Iš debatų pasitraukęs kandidatas piktinosi LRT skleidžiama informacija, esą mažiau nei pusei kandidatų skiriama daugiau dėmesio nei kitiems. Išeidamas jis žadėjo, kad daugiau į debatus negrįš ir prie LRT būstinės jau surengė du piketus prieš prezidentinius debatus, tačiau dabar svarsto galimybę grįžti ir pasirodyti paskutinėje laidoje.

„Vieta stovi, titras tuščias, – į klausimą, ar svarsto grįžti į LRT ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) organizuojamus debatus, atsakė A. Juozaitis. – Galbūt grįšiu į LRT debatus. Taip galima konstatuoti.“

Vis dėlto, jis teigė, kad tai dar nėra tvirtas „taip“. „Rytoj dar mitingas bus. Mitinge galutinai nuspręsime, tiksliau – išvakarėse prieš mitingą. Dabar svarstome grįžimą į debatus“, – apie penktadienio vakarą vyksiančius debatus ir mitingą kalbėjo A. Juozaitis.

Į klausimą, kas privertė persigalvoti, A. Juozaitis atsakė nekonkrečiai: „Yra argumentų, bet dabar negaliu atskleisti“.

A. Juozaitis nedalyvavo jau dvejose debatų laidoje, nors tikina, kad jas žiūrėjo per televiziją. „Jie yra „įvažiavę“ į rėmus. Nieko stebėtino nėra“, – debatus vertino A. Juozaitis.

Praėjusią savaitę kandidatas į Prezidento postą surengė piketą prie LRT būstinės. Piketas vyko prieš pat prasidedant prezidentiniams debatams, o jame dalyvavo kelios dešimtys kandidatą palaikančių žmonių.

Šią savaitę prie LRT buvo surengtas mitingas. A. Juozaitis skaičiuoja, kad trečiadienio vakarą prie televizijos pastato susirinko apie pusantro šimto žmonių.

Kandidatas teigia, kad jo rengiami susirinkimai pateisino lūkesčius. „Tūkstančiai, dešimtys tūkstančių peržiūrų. Be to, čia gali temą pilnai atskleisti. Vakar buvo papildomų žmonių, kurie pasisakė ta pačia tema, papildė, o patį pirmą kartą aš pats temą išrutuliojau. Ji taip pat paskui buvo nagrinėjama studijoje. Viskas kaip numatyta“, – kalbėjo A. Juozaitis.

Į Prezidento postą kandidatuojantis A. Juozaitis piketo ir mitingo metu išsako savo mintis viena ar kita tema, o vėliau kviečia susirinkusiuosius užduoti klausimus. Esą tai tiesiog kiek kitokia debatų forma.

LRT debatus A. Juozaitis paliko sukeldamas sumaištį studijoje – pasitraukė po trijų klausimų, įteikdamas senjorų rašą S. Skverneliui. Šį kartą, anot A. Juozaičio, jei jis pasirodys debatuose, viskas bus kitaip. „Šį kartą žanras kitas, – kalbėjo A. Juozaitis. – Vien atėjimas nustebins.“

Pirmajame pikete dalyvavo kelios dešimtys žmonių

Į pirmąjį piketą gegužės antrosios vakarą atvyko kelios dešimtys žmonių. A. Juozaitis teigė, kad tiek jų ir tikėjosi.

Jo teigimu, žmonių prie LRT nebus daug, bet palaikys tūkstančiai. „Kadangi eis per „Facebook“ transliacija, ten tūkstančiai žiūrės“, – tvirtino kandidatas.

A. Juozaitis taip pat sulaukė klausimo, kaip vertina tai, kad dėl jo pasisakymų LRT studijoje, transliuotojas svarstė kreiptis į teismą. „LRT tik šiaip aptarė, negirdėjau, kad būtų padavę (į teismą – DELFI). Čia viešos kalbos. Viešų kalbų reikalas toks, kad jos tarsi savaime turi turėti galios, jėgos, bet jeigu atsilaikai ir griežtai atsikerti, viskas suprantama, kad aprims. Ir dabar taip. O šiaip, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos atstovai jau yra atvykę, ką tik bendravome su jais, nes jie į mano protestą atsiliepė, dabar žiūrės, ar LRT nepažeidžia rinkimų įstatymo“, – teigė A. Juozaitis.

Lygiai pusę aštuonių vakaro A. Juozaitis stojo prie mikrofono ir pradėjo savo kalbą. Pradžioje pajuokavo, kad jo klausosi net premjero apsauga. „Lyja, bet mes tvirti“, – lyjant lietui kalbėjo A. Juozaitis.

Studiją paliko nė neįpusėjus debatams

Debatų metu tiesioginiame eteryje A. Juozaitis, išgirdęs trečią klausimą, nepanoro į jį atsakyti. Priešingai – jis pradėjo piktintis, esą daugiausia žiniasklaidos dėmesio gauna vos keli kandidatai, o daugiau nei pusė neva lieka šešėlyje.

„Gruodžio ketvirtąją mes abu kartu nunešame dokumentus į Vyriausiąją rinkimų komisiją tą pačią minutę, Nausėdą rodo dvigubai daugiau, – piktinosi A. Juozaitis. – Nors tą valandą susilaikykite, gerbiamieji, turėkite saiko jausmą ir gėdos.“

„Korupcija – ne tik papirkimas, tai ir gadinimas. Ir jūs gadinate žmonių nuotaiką. Apskritai, man trūko kantrybė, kai prieš Velykas paleido Lietuvos nacionalinis transliuotojas klipą su keturiomis baisingomis klaidomis, kad aš komitetą į Europos Sąjungą siunčiu, ko seniai nebėra. Dabar žmoną puola. Aš ginsiu iki paskutiniųjų šeimą“, – kalbėjo A. Juozaitis, prieš tai įspėjęs debatų vedėją Nemirą Pumprickaitę, kad tai – paskutiniai žodžiai prieš jam paliekant studiją.

„Čia kordebaletas. Keturiems kordebaletas paruoštas, – tęsė A. Juozaitis, palikdamas savo vietą debatuose. – Prie keturių šokt dar turime keli.“

Debatų vedėja N. Pumprickaitė A. Juozaičiui priminė, kad po to, kai jis pasiskelbė kandidatuosiantis į Prezidento postą, LRT eteryje buvo parodytas reportažas apie jį, tačiau kandidatas nereagavo ir nuėjo iki Sauliaus Skvernelio. Premjeras A. Juozaičiui pasiūlė: „Arvydai, nepasiduokite, neišeikite“. Tačiau kandidatas A. Juozaitis įteikė S. Skverneliui lapą, kurį teigė perduodantis nuo Bočių sąjungos: „Kad nenumarintumėte pensininkų, sakė“.

A. Juozaitis išėjo studijoje skambant šūksniams ir plojimams.

Piketo prie LRT akimirkos: