Jeruzalėje įsikūrusio Simono Wiesenthalio centro vadovas Efraimas Zuroffas BBC tikino, kad Lietuva turi susidurti su savo pačios istorija.

„Jie nesako žmonėms tiesos, jie jos nepripažįsta“, - apie oficialią Lietuvos poziciją kalbėjo E. Zuroffas. Pasak jo, nėra įrodymų, kad A. Ramanauskas-Vanagas pats asmeniškai ką nors žudė, tačiau, BBC sakė nacių medžiotoju pramintas E. Zuroffas, savo memuaruose partizanų vadas esą rašė „kaip vadovavo vietos grupuotei“.

„Tai buvo tas kritinis periodas, kai grupuotės vaikštinėjo gatvėmis, o daugiau nei 40-yje vietų žydai buvo puolami dar iki pasirodant naciams“, - teigė E. Zuroffas. Jis taip pat paminėjo ir Joną Noreiką-Generolą Vėtrą, kuris, E. Zuroffo teigimu, kolaboravo su naciais.

Simono Wiesenthalio centro vadovas BBC tikino 2017-aisiais susitikęs su Seimo nariais, tačiau šie esą jo neišklausė: „Jie buvo pasiryžę gerbti jį (A. Ramanauską-Vanagą. - ELTA), nesvarbu, kad jis padėjo persekioti žydus, tai jų, regis, nesujaudino.„

Tuo tarpu Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras (LGGRTC) BBC teigė, kad A. Ramanauskas-Vanagas niekada nekolaboravo su naciais, o toks melas apie jį buvo paskleistas sovietų KGB, siekiančios diskredituoti partizanų vadą. LGGRTC britų žurnalistui pateikė A. Ramanausko-Vanago dienoraščio ištrauką, kurioje jis atskleidžia, kaip sovietai bandė apjuodinti partizanus.

„(...) okupantai mėgdavo mus vadinti lietuvių vokiškaisiais nacionalistais. (...) Taip jie mus vadindavo norėdami sukompromituoti krašte ir užsienyje - gal atsiras tokių, kurie patikės, kad mes kovojame už nacių reikalus, išduodame savo Tėvynę“, - rašė A. Ramanauskas-Vanagas savo dienoraštyje.

Antradienį į URM iškviestas Rusijos ambasados atstovas, kuriam išreikštas protestas dėl Rusijos ambasados JAV viešai paskelbto ir tikrovės neatitinkančio pareiškimo apie Lietuvos partizanų vadą A. Ramanauską-Vanagą po to, kai jo garbei Čikagos priemiestyje buvo atidengtas paminklas.

Ministerijos spaudos tarnyba pranešė, kad susitikime Rusijos pusei pasiūlyta atidžiau išsistudijuoti A. Ramanausko-Vanago asmenybę bei jo veiklą, kadangi tai yra pati netinkamiausia kandidatūra, Rusijai siekiant kažką apkaltinti kolaboravimu su naciais ar dalyvavimu Holokauste - jo nepriekaištinga reputacija buvo patvirtinta daugybės nepriklausomų ekspertų, tyrinėjančių to meto įvykius ir archyvinius dokumentus.

Šeštadienį JAV Čikagos mieste atidengtas paminklas Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio ginkluotųjų pajėgų vadui ir su okupacija kovojusios valstybės vadovui A. Ramanauskui-Vanagui.

Ceremonijoje dalyvavo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, taip pat A. Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė ir anūkė Inga Jancevičienė.