Tai siūlančią Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstatymo pataisą pateikė Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Valerijus Simulikas.

Šis įstatymo projektas buvo parengtas, atsižvelgiant į pateiktus analogiškus įstatymų projektus dėl kitų Seimo skiriamų ombudsmenų kadencijų skaičiaus nustatymo - siekiama bendrų veiklos reglamentavo principų visiems ombudsmenams. Toks reglamentavimas buvo inicijuotas, atsižvelgiant į tai, kad vadovų rotacijos principas yra taikomas daugelyje viešojo sektoriaus sričių.

„Vadovų rotacijos principas yra taikomas daugelyje viešojo sektoriaus sričių, pradedant teisėsauga ir baigiant aukštojo mokslo sistema. Vadovo kaitos nebuvimas ilgus metus gali lemti institucijos veiklos stagnaciją, mažinti institucijos veiklos našumą, novatoriškumą, gebėjimą greitai reaguoti į besikeičiančias socialinio gyvenimo aktualijas bei visuomenės poreikius. „Nepakeičiamaisiais“ neturėtų būti ir Seimo skiriami pareigūnai, kurie yra įstaigų, užtikrinančių žmogaus teisių, įskaitant vaiko teises, įgyvendinimo priežiūrą ir kontrolę, vadovai“, - sako projektą parengę Seimo Žmogaus teisių komiteto nariai.

Šiuo metu vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus kadencijų skaičius yra neribojamas.

Galiojančiame įstatyme numatyta, kad Seimo pirmininko teikimu Seimas skiria vaiko teisių apsaugos kontrolierių penkerių metų kadencijai.