– 6,5 proc. aktyvumas balsuojant iš anksto. Tokius duomenis perdavė mums VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė. Atrodo, skaičiai neblogi ir nuotraukos iš Vilniaus savivaldybės – atiduoti balsą laukia eilės. Kam tai gali būti į naudą?

– V.G.Naudinga tiems, kurių elektoratas yra aktyvesnis eilėse. Turbūt pats aktyviausias elektoratas yra Ingridos Šimonytės, kuri surinko parašus per kelias valandas. Aš nevadinčiau to burbulu, tai yra faktas, yra žmonių, kurie yra labai aktyvūs technologiškai. Šimonytė, žinoma, turi ir tų tradicinių rinkėjų, kurie ateis sekmadienį ir balsuos nuo ryto iki vakaro.

Vladas Gaidys, Vytautas Dumbliauskas

– V.D.Jeigu kalbant apie Vilnių, pritarčiau, kad elektoratas yra dešinysis labiau. Stambieji miestai lieka dešiniųjų pusėje, o liberalai turi problemų, jie dabar labai skaldosi, neaišku, kaip su jais bus. Aš manyčiau, kad aktyviausias dabar yra Šimonytės elektoratas, bet mes nežinome, kas vyksta kitų miestų savivaldybėse, gal ten visai nėra eilių. Aišku, tai nėra nuostabu, nes Prezidento rinkimai yra aktyviausi visada, renkamos ne partijos, o asmenybės, kurie turi mylinčius ir nemylinčius. Prezidento rinkimai visada sulaukia didesnio aktyvumo. O jeigu turėtume galvoje Seimo rinkimus, sostinėje konservatoriai neblogai pasirodė.

– V.G. Žinoma, kad laimės visa Lietuva ir matysis, kas ten bus. Tas išankstinis balsavimas, jo rodikliai neleidžia prognozuoti rinkimų baigties.

– O kas leistų prognozuoti rinkimų baigtį?

–V.G. Tik patys rinkėjai, jų apsisprendimas.

Per tuos visus dvidešimt metų užaugo visa karta, mes turime situaciją, kai net nežinome, kas pateks į antrą turą. Pirmą kartą atsirado trys kandidatai, kurie yra lygiaverčiai, net visi sociologai sako, kad negali pasakyti, kas pateks ir kas laimės.
V. Dumbliauskas

– Šiandien socialiniai tinklai aptarinėja Darbo partijos ir Druskininkų mero paramą Sauliui Skverneliui, kuris anksčiau su partijos lyderiu teigė neisiantys į koalicijas su įtarimų turinčiais politikais. Kaip vertinate?

– V.D.Tai yra žodžių žaidimas, nežinia, kas ką nori apgauti. Manau, kad Karbauskis yra šiokiame tokiame išgąstyje, jis daug pažadėjo ir daug ko netesėjo, o Lietuva tai mato. Liežuvis yra politiko priešas. Jis pasiskelbė, kad laimės visus šių metų rinkimus, bet jam nelabai pasisekė. Tiesa, viskas paaiškės per Europos Parlamento rinkimus ir jis pats puikiai tai žino. (…) Manau, kad valdančiosios partijos populiarumas dažnai smukteli, tai yra normalu, taip pat ir daugelis valstiečių veiksmų tikrai nekelia didelio džiaugsmo, pavyzdžiui, alkoholio kainos yra labai iškeltos, masiškai tautiečiai važiuoja į Lenkiją ir palieka pinigus, reikia protingiau reguliuoti tuos dalykus. Taip pat dėl ligoninių, Verygos, kompensuojamųjų vaistų, manau, tai piktina daugelį žmonių.

Arnas Mazėtis, Vladas Gaidys, Vytautas Dumbliauskas

– Tai per tuos dvejus su puse metų valdantieji patys sau persišovė kojas?

– V.D. Taip gal ir nėra, valstiečių reitingai nėra tokie jau ir maži, bet akivaizdu, kad Karbauskis, kuris pažadėjo laimėti visus rinkimus, gali ir neišpildyti pažadų, jis dabar išsigandęs, prieš kokį mėnesį taip pat Karbauskis sakė, kad jeigu laimės Šimonytė, reiks rengti pirmalaikius rinkimus. Tai buvo akivaizdus melas arba toks gąsdinimas konservatoriams. Tikiuosi, kad esate matę konservatorius gyvai, jie juk nėra tokie jau baisūs žmonės. Gąsdinti konservatoriais juokinga, tai desperacija. Aišku, yra nemažai žmonių, kurie nemėgsta konservatorių, Landsbergio, Kubiliaus, ypač kaimuose, manau, gal jie ir tikisi sužadinti tokį elektoratą baimės jausmais.

– Bet ir koalicijos partneriai, atrodo, kad erzina valdančiuosius: štai Gediminas Kirkilas socialiniame tinkle pakomentavo, kad Saulius Skvernelis Rusnės estakados atidaryme dalyvaus estakados pavidalu. Kas vyksta?

– V.D. Aš pasakyčiau, kad Kirkilas yra senas ir patyręs politikas. Matyt, jis gali sau leisti paironizuoti, jis neseniai pareiškė, kad bet kokia valdančioji koalicija be jų neišsivers. Jis pajuto savo vertę ir, manau, kad jis gali leisti sau su Skverneliu ar Karbauskiu paironizuoti.

Nausėda laikosi tokios taktikos, kad „griebk viską, ką galima“, kalbant apie rinkėjus, jų elektoratą, jis stengiasi orientuotis į visus. Būtent dėl to jam pasipylė priekaištų, kad jis „drungnas“, jo tokia situacija, kad jis turi tikti ir Skvernelio, ir Šimonytės rinkėjams.
V. Dumbliauskas

– Kas dar gali įvykti ir pasikeisti per dvi dienas?

– V.G. Naujausios technologijos gali padėti kažką pakeisti ir per vieną dieną.Prieš kurį laiką nuskambėjo ir Izraelio rinkimai, kai žinios apskrieja tą „tylos dieną“, gali plisti kažkokie gandai, kurie gali pakeisti rinkimų eigą. Tiesa, aš neįsivaizduoju, kokią žinią reikėtų nusiųsti, kad rinkėjai patikėtų ir tai kažką pakeistų Lietuvoje. Tų „fake news“ kiekvieną dieną yra tiek daug, kad kažin ar žmonės tuo dar tiki, be tiesių pareiškimų. O kalbant apie apklausas, yra trys lyderiai, kurie kiekvienas turi savus rinkėjus, elektorato ypatumus.

Vytautas Dumbliauskas

Gitanas Nausėda beveik dvejus metus buvo reitingų viršūnėje ir galbūt jis prarado tam tikrą šviežumą. Tie, kurie atėjo vėliau, tokie kaip Skvernelis, galimai sukaupė daugiau energijos, jo reitingas šiek tiek kyla, taip pat ir Ingridos Šimonytės reitingas kyla jau kelis mėnesius. Kiekvienas jų turi savo privalumų, Šimonytės pliusas yra tas, kad ji turi segmentą, kuris yra ypač aktyvus, jaunimas, turintys išsilavinimą, besinaudojantys feisbuku, technologijomis.

– Ar jūs esate matę, kad trys lyderiai per rinkimus eitų beveik koja kojon?

– V.G.Iš esmės, nepamenu. Dažniausiai būdavo du lyderiai, kurie apsikeisdavo. Tas, kuris laimėdavo pirmame turi, antrajame likdavo antras ir pralaimėdavo.

– Kur didžiausia intriga?

– V.G. Aš manau, kad įdomūs rinkimai, intriga, kuris laimės iš tų trijų. Didžiausia intriga, ar Saulius Skvernelis sugebės patekti į antrąjį turą, tai yra pats įdomumas. O tarp Šimonytės ir Nausėdos turbūt nėra tos emocinės kovos stiprios. Intriga tarp Skvernelio ir visų kitų.

– Pone Dumbliauskai, į kokius buvusius rinkimus šie rinkimai, Jūsų akimis, panašiausi?

– Jie tikrai skiriasi. Patys pirmieji rinkimų metai – Brazauskas ir Lozoraitis, 1998 metais Adamkus ir Paulauskas, bet tada buvo intriga, nebuvo aišku, kas laimės. Vėliau intrigos nebuvo, o kai laimėjo Paksas, buvo šokas, nebuvo intrigos, buvo šokas, nes jis neturėjo laimėti, paskui nebuvo intrigos, per dar kitus rinkimus buvo visiškai aišku, kad laimės Dalia Grybauskaitė. Per tuos visus dvidešimt metų užaugo visa karta, mes turime situaciją, kai net nežinome, kas pateks į antrą turą. Pirmą kartą atsirado trys kandidatai, kurie yra lygiaverčiai, net visi sociologai sako, kad negali pasakyti, kas pateks ir kas laimės.

Vladas Gaidys

– Gąsdinimas, kad iš valdžios pasitrauks valstiečiai – turi paaiškinimų istorijoje?

– V.D.Ne, manau, kad ne. Paksas bandė aiškinti tuo, kad bus bardakas, žlugs bankai. Galbūt tokius gąsdinimus prisiminė ir valstiečiai, kurie galbūt dabar ir prisiminė tuos gąsdinimus. Tai yra nekorektiška.

– Ar tai yra paveiku?

– V.D.Valstiečiai vis tik yra kažką padarę gerai. Pavyzdžiui, aš kai buvau universiteto dėstytojas, kai mums Kubilius sumažino algas, tai tas algas pakėlė valstiečiai tik 2018 metais, mes devynerius metus gyvenome su tokiomis sumažintomis algomis. Skvernelis dėl to yra daugelio žmonių labai gerbiamas.

– Bet ar tikrai konservatoriai, kuriais yra gąsdinama, atšauktų visa tai?

– V.D.Ne, manau, kad tikrai ne, bet jie yra pateikiami kaip blogiečiai. Valstiečiai, kaldami konservatorius, bando sutelkti kairiąsias jėgas, o kairysis elektoratas nemėgsta konservatorių, o kairiojo elektorato yra daugiau, jie sąmoningai gąsdino konservatoriais. Žinoma, bet koks protingas žmogus žino, kad nereikia bijoti konservatorių.

– Antrojo turo scenarijai. Kuris kuriam kandidatui būtų palankesni?

– V.G.Mūsų apklausose dažniausiai išryškėdavo Gitanas Nausėda, nes jo elektoratas yra platesnis. Jis gali apimti ir oponento elektorato ir dar kelis segmentus.

– Ar yra tiesos, kad Nausėda yra nepatogus kandidatas likusiems politikams, kad tiek Skvernelis, tiek Šimonytė stengtųsi išvengti jo?

– V.G.Taip, jis yra nepatogus abiem kandidatams.

– V.D.Nausėda laikosi tokios taktikos, kad „griebk viską, ką galima“, kalbant apie rinkėjus, jų elektoratą, jis stengiasi orientuotis į visus. Būtent dėl to jam pasipylė priekaištų, kad jis „drungnas“, jo tokia situacija, kad jis turi tikti ir Skvernelio, ir Šimonytės rinkėjams.

Visas pokalbis – DELFI laidos įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (742)