasiekti pergalę, dabar kandidatams reikia „dieną naktį triūsti“, nes likusias savaites reikia išnaudoti kaip įmanoma tikslingiau.

„Kas tiksliau sudėlios taikinius, į kuriuos reikia pataikyti, tas ir laimės. Manau, kad skirtumas bus nedidelis“, - teigė A. Paulauskas.

ELTA primena, kad po dviejų savaičių vyksiančiame antrajame Prezidento rinkimų ture dėl šalies vadovo posto varžysis daugiausia balsų per pirmąjį rinkimų turą surinkę kandidatai - Ingrida Šimonytė, pelniusi 31,13 proc. rinkėjų balsų, ir Gitanas Nausėda, gavęs 30,95 proc. balsų.

Saulius Skvernelis yra trečiasis, pelnęs 19,72 proc. palaikymo. Už Vytenį Povilą Andriukaitį balsavo 4,79 proc. rinkėjų. Už Arvydą Juozaitį pasisakė 4,69 proc. rinkėjų, už Valdemarą Tomaševskį - 4,00 proc. Mažiausiai rinkėjų simpatijų sulaukė Valentinas Mazuronis, už kurį balsavo 0,65 proc. rinkėjų. 0,79 proc. rinkėjų balsų pelnė Naglis Puteikis. Mindaugas Puidokas yra trečias nuo galo, už jį balsavo 2,58 proc. rinkėjų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, kartu su išankstinio balsavimo metu atėjusiais rinkėjais rinkimuose balsavo 56,85 proc. rinkėjų.

Antrasis Prezidento rinkimų turas planuojamas šių metų gegužės 26 d. kartu su Europos Parlamento rinkimais.

Per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas į Respublikos prezidentus, surinkęs daugiau balsų.

Galutinius rinkimų rezultatus, išnagrinėjusi visus skundus ir nustačiusi visus rinkimų rezultatus, VRK turėtų patvirtinti ne vėliau kaip per 7 dienas po rinkimų, o referendumų rezultatus - per 4 dienas po įvykusių referendumų.