Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatė I. Šimonytė įvardijo pagal Rūtos Šepetys knygą „Tarp pilkų debesų“ režisieriaus Mariaus Markevičiaus sukurtą to paties pavadinimo filmą, nors pabrėžė, kad sunku išsirinkti vieną.

„Žiūriu lietuviškus filmus, bet kai mane užklumpa su klausimu „pasirink vieną“, tai iš karto pasidaro labai sudėtinga. Paskutinis, kurį žiūrėjau, buvo „Tarp pilkų debesų“. Tikrai patiko. Bet esu mačiusi daugybę kitų“, – teigė I. Šimonytė.

Ingrida Šimonytė

R. Šepetys knygos „Tarp pilkų“ debesų ekranizacijoje pasakojama apie 1941 m. į Sibirą ištremtą šeimą – motiną su dviem vaikais. Filme istorija pasakojama paauglės Linos akimis. Kino ekranus šis filmas pasiekė 2018-ųjų metų pabaigoje.

Ingrida Šimonytė
Paskutinis, kurį žiūrėjau, buvo „Tarp pilkų debesų“. Tikrai patiko. Bet esu mačiusi daugybę kitų.

G. Nausėda pasirinko kitą filmą, tačiau ir jame pasakojama tremties istorija. „Be abejo, žiūriu visus tuos pagrindinius, dabar vos ne kultiniais tapusius filmus: „Pelėdų kalnas“, „Tarp pilkų debesų“. Bet, žinote, neįžeisdamas nė vieno režisieriaus, puikūs visi darbai, aš pasirinkčiau „Ekskursantę“, nes tą filmą žiūrėdamas aš susigraudinau keliose vietose“, – teigė kandidatas.

Gitanas Nausėda

G. Nausėdos įvardytas filmas „Ekskursantė“ kino ekranus pasiekė dar 2013 metais. Režisieriaus Audriaus Juzėno filme pasakojama vienuolikametės mergaitės istorija – ji, pabėgusi iš tremtiniais perpildyto krovininio traukinio, vežusio ją ir jos šeimą į Sibirą, įveikė tūkstančius kilometrų, kad grįžtų namo.

Gitanas Nausėda
Aš pasirinkčiau „Ekskursantę“, nes tą filmą žiūrėdamas aš susigraudinau keliose vietose.

S. Skvernelis pripažino, kad jam patinka lietuviškas kinas ir yra matęs daugybę filmų. Tarp jų – ir įvairiai vertinamų komedijų. „Man patinka lietuviški filmai. Jie nėra standartiniai, tradiciniai. Galiu paminėti ir „Tadą Blindą“. Ir seną versiją, ir naują versiją. Taip pat ir visas „Zero“ versijas, – kalbėjo S. Skvernelis ir, paminėdamas filmą „Zero“, sukėlė oponentų juoką. – Galiu paminėti net ir tokias komedijas. Aišku, jas galima įvairiai vertinti, bet aš žiūrėjau. Tikrai patiko man ir „Gautas iškvietimas“. Manau, kad tai nėra standartinis kino menas ir aš džiaugiuosi, kad mes galime kurti.“

Saulius Skvernelis

G. Nausėda, išgirdęs, kokius filmus įvardijo S. Skvernelis, nusijuokė ir paspaudė jam ranką: „Premjere, aš pamačiau jus naujomis spalvomis, duokite ranką“.

Saulius Skvernelis
Galiu paminėti ir „Tadą Blindą“. Ir seną versiją, ir naują versiją. Taip pat ir visas „Zero“ versijas.

S. Skvernelio įvardintame filme „Gautas iškvietimas“ pasakojama vieno policijos komisariato istorija. Tai režisieriaus Tado Vidmanto juodo humoro komedija, kurią dėl turinio kinuose galėjo žiūrėti tik aštuoniolikos sulaukę asmenys.

„Zero“ – dar viena lietuviška komedija. Trečioji filmo dalis buvo pavadinta korupcine komedija, ankstesnės dalys apibūdintos kaip juodas humoras. Režisierius – Emilis Vėlyvis.

Debatų metu kandidatai į Prezidento postą atsakė ir į daugiau skaitytojų klausimų: nuo atostogų iki galimybės sugrąžinti buvusią PVM ribą – 18 proc.

Finalinę prezidentinių debatų laidą galite pamatyti čia:



Prezidentinių debatų akimirkos: