Ambasada visiškai nepriimtina pavadino spaudos konferencijoje Seime išsakytą kritiką Kinijai. Joje be L. Sangay dalyvavo buvęs valstybės vadovas Vytautas Landsbergis, Seimo narys Andrius Navickas ir viešosios įstaigos „Tibeto namai“ direktorius Vytis Vidūnas.

„Kinijos ambasada griežtai smerkia spaudos konferenciją, kurią organizavo Andrius Navickas Seime šįryt, ir reiškia griežtą prieštaravimą dėl separatistinio bloko vadovo Lobsango Sangay apsilankymo Seime ir Lietuvoje“, – nurodė ambasada BNS atsiųstame komentare.

„Laikome tai rimtu politiniu incidentu“, – pridūrė ambasada.

Kinijos ambasada tikina, kad L. Sangay – „Amerikos pilietis, niekada negyvenęs Tibete, neturi kvalifikacijos kalbėti apie Tibetą ir neturi teisės atsitiktinai komentuoti Kinijos politiką Tibeto atžvilgiu“.

„Keletas žmonių, kalbėjusių spaudos konferencijoje, neatsižvelgė į didelius Tibeto pasiekimus pastaraisiais dešimtmečiais ir ignoravo didelę ekonominę, socialinę ir kultūrinę tibetiečių pažangą“, – nurodoma pareiškime.

Kinijos atstovybė tikina, kad L. Sangay kalba yra kupina melo, o „Tibetas šiandien klesti ir progresuoja“.

„Tibeto kultūros reliktai ir ekologinė aplinka yra puikiai saugomi. Tibeto tradicijos ir paveldas puikiai saugomi. Tibetiečių gyvenimo būdas ir religinė praktika labai gerbiama“, – nurodo ambasada.

„A. Navicko, V. Vidūno ir V. Landsbergio komentarai yra kupini nusistatymo ir priešiškumo Kinijos vyriausybei ir Kinijos žmonėms, įskaitant tibetiečius. Jų žodžiai apie Kiniją yra visiškai nepriimtini“, – rašo ambasada.

„Kaip pripažįsta tarptautinė bendruomenė, Tibetas visuomet buvo neatskiriama Kinijos dalis Tibeto istorija niekuo nepanaši į Lietuvos. Tibeto klausimas yra susijęs su Kinijos suverenitetu, teritoriniu vientisumu ir pagrindiniais Kinijos interesais“, – teigia atstovybė.

Ambasada pareiškė griežtai prieštaraujanti „bet kokiam bandymui suskaldyti Kiniją ir esame prieš bet kokią instituciją ar organizaciją, suteikiančią platformą Tibeto separatistų veiklai, įskaitant Vilniaus politikos analizės institutą, kuris kviečia Lobsangą Sangay į konferenciją“.

Ambasada perspėjo, kad Tibeto klausimas gali pakenkti dvišaliams Kinijos ir Lietuvos santykiams.

„Kinijos vyriausybė vertina Lietuvos vyriausybės ilgalaikį įsipareigojimą vienos Kinijos politikai ir jos supratimą apie Kinijos politiką Tibeto atžvilgiu. Bet kokia parama Tibeto nepriklausomybės separatistiniam judėjimui pakenks dvišaliams santykiams. Be to, tikimės, kad Lietuvos žmonės korektiškai įvertins Tibeto klausimą ir jų nesuklaidins neteisinga informacija“, – perspėjo ambasada.

Kinija aiškina, kad Tibetas yra istorinė jos teritorijos dalis nuo XIII amžiaus, o komunistinė Pekino vyriausybė valdo šį Himalajų regioną nuo 1951 metų.

Daugelis tibetiečių sako, kad jų kraštas didžiąją istorijos dalį buvo faktiškai nepriklausomas ir kad Kinijos vyriausybė siekia naudoti turtingus Tibeto gamtinius išteklius bei sunaikinti jame gyvenančių žmonių kultūrinę tapatybę.

L. Sangay Seime sakė, kad Tibetas yra testas pasauliui ir Lietuvai – ar išties ginamos žmogaus teisės ir laikomasi savo konstitucinių vertybių, ar tai tėra deklaracijos.

„Tibeto namų“ direktorius orientalistas V. Vidūnas per spaudos konferenciją teigė, kad Lietuvą solidarizuotis su Tibetu įpareigoja jos pačios nepriklausomybės atkūrimo istorija.

V. Landsbergis sakė, kad situacija atkurti Lietuvos nepriklausomybę pasaulyje buvo palankesnė, nes „pasaulis buvo mažiau konformistinis, mažiau prisitaikantis prie didžiųjų diktatūrų, vertino laisvę ir demokratiją, matyt, daugiau negu šiandien“.