Anot konservatorių keliamos Ingridos Šimonytės, kompensuojamų vaistų praktika, kai yra kompensuojamas pigiausias pirmą kartą gydytojo išrašytas vaistas, yra paplitusi ir kitose šalyse todėl pigiausių kompensuojamų vaistų nereikėtų baimintis.

„Jeigu nėra kažkokių ypatingų indikacijų, žmogus tikrai turėtų išbandyti pigiausią vaistą, jeigu medikas jam jį paskiria“, - teigia ji, taip pat atkreipdama dėmesį į poreikį lengvinti kelius naujiems vaistams pakliūti į minėtąjį sąrašą.

Ekonomisto Gitano Nausėdos nuomone, padarytas žingsnis palengvina priėjimą prie bazinių vaistų, tačiau esama kompensuojamų vaistų sistema, pasak jo, turi būti lankstesnė norintiems įsigyti brangesnius vaistus.

„Žmogus, kuris mano, kad net ir esant toms pačioms veikliosioms medžiagoms, bet esant, jo įsitikinimu, didesniam terapiniam poreikiui, jis galėtų rinktis tą geresnį, jo manymu, vaistą ir susimokėti skirtumą (...) tarp to vaisto kainos ir bazinės vaistų kainos.“, - teigė kandidatas.

Į prezidentus taikančio Seimo nario Mindaugo Puidoko teigimu, pagrindinė didelių vaistų kainų priežastis yra kelių farmacijos tiekėjų dominavimas Lietuvos rinkoje ir tinklinių vaistinių kainų dempingavimas.

„Turime nuosekliai skaidyti monopolijas (...), taip pat privalome jungtis kartu su Lenkija, kitomis valstybėmis ir daryti didesnius vaistų užpirkimus“, - sakė M. Puidokas.

Pasak europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio, siekiant išspręsti problemas, bent jau 10 proc. rinkos vaistinių turėtų būti valstybinės, o vaistai senjorams virš 70 metų turėtų būti nemokami.

„Turime apmokestinti bankų aktyvus. Bankai moka labai nedaug mokesčių (...), tada šituos klausimus spręsime plačiau“, - pridūrė kandidatas.

Anot kito europarlamentaro Valentino Mazuronio, pati naujoji vaistų kompensavimo idėja teisinga ir graži, tačiau pasirinkta įgyvendinimo forma nėra gera.

„Kada valstybė priverčia žmogų pirkti būtent tokius vaistus, nes jeigu kitokius pirksi, net išvis nekompensuoja, tai, mano manymu, yra šiandieninės Vyriausybės ir valdančiosios daugumos darbo bruožas – drausti, versti, manant, kad jie yra patys protingiausi“, - kritikavo valdžios sprendimą V. Mazuronis.

Seimo nario Naglio Puteikio nuomone, didžiausia problema yra vaistinių tinklai bei tarptautinės farmacijos korporacijos.

„Jeigu neleistume susidaryti tokiems didžiuliams vaistinių tinklams, kaip Lietuvoje, įleistume smulkų ir vidutinį verslą - tai kainos tikrai nukristų“, - teigė N. Puteikis.

Eurokomisaras Vytenis Andriukaitis teigė, kad svarbiausia yra prižiūrėti sveikatos draudimo pinigus.

„Už valstybės draudžiamus asmenis valstybė moka tris kartus mažesnę įmoką nei privalomas (draudimas, - ELTA), sveikatos draudimo fondas negauna jam teisėtų įplaukų. Tai kai jis negauna teisėtų įplaukų, kompensuoti vaistus yra labai sunku.“ , - kritikavo dabartinę valdžią kandidatas.

Premjero Sauliaus Skvernelio nuomone, generiniai vaistai nėra blogiausi vaistai arba kitokie negu patentiniai vaistai.

„Jeigu žmogui tas vaistas netinkamas yra, aš kalbu apie pirmą pasirinkimą, jisai (...) gali gauti kitą vaistą kompensuojant to pirmo pasirinkimo vaisto kainą“, - teigė jis, kartu pabrėždamas didmeninės ir mažmeninės prekybos monopolijos problemą.

ELTA primena, kad pirmasis Prezidento rinkimų turas Lietuvoje vyks gegužės 12 dieną.