Į Vilniaus miesto savivaldybę žmonės pradėjo keliauti vos atvėrus duris. „Nežinau, kaip paskui bus su darbais ar asmeniniais planais“, – pasakojo moteris, atvykusi balsuoti šiek tiek po aštuntos valandos.

Ji teigė, kad yra tvirtai apsisprendusi, už ką balsuoti Prezidento rinkimuose. Ji taip pat tikino, kad domisi politiniu gyvenimu, todėl ir dėl referendumo klausimų jau yra apsisprendusi.

„Buvo pakankamai informacijos, – pasakojo kita moteris, nusprendusi balsuoti vos prasidėjus išankstiniam balsavimui, tačiau tikino, kad klausimai per daug sudėtingai pateikti. – Vyresniems žmonėms per daug sudėtingai suformuluoti klausimai.“

„Mano mamai virš 90, aš labai abejoju, kad ji ten nuėjusi viena atrinks“, – tvirtino vilnietė kalbėdama apie referendumo klausimus.

Ji pasidalijo spėjimu, kad į antrąjį turą turėtų keliauti du iš jos įvardytų keturių kandidatų: Gitano Nausėdos, Ingridos Šimonytės, Vytenio Andriukaičio ir Sauliaus Skvernelio.

Jau dešimtmetį Vilniuje gyvenantis vyras DELFI teigė, kad balsavo pasitaręs su aplinkiniais. „Kelių žmonių pasiklausiau nuomonės ir nusprendžiau“, – teigė vyras ir pridūrė, kad balsuojant referendumo klausimais buvo sunkiau, nes kausimai pateikti painiai.

Netoli savivaldybės gyvenanti moteris teigė, kad jau seniai yra apsisprendusi, už ką balsuoti. „Aš labai noriu išrinkti Prezidentą“, – kalbėjo moteris ir pridūrė, kad referendume savo balso neatiduos. „Nesuprasiu, už ką ten balsuot“, – teigė pašnekovė.

Sekmadienį vilnietė teigė paskirsianti darbams sode, todėl ir atvyko anksčiau.

„Man absoliučiai viskas suprantama ir dėl Prezidentės, ir dėl referendumo. Atėjau aiškiai žinodama, ką padaryti“, – teigė dar viena DELFI kalbinta moteris, kuri savo balsą atidavė Vilniaus miesto savivaldybėje.

Išankstinis balsavimas vyksta visose šalies savivaldybėse gegužės 6-10 dienomis. Balsuoti galima nuo 8 iki 20 valandos.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įspėja, kad į išankstinį balsavimą atvykstantys asmenys su savimi turi turėti tik asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Rinkimų dieną, gegužės 12-ąją, bus galima balsuoti bet kurioje apylinkėje visoje Lietuvoje. Balsadėžės rinkimų dieną taip pat bus uždarytos 20 val., vėliau bus skaičiuojami balsai.

Prezidento rinkimuose dalyvauja devyni asmenys: socialdemokratas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, filosofas Arvydas Juozaitis, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, ekonomistas Gitanas Nausėda, Seimo nariai Mindaugas Puidokas ir Naglis Puteikis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Saulius Skvernelis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatė Ingrida Šimonytė ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

Visi devyni kandidatai VRK buvo oficialiai patvirtinti dar balandį, kai buvo suskaičiuoti jų surinkti balsai. Kandidatais buvo patvirtinti tie asmenys, kurie surinko po 20 tūkst. ir daugiau parašų lapuose ir elektroninėje erdvėje.

Antrasis rinkimų į Prezidento postą turas, jei turės būti organizuojamas, numatytas gegužės 26 dieną. Tą pačią dieną vyks ir rinkimai į Europos Parlamentą.