G. Landsbergis balsavo kartu su žmona Austėja ir pilnametystės sulaukusiu sūnumi Augustu.

„Čia labai paprasta, aš balsavau už kandidatę, kuri turi stuburą, išminties, humoro jausmą, ir kuriai patinka „Metallica“, - sakė G. Landsbergis.

TS-LKD lyderis mano, kad naujasis prezidentas susidurs su daugybe iššūkių.

„Jau matosi šiandien – ultimatumais besisvaidanti valdančioji dauguma, kuri jau pirmadienį grasino mus visus įvelti į ilgą procesą aiškinimosi, ar mes turime Lietuvoje valdančiąją daugumą, žmones, kurie prisiima atsakomybę Seime. Be abejonės, naujam valstybės vadovui bus uždavinys sutelkti mus visus bendram darbui iki kitų artimiausių rinkimų. Gal net gali tekti ir išankstinių rinkimų dilema“, – kalbėdamas apie vidaus politiką pažymėjo G. Landsbergis, taip pat paminėdamas ir socialinius iššūkius.

Partijos lyderis teigė, kad TS buvo pristatytas diskusinis dokumentas apie tris galimus scenarijus tuo atveju, jei R. Karbauskis įgyvendintų savo pažadą trauktis iš valdančiosios koalicijos. DELFI primena, kad jis sakė, kad taip padarytų, jei S. Skvernelis nepatektų į antrą turą, ir jie pagal gautus balsus būtų ne pirmi Europos Parlamento rinkimuose.

„Šiandien pristatėme diskusinį dokumentą apie tris galimus scenarijus, kuriuos TS svarstytų paremti. Jie visi trys kalba apie bendrą atsakomybę. Viena iš jų yra mažumos Vyriausybė, kas mano nuomone yra vienas realistiškiausių variantų. Galbūt – net vadovaujama S. Skvernelio. Jis galėtų tęsti savo darbus – remiamas, jei neatskirų frakcijų, tai gal atskirų politikų.

Taip pat – profesionalų Vyriausybė, kurioje nei viena frakcija nerastų savo politikų, arba – latviškas variantas, kur visos frakcijos turėtų po tam tikrą skaičių (sakykime – po du) ministrų“, – sakė G. Landsbergis.

Jis sutiko, kad tai nebūtų Vyriausybė, kuri pajėgtų vykdyti reformas.

„Tai būtų Vyriausybė, kuri išvestų Lietuvą iš R. Karbauskio sukeltos krizės“, – sakė G. Landsbergis.

Paklaustas apie partijos strategiją, jei I. Šimonytė pralaimėtų rinkimus, TS-LKD lyderis pabrėžė, kad ji yra nepriklausoma kandidatė, kurią partiją daugiau remia morališkai.

„Ji yra daugiau visuomenės nei TS remiama kandidatė“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Naglio Puteikio sprendimą trauktis iš rinkimų jis įvertino kaip žingsnį, palankų S. Skverneliui.

Palaiko daugybinės pilietybės idėją

Partijos lyderis nedalyvavo referendume dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo. TS-LKD yra anksčiau išplatinusi rinkėjams rekomendacijas taip elgtis. G. Landsbergis nuogąstavo, kad šis referendumas gali tapti viena priežasčių, kodėl gali nepavykti pilietybės referendumas.

TS-LKD lyderis palaiko daugybinės pilietybės įteisinimą.

„Visada, nuo 2016 m. rinkimų, esu išsakęs paramą šiam referendumui. Manau, kad prigimtinė teisė į pilietybę neturėtų būti ribojama įstatymu“, – sakė G. Landsbergis.

Vyksta išankstinis balsavimas

G. Landsbergis prezidento rinkimuose balsavo išankstinio balsavimo dieną. Išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose ir referendumuose dėl daugybinės pilietybės ir Seimo narių skaičiaus mažinimo vyksta nuo pirmadienio.

Rinkėjai, kurie dėl įvairių priežasčių, rinkimų dieną (2019 m. gegužės 12 d.) negalės atvykti ir balsuoti rinkimų apylinkėje, turi galimybę balsuoti iš anksto visose savivaldybėse. Balsavimas iš anksto organizuojamas visų savivaldybių pastatuose nuo š. m. gegužės 6 iki 10 dienos nuo 8 iki 20 valandos.

Rinkėjai, kurie balsuos iš anksto, rinkimų komisijų nariams turi pateikti tik asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Vyriausioji rinkimų komisija atkreipė dėmesį, kad rinkėjo kortelė yra tik vardinis kvietimas balsuoti ir nuoroda, kurioje apylinkėje reikėtų balsuoti. Tie rinkėjai, kurių rinkimų komisijos nariai nerado namuose ir rinkėjo kortelės neįteikė, gali vykti balsuoti tik su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu tiek išankstinio balsavimo metu, tiek rinkimų dieną.