„Ar sutiktumėte dekriminalizuoti marihuaną, medicininę ir rekreacinę, mainais į jaunimo balsus rinkimuose?“ – tokį klausimą skaitytojas pateikė kandidatams.

„Sutikčiau legalizuoti kanapes, skirtas medicininiam gydymui, jeigu tai medikų, gydytojų sprendimai“, – teigė S. Skvernelis, o I. Šimonytė jį patikslino įvardydama, kad medicininės kanapės jau legalizuotos.

Dar praėjusių metų pabaigoje Seimas pritarė siūlymui leisti kanapes, kanapių dervą, kanapių ekstraktus ir tinktūrą naudoti ne tik mokslo, bet išimtinais atvejais ir sveikatos priežiūros tikslams. Ši įstatymo pataisa įsigaliojo nuo šių metų gegužės pirmosios.

Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda

„Ir to pakanka, – teigė S. Skvernelis. – Tikrai nemanau, kad gali būti geresni ar blogesni narkotikai. Aš tai įvardinu kaip didžiausią šio amžiaus blogybę, kaip didžiausią pavojų. Būdamas bet kokiose pareigose – ar Prezidento, ar kitokiose – darysiu viską, kad nei gramas, nei kilogramas narkotinių medžiagų į Lietuvą nepatektų ir mūsų jaunimui nebūtų prieinama.“

Saulius Skvernelis
Tikrai nemanau, kad gali būti geresni ar blogesni narkotikai. Aš tai įvardinu kaip didžiausią šio amžiaus blogybę, kaip didžiausią pavojų. Būdamas bet kokiose pareigose – ar Prezidento, ar kitokiose – darysiu viską, kad nei gramas, nei kilogramas narkotinių medžiagų į Lietuvą nepatektų ir mūsų jaunimui nebūtų prieinama.

G. Nausėda teigė, kad pritaria tokiam premjero požiūriui. „Man malonu konstatuoti, kad šiuo klausimu pozicijos su gerbiamu premjeru yra panašios. Beje, aš padaryčiau skirtumą tarp dekriminalizavimo ir legalizavimo. Šiuo atveju kalbame apie legalizavimą, tai marihuanos legalizavimas, mano nuomone, neturėtų būti įgyvendinamas. Taip pat esu labai susirūpinęs tuo, kad lengvųjų ir vidutinio stiprumo narkotikų plitimas mūsų jaunimo tarpe yra tapęs didele rykšte. Būtų labai gaila, jeigu Lietuva pradėtų garsėti tarp labiausiai šios problemos paliestų valstybių. Šiandien taip dar nėra, bet nedarykime to, kas mūsų jaunimui sukuria tokią galimybę ateityje. Elkimės labai atsargiai ir atsakingai šiuo klausimu“, – savo nuomonę dėstė G. Nausėda.

„Legalizavimui nepritarčiau ir aš, – tvirtino I. Šimonytė. – O dėl dekriminalizavimo vis dėlto norėčiau pasakyti konkrečiai, kad tos nuostatos, kurios šiandien užtraukia baudžiamąją atsakomybę už mažo kiekio narkotikų turėjimą savoms reikmėms, yra neproporcingos pažeidimui, kuris yra padarytas ir turi būti keičiamos.“

Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė

I. Šimonytė pabrėžė: „Esu pasisakiusi jau ne vieną kartą ir ne mainais už jaunimo balsus, o dėl to, kad aš tikrai manau, kad atsakomybė turi būti protinga ir proporcinga“.

S. Skvernelis dar kartą pabrėžė, kad nepalaiko dekriminalizavimo: „Aš esu prieš dėl to, kad dekriminalizavimas mažo kiekio reiškia gatvės prekybą, jos legalizavimą ir tai mechanizmas, kuris veikė, kuris apgaudinėjo tiek valstybę, tiek žmones. Tie „pardavėjai“ arba prekeiviai gatvėse dažnai pasiaiškindavo, kad „mano reikmėms naudojamos narkotinės priemonės“, bet iš tikrųjų tai būdavo prekybininkai, dileriai. Tai tinklo problema“.

Ingrida Šimonytė
Legalizavimui nepritarčiau ir aš. O dėl dekriminalizavimo vis dėlto norėčiau pasakyti konkrečiai, kad tos nuostatos, kurios šiandien užtraukia baudžiamąją atsakomybę už mažo kiekio narkotikų turėjimą savoms reikmėms, yra neproporcingos pažeidimui, kuris yra padarytas ir turi būti keičiamos.

Jo teigimu, įstatyme numatoma įvairių švelninimo priemonių, jei teismas nustato, kad asmuo nusikaltimą padarė atsitiktinai ar panašiai. „Teismas turi diskreciją (veiksmų laisvę – DELFI) vertinti sprendimus, jeigu yra žmogaus klaida, atsitiktinumas, jis nėra tame tinkle, – kalbėjo S. Skvernelis. – Įstatymas taikomas naudojant proporcingumo, protingumo ir kitus kriterijus.“

S. Skvernelis teigė, kad nepasisako už jokius baudžiamojo kodekso pakeitimus švelninat bausmes už disponavimą narkotinėmis medžiagomis. O G. Nausėda teigė, kad bausmės neturėtų būti tokios griežtos: „Iš principo bausmės turi būti diferencijuojamos pagal tai, kokia yra nusikaltimo esmė, pažeidimo pobūdis. Už pažeidimus pirmą kartą neturėtų bausti, bausmės neturi būti griežtos. Žmonės gali suklysti, gali priimti neteisingą sprendimą, negalima imti ir žaloti jų gyvenimo vien dėl to, kad jie paslydo kažkur lygioje vietoje. Bet jeigu tai jau pasikartojantys dalykai, be abejo, bausmės turi būti diferencijuotos“.

Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė

Baudžiamojo kodekso 59 str. „Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti“ 1 d. numato, kad „tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė narkotines ar psichotropines medžiagas neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų“.

Gitanas Nausėda
Už pažeidimus pirmą kartą neturėtų bausti, bausmės neturi būti griežtos. Žmonės gali suklysti, gali priimti neteisingą sprendimą, negalima imti ir žaloti jų gyvenimo vien dėl to, kad jie paslydo kažkur lygioje vietoje.

Baudžiamojo kodekso 199 str. „Kontrabanda“ 3 str. numato, kad „tas, kas per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabendamas privalomus pateikti muitinei daiktus, kurių vertė viršija 250 MGL dydžio sumą, nepateikė jų muitinės kontrolei ar kitaip šios kontrolės išvengė arba neturėdamas leidimo per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabeno kilnojamąsias kultūros vertybes ar antikvarinius daiktus, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų“.

Visą prezidentinių debatų laidą kartu su S. Skverneliu, I. Šimonyte ir G. Nausėda galite pamatyti čia: