Pateikė netikėtus argumentus

Į Užupio rinkimų apylinkę atėjęs balsuoti Darius su savimi turėjo kuprinę, iš kurios kyšojo meškerės. Paklaustas, už ką balsavo, rinkėjas patikino, kad už Ingridą Šimonytę.

„Ji yra biškį prie politikos, ne taip kaip šitas Nausėda, jis bankininkas yra, o šitas tai mentas yra išvis, paskutinis karpis“, – kandžių žodžių kandidatams negailėjo Darius.

Kitas DELFI kalbintas rinkėjas, paklaustas, ar buvo sunku apsispręsti už ką balsuoti, juokavo, kad sunkiau „buvo pataikyti į rinkimų apylinkę“. Arvydas teigė, kad atiduodamas savo balsą rinkosi „pagal sąžinę“.

Tiesa, išduoti už ką balsavo, jis nenorėjo. Pasiteiravus, kas galėtų išeiti į antrąjį prezidento rinkimų turą, pašnekovas buvo lakoniškas, tačiau prognozavo, kad „valstiečiams“ teks atsisakyti valdžios.

„Pora, ne daugiau. Kad „valstiečiams“ teks atsisakyti posto tai tikrai“, – teigė jis.

Savo įžvalgomis apie kandidatus pasidalino ir vienas taksistas. Jis teigė, kad matyti Lietuvos prezidentu norėtų užsienietį, tačiau tokio pasirinkimo, apgailestavo jis, kandidatų sąraše nėra.

Vis dėlto, anot taksisto, protingiausias per debatus esą pasirodė Gitanas Nausėda. Kelionės metu taksistas paklausė: „O jūs matėte „Zero 3?“

Taksistas pokalbio metu savo balso dar nebuvo atidavęs, tačiau teigė, kad visgi balsuos už S. Skvernelį. „Man jis nepatinka, bet balsuosiu, kad juos panervinčiau“, – tikino vyras.

Žurnalistei atsakius teigiamai, vairuotojas pridūrė: „Aš vakar žiūrėjau, tai prisijuokiau, negaliu. Tai va ten parodyta tikroji Lietuva. Man tai baisu“.

Taksistas pokalbio metu savo balso dar nebuvo atidavęs, tačiau teigė, kad visgi balsuos už S. Skvernelį. „Man jis nepatinka, bet balsuosiu, kad juos panervinčiau“, – tikino vyras.

Kitas Vilniuje gyvenantis vyras teigė, kad jo balsas priklauso Valdemarui Tomaševskiui, nes iš kovos pasitraukė Naglis Puteikis, nors į prezidento postą nekandidatuojantis Rolandas Paksas, anot jo, būtų apskritai pats geriausias.

„Dar penkerius metus duotume Grybauskaitei ir šimtu procentų būtų karas, pastatytų čia fronto liniją, – kalbėjo vyras ir įvardijo, kaip rinkosi kandidatą. –Paksas jį palaiko. To užtenka. Bet jei būtų kandidatavęs Paksas, nebūtų buvę lygių, net nebūtų reikėję antro turo.“

Antakalnyje – nuomonių įvairovė

Ankstyvą sekmadienio rytą balsuoti Antakalnyje atėjęs aštuoniasdešimtmetis ponas Algirdas teigė savo balsą atidavęs už G. Nausėdą.

„Prezidentas turi būti diplomatas. O jis daugiausiai išsiskiria šita savybe, ir – stipriu charakteriu“, – sakė rinkėjas.

26 m. Arminas su žmona abu nubalsavo už I. Šimonytę, tačiau apsispręsti nebuvo lengva. „Pasirinkau moterį. Realiai nelabai buvo už ką balsuoti. Buvo kaip ir du. Galbūt Nausėda, bet Nausėda, kaip ir labai neplataus profilio žmogus, vien tik su ekonomika. Dėl to pasirodė silpnai, galvoju gal Ingrida ką nors geriau padarys“, – teigė vyriškis.

Prie rinkimų apylinkės į klausimus atsakyti stabtelėjusios ponios Laima ir Diana sakė balsavusios už I. Šimonytę. „Normalus žmogus, aš ja pasitikiu“, – sakė ponia Laima.

74 m. amžiaus ponas Vladas sakė, kad balsavo už Vytenį Povilą Andriukaitį.

„Jis buvo tremtinys, nuo pat vaikystės tikrintas Lietuvos pilietis. Užjaučiu ir linkiu, kad veiktų kaip geras prezidentas“, – sakė ponas Vladas.

Buvusi mokytoja, ponia Regina sakė balsavusi už Arvydą Juozaitį.

„Aš tikiuosi, kad jis pakeis švietimo sistemos kryptį. Pavyzdžiui, dabar dauguma pinigų išleidžiama kalnams vadovėlių, o pagrindiniams dalykams – tai yra mokytojų algoms, kabinetų tvarkymui, klasių mažinimui pinigų nėra“, – sakė ponia Regina, kuri teigė, kad jai šiek tiek daugiau nei 70 metų.

Kiekvienas rado sau artimesnį kandidatą

Žirmūnų ir Kareivių rinkimų apylinkėje balsavę žmonės pasisakė už įvairius kandidatus, tad aiškaus favorito nebuvo.

Štai 46 metų Jovita teigė, kad buvo labai lengva apsispręsti: „Balsavau už Mindaugą Puidoką, nes jo vertybės krikščioniškos“.

55 metų Arūnas išėjęs iš rinkimų apylinkės taip pat tvirtino, kad buvo lengva apsispręsti, balsavo už Arvydą Juozaitį.

„Vis tiek antras turas bus neišvengiamai. Nelabai tikiu, atvirai pasakius, kad jis pateks į antrą turą, bet savo vidinių nuostatų apsisprendimu norėjau išlikti sąžiningas. Greičiausiai iš sisteminių partijų pateks. Vis tiek tai stambių partijų stumiami kandidatai, reklamos pinigai ir t.t., agitacijos visos rinkiminės, vis tiek jos yra palaikomos tiek iš aukščiausios valdžios pusės – partijos, prezidentūros.

(…) O Juozaičio veikla, patirtis, nuopelnai, ypač kadaise – Sąjūdžio kūrimosi pradžioje, manau, kad neginčijami ir tai, ką jis dabar deklaruoja daugeliu atveju sutampa su mano nuostatomis“, – kalbėjo Arūnas.

26 m. Arminas su žmona abu nubalsavo už I. Šimonytę, tačiau apsispręsti nebuvo lengva.

„Pasirinkau moterį. Realiai nelabai buvo už ką balsuoti. Buvo kaip ir du. Galbūt Nausėda, bet Nausėda, kaip ir labai neplataus profilio žmogus, vien tik su ekonomika. Dėl to pasirodė silpnai, galvoju gal Ingrida ką nors geriau padarys“, – teigė vyriškis.

45 m. Sergejus išėjęs teigė nubalsavęs už G. Nausėdą, nes iš atrodė patikimiausias. Tuo tarpu 35 metų Jurijus, taip pat balsavęs už Nausėdą teigė, kad jo požiūris į politiką ir finansinės žinios lėmė apsisprendimą. Pastarojo žmona, 36 metų Olga balsavo priešingai – Už S. Skvernelį.

45 m. Sergejus išėjęs teigė nubalsavęs už G. Nausėdą, nes iš atrodė patikimiausias. Tuo tarpu 35 metų Jurijus, taip pat balsavęs už Nausėdą teigė, kad jo požiūris į politiką ir finansinės žinios lėmė apsisprendimą. Pastarojo žmona, 36 metų Olga balsavo priešingai – Už S. Skvernelį.

„Trys esminiai, kurie galėtų kažką laimėti, tai Skvernelis, Šimonytė ir Nausėda. Man Nausėda ir Šimonytė abu vienodi. Atrodo, jeigu jie ateitų, niekas pas mus Lietuvoje nepasikeistų, nes jie daugmaž vienodai dėsto savo požiūrį.

Šimonytė be šeimos – man tai didžiulis minusas iš valdžios, nes kaip žmogus visapusiškai gali suprasti padėtį, jeigu ji nėra mama ir žmona. Pasirinkau Skvernelį, nes jo požiūris šiek tiek kitoks, jis ne kaip jie. Kartais skiriasi ir kartais labiau savo nuomonę dėsto“, – teigė Olga.

Nenori tik konservatorių

Naujojoje Vilnioje sekmadienio popietę rinkėjai rinkosi vangiai. Tiesa, vienoje rinkimų apylinkių (Pramonės (Nr.471)) dažniausiai balsuojama stabiliai ir užtikrintai, o rinkimuose išsiskiria vienas kandidatas. 2009 ir 2014 metais dauguma iš beveik 1400 registruotų rinkėjų savo balsą atidavė Valdemarui Tomaševskiui – prieš dešimt metų jį palaikė 38,49 proc., o prieš penkerius metus – net 49,75 proc. rinkėjų.

Pirmoji sutikta DELFI pašnekovė – pensininkė Regina taip pat patvirtino šią nuostatą.

„Balsavau už Tomaševskį, jis lenkas, aš lenkė, jis savas žmogus“, – rusiškai kalbėjo lazda pasiramščiuojanti moteris. Tiesa, antrame ture žadėjo palaikyti Saulių Skvernelį, jei V. Tomaševskis nepatektų.

„Ne šimtu procentų, bet galbūt už Skvernelį. O palaukit, jis kas – policininkas ar premjeras? Ai, premjeras, na gerai“, – susimasčiusi pokalbį baigė moteris. Tačiau jaunesni rinkėjai didele meile V. Tomaševskiui netryško.

„Jo vis tiek neišrinks. O aš balsavau už Nausėdą. Nežinau, man patinka jo politinė pozicija“, – kalbėjo 18-metis Edgaras, balsuoti atėjęs su mama. Iš gražiai sutvarkytos dienos globos socialinės įstaigos „Mes esame“ pastato išskubėjusi Jelena ir jos vyras taip pat savo balsą atidavė už G. Nausėdą, tačiau negalėjo pasakyti kodėl.

„Gal dėl to, kad nenoriu Skvernelio ir Šimonytės matyti. O Tomaševskis tikrai ne – jis juk lietuviškai nemoka šnekėti, kaip jis Lietuvai atstovaus“, – sakė Jelena. Tuo metu Ona Urboniene prisistačiusi moteris buvo nusiteikusi ryžtingai: „už Skvernelį, bet tik ne už konservatorius.“

„Galiu už bet ką, tik ne už konservatorius ir ne už lenkus, o kuo patinka Skvernelis nežinau. Jei jis neišeis į antrą turą, sugadinsiu biuletenį“, – ryžtingai pareiškė O. Urbonienė.

Kam rūpi pensijos, kam – pareigūno praeitis

Pavažiavus kiek tolėliau nuo Vilniaus atsivėrė dar įdomesnis vaizdas. Trakuose, kuriuose tradiciškai per prezidento rinkimus būna didžiausias aktyvumas visoje Trakų rinkiminėje apygardoje, balsuotojai buvo atviri ir noriai dalijosi savo pasirinkimo motyvais.

„Balsavau už Skvernelį, nes jo Vyriausybė pakėlė pensijas ir vaikų pinigus. Prieš tai buvusi vyriausybė nieko nepadarė, o dar prieš tai buvusi Kubiliaus vyriausybė viską sumažino.

Skvernelis pakėlė pensijas, tai, manau, kad geras būtų prezidentas“, – kalbėjo su motina atėjusi balsuoti garbaus amžiaus Nijolė. Jos motina Ona vardijo tokius pat motyvus.

Solidžiai atrodantis žilagalvis Algimantas neslėpė savo balsą atidavęs ne už pažadus ir kalbas, o už „patirtį ir darbus“. Šį kriterijų esą geriausiai atitinka V. Andrukaitis.

„Lėmė atsakomybė, patirtis, biografija, kuri neleidžia abejoti. O antram ture žiūrėsiu. Teks rinktis mažiausią blogybę, kol kas sudėtinga, bet turėsiu laiko pagalvoti, čia kaip kortos, kuri iškrenta. Bet svarbiausia – reikia žiūrėti į darbus, o ne į tai, ką šneka“, – dėstė Algimantas.

Pavažiavus dar gilyn į provinciją ir užsukus į Vytauto Didžiojo gimtinę – Senuosius Trakus, rinkėjų antplūdis jau buvo atslūgęs. Andžejaus Stelmachovskio Pagrindinėje Mokykloje dauguma rinkėjų buvo mandagūs, bet nekalbūs. Tik ne vienas jų – Marianu prisistatęs vyras atrodė linksmai nusiteikęs. Pirmas trimis kalbomis pasisveikinęs vyras iš karto ėmė reikšti savo pasirinkimą.

„Tik ne už mentą Skvernelį! Aš, žinokite, su juo du metus policijoje dirbau. Taip, taip, ne toks lygis, – kalbėjo atlapaširdis, tačiau jį kaip mat apšaukė piktai nusiteikusi žmona, kuri čiupo Marianą už skverno ir nuvedė balsuoti. Bet išėjęs jis ir toliau veržėsi bendrauti, nepaisydamas dar labiau įtūžusios žmonos nurodymų., – dirbau su juo du metus, kai jis buvo Trakų inspektoriumi. Aš buvau budėtojas“.

Paklaustas už ką gį vis dėlto atidavė savo balsą Marianas ėmė išsisukinėti, bet sprendimas paaiškėjo atmetimo būdu: už Tomaševskį? Ne. „Už gražų vyrą“, – šyptelėjo Marianas. Už Nausėdą? Į tokį klausimą buvęs S. Skvernelio kolega dar plačiau nusišypsojo ir iškėlė nykštį: „vo!“,

Netoli Senųjų Trakų esančio Senojo Tarpupio kaime už ES lėšas renovuotoje mokykloje rinkimų komisijos nariai popietę jau nuobodžiavo. Iš maždaug 300 rinkėjų apie 3 val. dienos čia jau buvo apsilankęs trečdalis – per 2009 ir 2014 rinkimus aktyvumas siekė per 50 proc., nemažai rinkėjų balsavo paštu. Dauguma abu sykius rinko V. Tomaševskį, tačiau šalia rinkimų apylinkės sutikti pašnekovai jo teigė nesirinkę.

„Čia, tikriausiai, daugiau už vieną žmogų balsuoja, bet mes ne už jį, mes už lietuvius. Tiksliau už moterį“, – šypsodamasis kalbėjo vidutinio amžiaus vyras, nepanoręs prisistatyti. Jau penkerius metus Senajame Tarpupyje su žmona Jurgita gyvenantis vyras tvirtai žinojo, ko nenori: policininko jiems nereikia.

Tačiau balsuoti iš Vilniaus į savo senąjį kaimą atvykęs garbaus amžiaus Jonas kalbėjo kiek priešingai, o ir motyvus rinkosi kiek kitokius.

„Balsavau už vyrą, moteris pabuvo, dabar reikia vyro, paskui vėl galės būti moteris. Aš rinkausi Skvernelį. Ai kažkaip patikimiausias. O jei neišeis tada matysim, tada gal jau už Šimonytę“, – dėsto vyras.

Rinkosi ir pagal patirtį, ir pagal protą

Savo balsą I. Šimonytei atidavęs Trakų gyventojas Stanislovas teigė, kad rinkosi pagal patirtį ir protą.

„Man ji priimtiniausia, lyg ir lyginama su Grybauskaite, o ji gerai vadovauja. Jei būtų leidžiama, tai ir trečią kartą rinkčiau, bet galima tik du kartus, – šypsojosi pensininkas ir įvardijo, ko nenorėtų matyti Prezidento poste. – Mazuronis debatuose nelabai gerai pasirodė, bet šiaip kandidatai geri.“

Trakuose balsavęs Dainius tvirtino, kad savo balsą atidavė G. Nausėdai. „Jo reputacija dar nėra suteršta, ne kaip kitų. Bent jau kiek teko skaityti, tai žmogus nėra nieko prisidirbęs, – kriterijus vardijo rinkėjas ir pasakė, ko tikrai nerinktų. – Nenorėčiau, kad Šimonytę išrinktų.“

S. Skverneliui balsą atidavusi Nijolė svarstė, ar jis tikrai paklius į antrą turą, tačiau tikino, kad „valstiečių“ geri darbai matyti ir ji tikisi, kad bus tęsiami. O jei jis nepaklius į antrąjį turą? „Tikrai nenoriu bankininkų, ypač Šimonytės. O „valstiečiai“ daug padarė, dar laiko nedaug praėję“, – teigė Nijolė.

Vilkpėdėje – apklausų lyderiai

Apie 15 val. iš Vilniaus Vilkpėdės apylinkės išėję žmonės pasakojo, kad balsavo už apklausų lyderius.

Jaunuolis Matas sakė, kad balsavo už G. Nausėdą. „Jis labai panašus į I. Šimonytę, tik socialinių problemų ne tiek žiūri, ir šiaip tradiciškesnis toks“, – sakė jis.

Kartu su Matu iš apylinkės išėjęs jo bendraamžis Martynas sakė, kad balsavo už I. Šimonytę. „Ji yra jaunas, pakankamai mano pažiūras atitinkantis žmogus. Pagrindinis jos konkurentas G. Nausėda neturi politinės patirties“, – sakė jis.

Tuo metu Agnė teigė, kad balsavo už I. Šimonytę. „Man yra tekę kartu su ja dirbti viešajame sektoriuje. Tiesiog žinau, koks tai žmogus. Ji sugeba įvertinti, kad reikia „papushinti“, nelietuviškai sakant, sprendimą“, – sakė ji.

Andrius teigė savo balsą atidavęs S. Skverneliui. „Man nepatiko debatuose kalbos tiek I. Šimonytės, tiek G. Nausėdos, o už kitus tiesiog neapsimoka balsuoti, nes jie labai toli, atsilieka“, – sakė jis.

Dar viena rinkėja Ingrida teigė, kad balsavo už Mindaugą Puidoką. „Maža to, kad labai mažai reklamos apie jį, buvo pasiūlyta paprastų žmonių jam eiti į prezidento rinkimus. Jis vienintelis, kuris man kelia pasitikėjimą“, – sakė ji.

Trakų rajonas – už S. Skvernelį

Senajame tarpupyje savo balsus atidavusi pora, Adelė ir Henrikas, DELFI teigė, kad balsavo už S. Skvernelį.

„Jis tiesiai šviesiai daro, nieko nebijo, nesiveža niekur vertėjų. Visur lietuviškai reikia kalbėti, reikia neužmiršti lietuvių kalbos“, – tvirtino Adelė, o šalia stovintis lenkiško kraujo turintis Henrikas pritarė jai pridurdamas, kad reikia nepamiršti ir lenkų kalbos.

Senuosiuose Trakuose balsavusios moterys tvirtino, kad pasirinko V. Tomaševskį. „Jis mūsų lenkas. Gal kažką pakeis, nes jau nebetikime, – tvirtino moterys, o pasvarsčiusios, ką palaikytų antrame ture, jei jų kandidatas į jį nepatektų, išsakė tvirtą poziciją. – Tik ne už moterį. Vieną jau turime tokią pačią. Balsuosime už vyrą.“

Ne visi rinkėjai buvo tvirtai apsisprendę. Senuosiuose Trakuose savo balsą atidavusi moteris tvirtino, kad balsą atidavė „už tą, kuris neišeis į antrą turą“, nes tiesiog neturėjo, už ką balsuoti.

Kiti rinkėjai įvardijo, kad balsą atidavė S. Skverneliui. Jį palaikiusi Svetlana teigė, kad prezidentas turi būti geras, turi rūpintis pensininkais. „Mums kaip pensininkams užsienio politika nesvarbu. Mums svarbu, kad viskas gerai būtų Lietuvoje“, – kalbėjo Svetlana.

Kaunas turi aiškius favoritus

Panašu, kad kauniečiai ir pakaunės gyventojai prezidento rinkimuose turi du aiškius favoritus – tai I. Šimonytė ir G. Nausėda. DELFI kalbinti rinkėjai dažniausiai linksniavo šias pavardes, tuo tarpų kitų kandidatų pavardės skambėjo kur kas rečiau.

DELFI rinkėjus kalbino keturiose apylinkėse – Ringauduose (Kauno r.) ir Vilijampolėje (Kauno m.).

„Manau, kad kaip ir dauguma, renkuosi G. Nausėdą. Manau, kad pagrindinis kriterijus prezidentui – sąžiningumas. Aš asmeniškai ėmiau visus biuletenius ir manau, kad jei žmogus sąžiningas, jis gali eiti prezidento pareigas“, – teigė rinkėjas Ringauduose.

„Tik už Šimonytę. Jos galimybes vertinu 50/50. Kiek girdėjau, pasaulyje buvo tik dvi valstybės, kur prezidentėmis tapo dvi moterys iš eilės. Tikiuosi, Lietuva ir bus tokia, tačiau neabejoju, kad antro turo tikrai prireiks. Manau, kad antrame ture bus Šimonytė ir Nausėda“, – teigė rinkėja.

„Apsispręsti buvo labai lengva – tai G. Nausėda. Protingas, išsilavinęs, geras veidas, intelektualas. Greičiausiai bus antras turas, o ten bus Nausėda ir Šimonytė“, – teigė rinkėjas.

„Ne, apsispręsti nebuvo sunku. Balsavau už Šimonytę. Tiesa, mano vyras balsavo kitaip. Manau, kad antrame ture bus du stipriausi varžovai – tai Šimonytė ir Nausėda“, – teigė rinkėja.

„Lengvai apsisprendžiau – tai Šimonytė. Ji labiausiai patyrusi, buvo ministrė. Net ir vertinant pasisakymus ji labiausiai išsiskyrė. Manau, kad tęsis Grybauskaitės politika ir taškas. Manau, kad antrame ture bus Šimonytė ir Nausėda, nes Skvernelis šiam postui per kvailas“, – teigė garbaus amžiaus rinkėjas.

Beje, nemažai rinkėjų minėjo ir Arvydo Juozaičio pavardę. Buvo paminėta ir premjero pavardė.

„Apsispręsti nebuvo sunku – balsavau už Lietuvą, tai yra už Juozaitį. Būtent jis geriausiai atspindi, kokia yra Lietuva“, – kalbėjo rinkėja.

„Aš balsavau už tvirtą ranką – už S. Skvernelį. Viena iš priežasčių, kad jis nepriklausė nė vienam iš buvusių klanų. Manau, kad antrame ture bus Skvernelis ir Šimonytė. Kažkodėl žmonės mano, kad jei buvo moteris, tai reikia dar vienos moters ir bus tęstinumas. Aš taip tikrai nemanau. Aš manau, kad dabar jau reikia tvirtos rankos“, – sakė rinkėja.

Malinausko palaikymas – nė motais

Druskininkų Atgimimo rinkimų apygardoje prieš pietus taip pat jau rikiavosi žmonių eilutė. Nuo ankstyvo ryto balsuoti plūstelėjo pensininkai, vėliau, saulutei išlindusi iš už debesų, pasirodė ir jaunimas.

Šiame mieste, kaip paaiškėjo apklausus gyventojus, druskininkiečių prioritetas – I. Šimonytė.

Vietiniai netgi pokštavo: „Ar jūs klausiate, kas bus kita prezidentė?“. Gyventojai taip pat vaizdavo nustebimą paklausus, ar jų apsisprendimo nepaveikė mero Ričardo Malinausko viešai išreikštas palaikymas S. Skverneliui. Žmonės arba nusukdavo kalbą, arba tvirtindavo, kad apie tai nieko negirdėję.

„Aš balsuosiu už I. Šimonytę, tačiau nepykčiau, jei bus ir G. Nausėda, bet ne S. Skvernelis. Man svarbu, kad prezidentas būtų išsilavinęs ir tinkamai atstovautų Lietuvai užsienyje.

Apie R. Malinausko palaikymą S.Skverneliui nieko negirdėjau, nes vietinių laikraščių neskaitau. Be to, kaip jis gali įpareigoti mane, kaip rinkėją, už ką nors balsuoti“, – klausė balsuoti besiruošianti Ona.

„Moterys jau gerai pasirodė Lietuvos politikoje, todėl dar viena moteris prezidentė bus priimtina“, – paklaustas už ką balsavo sakė Lukas.

„Gerbiu prezidentę, todėl elgsiuosi kaip ji. Referendumo dėl Seimo narių mažinimo biuletenio neimsiu, o iš kandidatų rinksiuosi tarp G. Nausėdos ir I. Šimonytės. Už kurį balsuosiu, nesakysiu“, – dėstė garbaus amžiaus Vincas.

„Aš už I. Šimonytę, o meras R. Malinauskas su savo nurodymais man ne kelrodis. Apsisprendžiau jau seniai“, – sakė muzikantas Gintaras ir pripažino, kad jokie vietos politikų prašymai ir nurodymai jo nuomonės pakeisti negalėjo.

Klaipėdiečiai išliko paslaptingi

Klaipėdoje į balsavimą atėję DELFI kalbinti žmonės sakė, kad būsimą prezidentą rinkosi daugiau dėl asmeninių kandidato savybių, tačiau išliko paslaptingi.

Vienų nuomone šalį geriausia valdytų toks asmuo, kuris yra „arčiau žmonių“, kiti teigė, kad būtina atsižvelgti į prezidentines pareigas ir išrinkti tą, kuris geriausiai atstovautų Lietuvai tarptautinėje plotmėje.

„Nemanau, kad visi kandidatai tinkami atstovauti šaliai, tai ir išvaizda, ir kalba, ir išmanymas vidaus, ypač, užsienio politikos“, – sakė rinkėjas.

O štai kai kurie pakalbinti gyventojai turėjo ir konkrečią nuomonę.

„Koks žmogus turėtų valdyti Lietuvą? Policininkas. Skvernelis. Paprastas žmogus“, – sakė vienas gyventojas.

„Solidus prezidentas turėtų būti. Eruditas. Susigaudyti reikaluose ne tik mūsų, bet ir pasaulio. Už Nausėdą. Manau, jis atitinka tuos kriterijus“, – tikino kita rinkėja.

Deja, didžioji dalis už ką atidavė savo balsa išduoti nenorėjo.

„Ką mačiau, ką stebėjau, ką girdėjau ir nulėmė tas. Man vertybės svarbiau, prikalbėt gali ką tik nori“, – sakė gyventoja.

„Nėra stiprių rimtų kandidatų. Ne partinis“, – štai taip į klausimą, kam atiduos savo balsa, atsakė ir sutikta Klaipėdoje balsuoti atėjusi pora.