Jis neatskleidė, kokių varžovų paramos tikėtųsi arba kuriuos galėtų paremti per antrąjį rinkimų turą po dviejų savaičių, jeigu tokio balsavimo prireiktų.

„Aš tikrai nemanau, kad labai daug lemia kandidatų paramos. Rinkėjas yra laisvas, ir kaip diskusijos vyks, kaip kas ką parems, ne tiek daug turi įtakos kiekvieno rinkėjo apsisprendimui“, – kalbėjo eurokomisaras.

Jis atkreipė dėmesį į esą nelygiavertį finansinį politinių kampanijų pajėgumą.

„Visas Vilnius „papuoštas“ trijų kandidatų portretais, visas Vilnius (...) Jau tai įrodo, kad yra nelygiavertės pozicijos startuojant, kada finansiniai ištekliai yra skirtingi. (...) Ar tai paveiks rinkėjų nuomones? Turbūt, kad taip. Bet nieko nepadarysi – leistinos sumos yra ir kandidatai, mobilizavę didesnį finansinį palaikymą, žinoma, turėjo geresnes sąlygas“, – BNS sekmadienio vakarą sakė V. P. Andriukaitis.

Į klausimą, kiek jo dalyvavimas prezidento rinkimuose padės Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP) gegužės pabaigoje vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose, V. P. Andriukaitis sakė, kad mato sutelktą kairiųjų pažiūrų elektoratą ir kampanijų „gerą sinergiją“.

„Manau, kad apskritai visų socialdemokratų dalyvavimas visuose rinkimuose mobilizavo kairįjį rinkėją. Ar tai būtų savivaldos rinkimai – ir jie parodė, kad išties mobilizacija buvo efektyvi, – ar tai buvo suvažiavimai ir visos mūsų akcijos, ir mano dalyvavimas, ir štai dabar kartu mes jungiame jėgas, kad būtų mobilizuota mūsų partija (...). Manau, kad taip, kad sinergija tarp įvairių politinių kampanijų buvo didelė, buvo gera“, – komentavo V. P. Andriukaitis.

Tai trečias kartas, kai V. P. Andriukaitis siekia prezidento posto, anksčiau jis dalyvavo 1997 ir 2002 metų šalies vadovo rinkimuose.

Šiemet prezidento rinkimuose dalyvauja devyni kandidatai, be V. P. Andriukaičio kandidatuoja filosofas Arvydas Juozaitis, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, ekonomistas Gitanas Nausėda, Seimo nariai Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, „valstiečių“ kandidatas premjeras Saulius Skvernelis, konservatorių kandidatė parlamentarė Ingrida Šimonytė, Europos Parlamento narys, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis.

Sociologų apklausos rodo, kad turbūt nė vienas kandidatas nesurinks daugiau kaip 50 proc. balsų, todėl po dviejų savaičių turėtų vykti antrasis turas tarp dviejų geriausiai pasirodžiusių kandidatų.

Dabartinės šalies vadovės Dalios Grybauskaitės antroji kadencija baigiasi liepą.