„Darbiečiai“ skundė VRK sprendimą, pagal kurį iš 1,8 mln. eurų dotacijų, teismo po „juodosios buhalterijos“ bylos pervestų į biudžetą, turėjo atgauti dalį pinigų – skirtumą tarp 2005 ir 2006 metais sumokėtų ir 2008 metais paskirtos, bet neišmokėtos dotacijos.

Partija siekė, kad būtų panaikinta VRK sprendimo dalys, kuriomis komisija pripažino Darbo partiją padarius šiurkščius įstatymo pažeidimus dėl 2004, 2005 ir 2006 metų finansinėse ataskaitose pateiktų tikrovės neatitinkančių duomenų, atgaline data pakeisti sprendimai dėl 2005 ir 2006 metais paskirtų dotacijų.

Darbo partijos skundą išnagrinėjęs LVAT konstatavo, kad komisija neturi teisės keisti savo ankstesnių sprendimų, kuriais jau buvo patvirtinos dotacijos partijoms.

Iš dalies tenkinęs „darbiečių“ skundą LVAT panaikino VRK sprendimą dėl pažeidimų ir dotacijų, bet negaliojančia pripažino ir tą dalį, dėl kurios partija nesikreipė į teismą – dalies pinigų grąžinimą.

Teismas argumentavo, kad įstatymuose nėra tiesiogiai įtvirtinta VRK kompetencija pakeisti savo priimtus sprendimus, kuriais buvo paskirta valstybės dotacija politinei partijai, todėl ji „peržengė įstatymais suteiktos kompetencijos ribas ir priėmė neteisėtus ginčijamus sprendimus, kurie turi būti panaikinti“.

LVAT taip pat pažymėjo, kad VRK funkcijos biudžeto dotacijos skyrimo politinei partijai procedūrose pasibaigia priėmus sprendimus dėl jos skyrimo.

Darbo partija neskundė VRK sprendimo dalies dėl jai grąžinamų 220 tūkst. eurų, tačiau LVAT konstatavo, kad neperžengus pareiškėjo skundo reikalavimo ribų ir nepanaikinus šio sprendimo būtų reikšmingai pažeisti valstybės interesai, nes „pripažintu neteisėtu VRK sprendimu pareiškėjui yra suteikiama teisė į ženklią valstybės biudžeto lėšų sumą“.

„Todėl teisėjų kolegija peržengia pareiškėjo skundo reikalavimo ribas ir panaikina Vyriausiosios rinkimų komisijos 2018 metų gruodžio 4 dienos sprendimo visą 3 punktą, t. y. ir tą dalį, kuria nustatyta, jog Darbo partija turi teisę į 220 tūkst. eurų dotaciją“, – rašoma nutartyje.

VRK praėjusių metų gruodį pripažino Darbo partiją padarius šiurkščius įstatymo pažeidimus dėl 2004, 2005 ir 2006 metų finansinėse ataskaitose pateiktų tikrovės neatitinkančių duomenų. Tuo remdamasi Rinkimų komisija pakeitė savo sprendimus dėl dotacijų „darbiečiams“ skyrimo, atgaline data nustačiusi, kad jos neskirtos, nors pinigai buvo pervesti.

Vertinusi „darbiečių“ prašymą grąžinti 2007 ir 2008 metais paskirtas, bet neišmokėtas dotacijas, VRK tuomet konstatavo, kad iš trijų į biudžetą pervestų dotaciją viena, siekianti 736 tūkst. eurų, 2008 metų balandį buvo skirta pagrįstai.

Tačiau VRK nusprendė negrąžinti visos šios sumos, o atėmė 2005 ir 2006 metais sumokėtas dotacijas ir nusprendė, kad „darbiečiams“ turi būti pervestas skirtumas, siekiantis apie 220 tūkst. eurų.

VRK vertino nuo 2005 iki 2008 metų priimtus sprendimus dėl „darbiečių“ dotacijų. Iš šių dotacijų dvi buvo išmokėtos 2005 ir viena 2006 metais, antroji 2006 metų dotacija neskirta už šiurkštų įstatymo pažeidimą, o vėliau dotacijos buvo sustabdytos teismo ir pervestos į biudžetą.

Teismai sustabdė abi 2007 metų ir pirmą 2008 metų pusmečio dotaciją. Šie pinigai, 1,8 mln. eurų, teismo sprendimu grąžinti į biudžetą.

Pernai birželį „darbiečiai“ kreipėsi į VRK dėl šių dotacijų grąžinimo, tad VRK sudaryta darbo grupė sprendė, ar toks prašymas pagrįstas, įvertinus padarytų pažeidimų šiurkštumą.