Taip pirmininkė sakė pabrėždama šių metų rinkimų naujovę – penkias dienas, kurios skirtos išankstiniam balsavimui. L. Matjošaitytės teigimu, kol kas po pirmosios dienos galima sakyti, kad viskas vyksta sklandžiai.

„Kol kas viskas sklandu, savivaldybės atvėrė duris, rinkėjai balsuoja, visai neseniai lankiausi Vilniaus savivaldybėje, eilių nebuvo. Yra daroma viskas, kad rinkėjai be didelių sunkumų galėtų balsuoti, todėl džiaugiamės. (…) Po Lietuvos Respublikos Konstitucinio teismo išaiškinimo, kad dviejų dienų referendumas negalimas, įstatymų leidėjas pasirinko kitą kelią ir pamatė, kad išankstinio balsavimo savivaldybėse skaičius ilginamas iki penkių dienų, tai Vyriausioji rinkimų komisija, vykdydama įstatymą, tas 5 dienas ir organizuoja iš anksto visose savivaldybėse.

Aš manau, kad tai duos didesnį rinkėjų aktyvumą. Mes per pirmas valandas matėme, kad rinkėjų tikrai atvyksta daugiau, tikėtina, kad bendras aktyvumas bus didesnis. Taip pat žvelgiame į savivaldybių rinkimus, kuriuos dar visai neseniai, kovo mėnesį, rengėme, tai turime pasakyti, kad tendencijos atrodo tikrai džiuginančios.

Laura Matjošaitytė

Matome, kad rinkėjai atvyksta balsuoti, mieliau nei pasilieka namuose. Gali būti, kad net turėsime rekordą rinkėjų aktyvumo prasme. Mes labai dažnai sakome, kad rinkėjams nėra noro eiti į rinkimų apylinkes dėl blogo oro, o kai oras geras, tai taip pat nėra noro balsuoti. Man atrodo, kad jeigu žmogus tikrai nori, jis ir randa galimybių, jeigu ne, tai ieško priežasčių“, – DELFI laidoje kalbėjo komisijos pirmininkė.

„Vilmorus“ vadovas, sociologas Vladas Gaidys nemano, kad 5 dienos prisidės prie to, kad rinkėjai šiuose rinkimuose bus aktyvesni.

Vladas Gaidys, Laura Matjošaitytė

„Nemanau, kad tai turės kažkokios lemiamos įtakos, manau, kad tie žmonės, kurie tikrai apsisprendė, jie ir balsuos išankstiniuose rinkimuose ir suspės tai padaryti“, – laidoje „DELFI diena“ sakė V. Gaidys.

Svarsto, kas pateks į antrą turą

Pastarosiomis dienomis netrūksta pasvarstymų ir prognozių, kas turėtų patekti į antrąjį rinkimų turą.

V. Gaidys pabrėžė, kad paskutinė savaitė yra labai svarbi, o vienas pareiškimas gali turėti itin lemtingą įtaką.

„Rinkimų įdomumas ir yra tas, kad nežinai, kas pateks į antrą rinkimų turą. Čia kaip ir sportas, įdomu, kas norėtų mokėti pinigus už bilietą, jeigu žinotų, kas laimės. Būtų baisu, jeigu žinotume. Labai svarbus naujumo faktorius, tie 400 eurų pensininkams, tik nežinia, į kieno pusę visa tai pasisuks, bet yra daug žmonių, kurie mato, kaip yra iš tiesų, manau, kad gali radikalizuotis kelios skirtingos pusės.

Vladas Gaidys

Sunku pasakyti, kam tas laimėjimas gali atitekti. Be jokios abejonės paskutinė savaitė yra labai svarbi, turime galingą pavyzdį, kai 1997 metais pirmame ture Artūras Paulauskas didele persvara laimėjo, o paskui pralaimėjo, taip pat ir rinkimai, kuriuose varžėsi Valdas Adamkus ir Rolandas Paksas. Pirmame ture laimėjo V. Adamkus, o antrajame – R. Paksas. Rezultatai pirmo turo nepaveikė antro turo rezultatų“, – DELFI tikino V. Gaidys.

Esminės rinkimų naujovės

Per šiuos rinkimus bei referendumus rinkėjai pirmą kartą turės daugiau laiko balsuoti iš anksto – penkias dienas.

„Esminė naujovė – balsavimas iš anksto savivaldybėse truks penkias dienas. Nuo pirmadienio iki penktadienio visos savivaldybės bus atviros Lietuvos rinkėjams, balsuojantiems iš anksto“, – pažymi Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovė Laura Matjošaitytė.

Balsavimas iš anksto savivaldybėse rinkimų savaitę vyks nuo pirmadienio iki penktadienio, kasdien nuo 8 iki 20 valandos. Iki šiol išankstiniam balsavimui būdavo skirtos dvi dienos – trečiadienis ir ketvirtadienis.

Balsavimas specialiuose paštuose, t. y. ligoninėse, slaugos namuose, kariuomenėje, laisvės atėmimo įstaigose, kaip ir anksčiau, vyks nuo trečiadienio iki penktadienio.

Balsavimas namuose numatytas penktadienį ir šeštadienį. Namuose balsuoja 70 metų ir vyresni rinkėjai, dėl sveikatos būklės negalintys atvykti į rinkimų apylinkę.

Sekmadienį rinkimų dieną balsavimas apylinkėse vyks nuo 7 iki 20 valandos.

Prezidento rinkimuose dalyvauja devyni kandidatai: socialdemokratas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, filosofas Arvydas Juozaitis, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, ekonomistas Gitanas Nausėda, Seimo nariai Mindaugas Puidokas ir Naglis Puteikis, „valstiečių“ kandidatas premjeras Saulius Skvernelis, konservatorių kandidatė parlamentarė Ingrida Šimonytė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

Referendume dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo siūloma nustatyti, kad „Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę, Lietuvos Respublikos pilietybės nepraranda“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1043)