Pasak L. Kasčiūno, su R. Kurlianskiu jį supažindino jo buvęs bendrakursis Tomas Dapkus. L. Kasčiūnas neslėpė, kad su R. Kurlianskiu susitiko 6-7 kartus ir šnekėdavo įvairiomis temomis. Viena jų - Šarūno Gustainio inicijuojama Vartojimo kredito įstatymo pataisa Seime. R. Kurlianskis klausė, ar jis galėtų pasidomėti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narė Irenos Degutienės nuomone apie pataisą.

„Ar esant progai aš galėsiu paklausti, iš esmės aš galėjau (...) Esu buvęs I. Degutienės patarėjas“, - teigė L. Kasčiūnas.

Pasak jo, jam tuomet nepasirodė niekas įtartina. R. Kurlianskį jis žinojo kaip žiniasklaidos atstovą. L. Kasčiūnas taip pat tikino, kad jam R. Kurlianskis tikrai nesiūlė jokio atlygio.

„Su R. Kurlianskiu susitikome jo ofise, nežinau, gavau ar skambutį, ar žinutę. Tuomet buvau Ispanijoje, pasakiau, kai grįšiu ir galėsime susitikti“, - sakė L. Kasčiūnas.

2015 m. I. Degutienė buvo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narė. Anksčiau I. Degutienė liudijo, kad tuo metu jos buvęs patarėjas L. Kasčiūnas buvo atėjęs pas ją iki komiteto posėdžio pasiteirauti jos pozicijos dėl Š. Gustainio Vartojimo kredito įstatymo pataisos.

,,Buvo tuomet mano buvęs patarėjas (L. Kasčiūnas. - ELTA) pas mane atėjęs pasiteirauti apie greitųjų kreditų įstatymą, sakė kaip politologui įdomu ir sakė daug ko nesuprantąs, ir klausė, kokia mano pozicija. Aš sakiau, kad palaikysiu Lietuvos banko poziciją“, - liudijo I. Degutienė.

I. Degutienė teigė, kad patarėjas dažnai pas ją ateidavo pasikalbėti vienu ar kitu klausimu, todėl nesureikšmino ir šio jo domėjimosi apie Vartojimo kredito įstatymo pataisą.

,,Jis dažnai pas mane ateidavo, ir aš nesureikšminau jo atėjimo šiuo klausimu. Šis klausimas manęs nenustebino“, - kalbėjo ji.

Pasak I. Degutienės, L. Kasčiūnas paprašė jos susitikti ir savo poziciją asmeniškai išreikšti R. Kurlianskiui. I. Degutienė teigė iš karto atsisakiusi ir pasiūliusi L. Kasčiūnui taip pat nesusitikinėti su verslininkais.

,,Iš tikrųjų nieko negaliu pasakyti, ko aš nežinau, aš pasakysiu tik tiek, kad aš asmeniškai su verslininkais niekada nesusitikdavau, o jei gaudavau kokį laišką iš verslininkų, pakviesdavau nebent į frakciją su visais pasišnekėti“, - sakė I. Degutienė.

Paklausta teisėjos, kaip klostėsi su L. Kasčiūnu santykiai toliau, I. Degutienė teigė, kad santykiai atšalo, ir teigė nežinanti, kokie ryšiai sieja L. Kasčiūną ir R. Kurlianskį.

,,R. Kurlianskis buvo žiniasklaidos atstovas ir priklausė ,,MG Baltic“ koncernui“, - teigė ji.

Teisėsauga įtaria, kad 2015 metais Š. Gustainis Vartojimo kredito įstatymo pataisą gavo iš buvusio ,,MG Baltic“ viceprezidento R. Kurlianskio.

ELTA primena, kad ,,MG Baltic“ politinės korupcijos byloje įtariama, kad politikai, imdami kyšius iš „MG Baltic“, palaikė ar inicijavo koncernui palankius sprendimus Seime bei kitose valstybės institucijose, taip pat darė poveikį nulemiant viešųjų pirkimų laimėtojus.

Įtariama, kad buvęs Liberalų sąjūdžio tarybos narys Š. Gustainis gavo daugiau nei 8 tūkst. eurų kyšį, buvęs ,,darbietis“ V. Gapšys - daugiau nei 27 tūkst. eurų. Seimo narys G. Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių. Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas paėmęs daugiau nei 106 tūkst. eurų kyšį.

Darbo partija įtariama kyšininkavimu ir prekyba poveikiu, Liberalų sąjūdis - kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Ikiteisminio tyrimo metu apklausta daugiau nei 150 asmenų, iš kurių daugiau kaip 50 - praėjusios ir šios kadencijos Seimo nariai, keletas buvusių ministrų, Europos Parlamento narių. Atlikta daugiau nei 200 apklausų ir daugiau nei 30 kratų.