Partijos pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas neslėpė, kad yra įvairių nuomonių klausimu dėl traukimosi iš valdančiųjų gretų, jei būtų pralaimėti dveji rinkimai.

„Spręs partijos valdymo organai. Nedrįsčiau prognozuoti kokie, bet tai tikrai bus ne vieno žmogaus sprendimas. Mes priėmėme sprendimą, ir šiuo metu mūsų tikslas nesikeičia, mes turime laimėti Europos Parlamento rinkimus“, – DELFI sakė T. Tomilinas.

Jis pats teigė rėmęs R. Karbauskio sprendimą garsiai pasakyti apie savo tikslą, tačiau galutinis sprendimas, pasak jo, bus po rinkimų.

„Aš rėmiau šitą sprendimą , kada buvo priimamas sprendimas garsiai pasakyti. Tariamės, kalbamės, labai svarbu po rinkimų, kai gausime galutinį atsakymą, kalbėtis tarpusavyje, ir normaliai, pagal visas procedūras , priimti sprendimą“, – sakė T. Tomilinas.

Tomas Tomilinas

Partijos pirmininko pavaduotojas nekomentavo klausimo, ar R. Karbauskis turi neginčijamą palaikymą partijos viduje toliau eiti savo, kaip partijos pirmininko pareigas. R. Karbauskis yra sakęs, kad pasitikrins, ar juos pasitiki partijos nariai.

„Tikrai nekomentuosiu, yra rinkimų laikotarpis, ir tikslas šiuo metu yra laimėti EP rinkimus“, – sakė T. Tomilinas.

Urbšys: atsakomybę turėtų prisiimti Karbauskis, o ne frakcija

Iš „valstiečių“ frakcijos Seime pasitraukęs Povilas Urbšys dėstė, kad paskutinę rinkimų savaitę pasimatė, kad R. Karbauskis neatlaikė įtampos.

„Savo emocijų vedamas jis padarė įkaitėmis tiek frakciją, tiek ir pačią partiją. Kaip man teko girdėti, kai kas iš frakcijos apibūdino situaciją taip, kad R. Karbauskis iššovė, o tada visi turėjo bėgti ir nešioti taikinį, kad jo šovinys ten pataikytų“, – sakė P. Urbšys.

Jis atkreipė dėmesį, kad partijoje esminius sprendimus priiminėja Taryba, o R. Karbauskis šio valdymo organo nesušaukė.

„Antra, man susidaro įspūdis, kad frakcijos pasitarime nedalyvavo visi frakcijos nariai. Paprasčiausiai, buvo daromas spaudimas, ir tie, kurie pabandė turėti savo nuomonę, tai jie buvo nutildyti, pasakant, kad tai yra savanaudžiai. Ar tai – dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, ar – dėl Rimos Baškienės, Jono Jaručio, Virginijos Vingrienės“, – kalbėjo P. Urbšys.

Povilas Urbšys

Jo nuomonę, dabar vienintelis, kuris gali padėti „valstiečiams“ išsaugoti savo garbę, yra R. Karbauskis.

„Jeigu jis kalba apie atsakomybę, tai gal jis turėtų drąsos prisiimti asmeninę atsakomybę, už tai kas įvyko, ir prie ko jis nemažai prisidėjo. Jeigu padėtų Seimo nario mandato, ir pasitrauktų iš partijos pirmininko pozicijos, man atrodo, jis tokiu būdu padėtų partijai sudaryti didesnę erdvę manevrams“, – sakė P. Urbšys.

Jo manymu, S. Skvernelis turėtų suprasti, kad tai, kad jo neišrinko prezidentu, nereiškia, kad tie, kurie nebalsavo už jį, nepritaria, kad jis liktų premjeru.

„Dabar R. Karbauskis, bandydamas toliau vesti frakciją iš daugumos, tarsi turi planą iššaukti išankstinius rinkimus. Man atrodo, kad „valstiečiams“ išankstiniai rinkimai, pralaimėtų prezidento rinkimų fone, būtų tarsi patiems sau padaryti kontrolinį šūvį galvą“, – svarstė P. Urbšys.

Pasak jo, jei frakcija suvoks, kad ji nėra vieno asmens žaisliukas, o yra politinė jėga, kuri prieš dvejus metus sulaukė žmonių pasitikėjimo daryti reformas, tada ji neturėtų trauktis iš daugumos.

„O R. Karbauskis turėtų prisiimti asmeninę atsakomybę“, – svarstė P. Urbšys.

Pasitikrinti atsakomybę paragino ir Skvernelis

Premjerui Sauliui Skverneliui paraginus „valstiečių“ pirmininką Ramūną Karbauskį pasitikrinti pasitikėjimą partijoje, jis žada tai daryti artimiausiu metu, rašė BNS.

R. Karbauskis tvirtina, kad jau „šią arba kitą savaitę“ tai padarys partijos taryboje.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

„Galima pasiklausti ir aš tikrai tą padarysiu, nes tarybos posėdį planavau šaukti šią arba kitą savaitę. Bet šokti džiaugsmo šokio konservatoriams tikriausiai neteks. Aš ne sykį tai esu daręs ir žinodamas partiją, žinodamas mūsų žmones suprantu, kad jie vis dėlto bus linkę, kas mes tęstumėme darbus kryptingai, sistemiškai, nes nematau kito varianto. Galiu prognozuoti, kad pasiklausimas baigsis tuo, kad bus palaikoma“, – BNS pirmadienį teigė jis.

R. Karbauskis sako, kad 19,7 proc. rinkėjų balsų už S. Skvernelį, nors ir likusį trečiu rinkimuose, „nėra tas rezultatas, kurį partija laikytų labai blogu“.

S. Skvernelis, pirmadienį paraginęs R. Karbauskį pasitikrinti pasitikėjimą partijoje, dar kartą patvirtino planus trauktis iš ministro pirmininko pareigų liepos 12 dieną. R. Karbauskis, sekmadienį dar svarstęs siūlyti S. Skverneliui likti Vyriausybėje, jei „valstiečiai“ sėkmingai pasirodys Europos Parlamento rinkimuose, sako, kad to greičiausiai nebebus.