Praeitais metais priimtos Mokslo ir studijų įstatymo pataisos numato galimybę Lietuvoje veikiančioms aukštosioms mokykloms, kurių veikla kilmės šalyje buvo nutraukta dėl politinių priežasčių, suteikti egzilio sąlygomis veikiančios aukštosios mokyklos statusą. Įstatymo pataisos taip pat nustato specialias išorinio institucinio vertinimo, realiųjų ir žmogiškųjų išteklių bei studijų krypčių vertinimo sąlygas, taikomas tokioms mokykloms.

Europos humanitarinis universitetas 1992 m. įkurtas Minske, Baltarusijos Respublikoje, kur veikė iki 2004 m. Universiteto veikla Baltarusijoje buvo nutraukta dėl politinių priežasčių. Sulaukęs pagalbos iš Lietuvos Vyriausybės, Europos Komisijos, Šiaurės Ministrų Tarybos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir kai kurių Europos valstybių palaikymo, universitetas atnaujino savo veiklą Vilniuje. Universitetui 2006 m. buvo išduotas leidimas vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą Lietuvoje.

2017 m. Lietuvos Vyriausybė nutarė EHU pagal panaudos sutartį perduoti buvusio Augustinų vienuolyno Vilniuje patalpas ir pirmą kartą visi universiteto padaliniai įsikūrė viename pastate.

Siekdama prisidėti prie demokratiškos Baltarusijos visuomenės kūrimo, kritiškai mąstančių, kūrybingų ir atsakingų asmenybių ugdymo ir Rytų kaimynystės regiono ryšių su Europos Sąjunga stiprinimo, Lietuva nenutrūkstamai ir visokeriopai remia šį universitetą.

Pagrindinė EHU veiklos sritis - universitetinės humanitarinio profilio studijos, taip pat moksliniai tyrimai, kūrybinė, kultūrinė, vystomojo bendradarbiavimo veikla. Universiteto misija - ugdyti kritiškai mąstančius, kūrybingus ir atsakingus individus, kurie prisidėtų prie demokratiškos ir laisvos Baltarusijos kūrimo. Universitetas ketina toliau sudaryti sąlygas gauti geriausią įmanomą akademinę ir mokslinę patirtį, teikti naujoviškus metodus mokymo ir mokymosi procese, skatinti tarpkultūrinį dialogą ir Baltarusijos integraciją į Europos politinę ir akademinę bendruomenę.

Pagrindiniai universiteto donorai yra Europos Komisija, Švedijos tarptautinio vystomojo bendradarbiavimo agentūra SIDA ir Užsienio reikalų ministerija (iš Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos įgyvendinimui skiriamų lėšų).

Šiuo metu universitete studijuoja beveik 800 studentų, iš jų 95 proc. sudaro baltarusiai.