Pats konservatorių lyderis G. Landsbergis sako nematąs savęs nei ministru, nei premjeru, tačiau neatmeta, kad bendradarbiavimas su valstiečiais „tam tikruose rėmuose“ – įmanomas.

Tiesa, tik iki Seimo rinkimų, kurie, greičiausiai, turėtų būti pirmalaikiai.

Pirmalaikių rinkimų nesibaido ir R. Karbauskis. Pasak jo, tokie rinkimai „praktiškai neišvengiami“ ir naudingi būtų – „visų pirma, tautai“.

Toks scenarijus galėtų atsitikti, jei valstiečiai pralaimėtų ir Europos Parlamento rinkimus, o dabartinis premjeras Saulius Skvernelis atsistatydintų iš Vyriausybės vadovo posto.

„Jei pralaimime – nėra diskusijų (kad atsistatydins – aut. past.). Tai yra pasakęs pats premjeras. Tuomet mes paremtume Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą į ministrus pirmininkus, jei jis imtųsi tokios atsakomybės, ir ieškotume bendrų sprendimų – kaip dirbsime tiek Vyriausybėje, tiek Seime iki naujų parlamento rinkimų“, – sakė R. Karbauskis.

Į kai kurių LVŽS frakcijos atstovų viešas kalbas, esą trauktis valstiečiams iš valdžios nei S. Skverneliui, nei valstiečiams nereikėtų jokiu atveju, R. Karbauskis reaguoja pakankamai griežtai.

„Kai kurie mūsų politikai, tarkime ministras Virginijus Sinkevičius ar ir pats Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, labiau nei rinkėjų valios ir politinės kultūros žiūri savo dabartinių postų. Jie laikosi jų įsikibę, nesuprasdami, kad jei rinkėjai nedavė pasitikėjimo mandato, o mūsų kandidato nepatekimą į antrą prezidento rinkimų turą aš būtent taip ir vertinu, – sąžininga yra neimituoti, jog nieko nenutiko, o leisti perimti valdžią tiems, kam toks mandatas buvo suteiktas“, – sako R. Karbauskis.

Seimo LVŽS frakcija antradienį kviečia Strateginio komiteto posėdį, kuriame sako svarstysiantys ir šiuos klausimus.

Nors S. Skvernelis pažadėjo po liepos 12-osios atsistatydinsiąs, LVŽS frakcijoje nuomonės dėl to – skirtingos. Liudininkai pasakoja nutikimą praėjusią naktį „Karolinos“ viešbutyje, kur valstiečiai laukė rinkimų rezultatų, kai sužinojęs, jog S. Skvernelis nepateko į antrąjį rinkimų turą, ekonomikos ir inovacijų ministras V. Sinkevičius aštriai susikirto su R. Karbauskiu dėl to, kaip toliau turėtų elgtis partijos frakcija Seime ir Vyriausybė.

Teigiama, kad ministras R. Karbauskio siūlomo Vyriausybės ir Seimo frakcijos pasitraukimo iš valdančiosios daugumos atveju pažadėjo ultimatumą – išsivesti iš frakcijos dalį tų, kurie nepritaria R. Karbauskio nuomonei trauktis, ir ieškoti galimybės dirbti kitos sudėties politinėje daugumoje.

Pats R. Karbauskis nepaneigė buvus ginčo, tačiau jį vertino kaip „jauno, šlovės apsvaiginto ministro rūpestį savo ir savo šeimos gerove, bet ne partija ir valstybe“.

DELFI kalbintas konservatorių lyderis G. Landsbergis taip pat sako girdėjęs apie nesutarimus valstiečių gretose, todėl teigia, kad R. Karbauskio kalbos apie premjero kėdės siūlymą ar bendrą darbą Seime – kol kas yra mažai tikėtinos.

„Mes girdime nesusigrojusį orkestrą, garsų kakofoniją, sklindančią iš tos stovyklos. Kalba skirtingi žmonės, skirtingas pozicijas. Ir kalba įtakingi, užimantys pozicijas frakcijos politikai. Todėl valstiečiai turėtų, visų pirma, tarpusavyje susitarti, prieiti vienos nuomonės, ir tik tuomet būtų galima kalbėtis apie tolesnį darbą.

Mano nuomone, yra trys variantai, mes tą jau esame sakę – S. Skvernelio mažumos Vyriausybė, technokratinė Vyriausybė ir plačios koalicijos Vyriausybė. Bet kuris iš šių variantų būtų galimas, tačiau nei viename iš jų Landsbergis nei premjeru, nei ministru nebūtų“, – sakė G. Landsbergis.