Mažiausiai trys šaltiniai, kurių norą išlikti neįvardintais redakcija gerbia, DELFI patvirtino, kad saviškių dūrių frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sulaukė iš bene artimiausios savo bendražygių aplinkos.

Vienas iš metusiųjų pirštinę esą buvo LVŽS frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Jarutis.

Pastarasis, pasak pašnekovų, priekaištavo R. Karbauskiui, kad sprendimą trauktis iš valdančiosios koalicijos, jei premjeras Saulius Skvernelis pralaimėtų prezidento rinkimus, frakcijos lyderis paskelbė „nepasitaręs su išrinktais Seimo nariais“.

„Kolega išsakė mintį, esą buvo galima prieš komunikuojant viešai perspėti apie būsimą pranešimą frakcijos viduje, gal kokiu laišku ar kitaip. Nes dabar, esą, rodomas nepasitikėjimas Seimo nariais, frakcija, kai apeinama jų nuomonė“, - DELFI kalbėjo vienas iš LVŽS narių.

Kitas DELFI pašnekovas teigė, kad taip Seimo narys J. Jarutis greičiausiai rengiasi dirvą būsimiems Seimo rinkimams.

„Kolegos greičiausiai pozicijonuojasi save būsimiems rinkimams vienmandatėse (Seimo rinkimams 2020 – ais metais – aut. past.) ir tiesiog renka sau politinius taškus“, - spėliojo pašnekovas.

Pats J. Jarutis, paklaustas, ar balsavime palaikė partijos pirmininką, atsakė, kad „balsavime aš iš viso nedalyvavau. Išėjau dar jam neprasidėjus, į posėdžių salę“.

Tačiau Seimo narys nepaneigė, kad posėdyje oponavo frakcijos seniūnui R. Karbauskiui.

„Aš ir anksčiau esu pasisakęs, kad tokius klausimus (dėl koalicijos – aut. past.) reiktų svarstyti po rinkimų, sulaukus rezultatų. Tai aš ne vienas buvau tokios nuomonės, bet nematau čia nieko ypatingo, nes frakcijoje iš tiesų kartais nuomonės išsiskiria ir mes diskutuojame“, - DELFI sakė politikas.

Į klausimą, ar tokiu elgesiu nebando krautis politinio kapitalo būsimiems Seimo rinkimams, J. Jarutis atsakė neigiamai.

Jis sakė suprantąs R. Karbauskį, nes „tokia retorika galbūt buvo bandoma mobilizuoti rinkėjus“, tačiau, pasak Seimo nario, „ar tai pasiteisins – žiūrėsime“.

DELFI primena, kad buvęs Kupiškio rajono meras J. Jarutis praėjusiuose Seimo rinkimuose vienmandatėje Sėlos rinkimų apygardoje kaip LVŽS kandidatas į Seimą pralaimėjo jau pirmajame ture, ir į Seimą pateko pagal LVŽS partijos sąrašą.

Pirmoji, pati prisipažinusi, kad balsavime frakcijos posėdyje susilaikė dėl R. Karbauskio siūlymo pralaimėjus trauktis iš valdžios, yra Seimo narė Virginija Vingrienė.

Politikė teigė, esą „nebuvo aišku, už ką balsuojama“.

„Tai yra nuėjimas lengviausiu keliu. Manau, rankų neturėtume nuleisti, kad ir kokie rezultatai bebūtų. Toks žingsnis (trauktis – aut. past.) būtų neatsakingas prieš rinkėjus“, - po frakcijos posėdžio žurnalistams teigė V. Vingrienė.

Tačiau DELFI pašnekovai tvirtina, kad tikroji politikės V. Vingrienės pasipriešinimo R. Karbauskiui priežastis gali būti visiškai kita.

Esą V. Vingrienė yra įsižeidusi, nes tikėjosi tapti Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininke.
Šis postas šiuo metu neužimtas po to, kai buvęs jo pirmininkas, Seimo LVŽS frakcijos narys Kęstutis Mažeika buvo paskirtas į aplinkos ministrus.

Esą V. Vingrienė tikėjosi, kad pasitraukus K. Mažeikai, ši kėdė atiteks jai, tačiau tam esą pasipriešino tiek LVŽS frakcijos nariai, tiek ir patys komiteto atstovai.

„Niekam frakcijoje ne paslaptis, kad kolegė tikėjosi šio posto, tad galimai suveikė tiesiog emocijos, gal yra kokia nuoskauda jaučiama“, - sakė vienas iš DELFI šaltinių LVŽS frakcijoje Seime.
V. Vingrienė į Seimą pateko pagal LVŽS sąrašą.

Priminsime, kad LVŽS partijos pirmininkas ir frakcijos Seime seniūnas R. Karbauskis pirmadienį pareiškė, kad S. Skverneliui pralaimėjus prezidento rinkimus ir LVŽS negavus mandatų Europos Parlamento rinkimuose, LVŽS frakcija trauksis iš valdančiosios koalicijos Seime į opoziciją.
Tokią lyderio poziciją atsargiai įvertino LVŽS deleguotas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir Seimo pirmininko pavaduotoja, ilgametė LVŽS atstovė Seime Rima Baškienė.

Reaguodamas į kolegų elgesį, R. Karbauskis pareiškė, kad R. Baškienė ir V. Pranckietis abejoja, ar reikėtų trauktis į opoziciją, nes laikosi postų.