Ar Lietuvos teismų sistema yra nepriklausoma ar veikiama politikų? Kiek politikai gali atvirai reikšti nuomonę apie teismų darbą ir jų sprendimus?

Susiduria su iššūkiais

Laidoje „DELFI diena“ Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas sakė, kad teismai susiduria su rimtais iššūkiais.

„Teismai susiduria su didelėmis problemomis. Teko gilintis į premjero susitikimą su teismų bendruomene, ypač patarėjai, techniniai darbuotojai turi didelius krūvius, atlyginimai maži, bet yra kita problema. Teismai nesugeba atsispirti įtakai, pinigų įtakai, kai kurie teisėjai daug metų parodo, kad neįmanoma nubausti žmogaus už korupcinį nusikaltimą. Lietuva atsilieka nuo Baltijos šalių pagal korupciją, dėl to prarandame daug pinigų, žmonių ir iniciatyvų. Nuo tų žmonių priklauso, kaip gali veikti demokratija, kiek teismai pajėgūs spręsti bylas“, – DELFI kalbėjo V. Bakas.

Jam pritarė ir Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Nekrošius.

Arnas Mazėtis, Vytautas Bakas, Vytautas Nekrošius

Jo teigimu, kiekvienas žmogus turėtų pagalvoti, kaip jaustųsi, jeigu būtų nagrinėjama jo byla, ir viskas priklausytų tik nuo vieno žmogaus nuomonės ir noro.

„Taip, mes turime rimtų problemų. Man nesuvokiama, kad gruodžio mėnesį nėra iš ko daliai žmonių mokėti algų. Kita problema ta, kad žmonės jaučia, kad nepriklausomumo mažėja, politikų, kurie norėtų, kad sprendimai būtų tokie, kaip jiems norisi, tai tas yra blogai. Aš manau, kad kiekvienas žmogus turi pagalvoti, jeigu tai liestų jį, jeigu tai būtų jo byla“, – laidoje sakė V. Nekrošius.

Anot jo, turime nemažai problemų ir su tuo, kaip yra suvokiama demokratinė sistema.

„Pagal visą viešą nuomonę tai tie žmonės, kurie buvo sulaikyti, jau yra nusikaltėliai, tačiau taip negali būti. Teismų pagrindinė funkcija yra kvestionuoti ir vertinti įrodymus, o ne būti štampuotoju. Su demokratija – nieko bendro“, – DELFI sakė V. Nekrošius.

Siūlymas sulaukė kritikos

Finansų ministro siūlymas dėl biudžeto formavimo įstaigoms jau sulaukia kritikos, nes nuogąstaujama, kad taip politikai tiesiogiai kištųsi į teisėsaugos darbą – ministrai kartu su vadovais spręstų dėl įstaigos finansavimo jį esą aiškiau susiejant su įstaigos tikslais.

„Tiesą sąkant, Lietuvoje pakankamai aiškiai įstatymai sudėlioti dėl teismų atskirtumo ir nepriklausomumo. Niekas negali kištis į teismų veiklą. Tas siūlymas net nepasiekė Seimo, bet kas svarbu, tai sustiprinti teismų personalo veiklą, teisėjų veiklą, pigus teisingumas labai brangiai kainuoja“, – tikina V. Bakas.

V. Nekrošiaus teigimu, ne visada teisėjai kalti dėl bylų nuosprendžių.

Vytautas Bakas

„Aš manau, kad žmonės yra nenuteisiami todėl, kad nebuvo už ką, kad nėra surinkta pakankamai medžiagos, įrodymų. Mano įsitikinimu, didžiausia žmogaus vertybė ir teisė yra laisvė. Teismas tyrėjo darbo nedirba, jam atnešama medžiaga, jis sužino, buvo ar nebuvo nusikaltimas“, – DELFI sakė V. Nekrošius.

V. Bakas pabrėžė, kad dar gana neseniai vykę teisėjų sulaikymai metė rimtą šešėlį ant visos teismų sistemos.

„Kyšininkavimą yra velniškai sunku įrodyti, ypač kai kalbama apie politinę korupciją. Tose bylose, kuriose buvo įrodyta, tikrai stebuklingai keistai atrodo pasirinkta teismų praktika, bet yra ir gerų dalykų. Mes neseniai paskyrėme teisėją, kuri garsiojoje „Darbo partijos“ byloje priėmė kaltinamąjį nuosprendį, paskyrė realią teisės atėmimo bausmę.

Yra tokių požymių, kad teismų sistemoje yra prekiaujama teisingumu, ir tie žmonės, kurie užima aukštus postus teismų bendruomenėje, jie kompromituoja visą teismų darbą. Aš noriu pasakyti tokį pavyzdį, kad tarp sulaikytų teisėjų yra buvęs teismų tarybos pirmininkas. Įsivaizduokite, tai yra žmogus, kuris buvo renkamas tiesiogiai. Tai meta didelį šešėlį, kad teismų sistema sugebėjo išrinkti žmogų, kuriuo labai sunku pasitikėti“, – laidoje kalbėjo V. Bakas.

Sureagavo į teiginius

Teisėjų taryba į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi dėl V. Bako pasisakymų apie teismų reformą.

Apie pertvarką Seimo narys užsiminė komentuodamas Vilniaus apylinkės teismo sprendimą, kuriuo informaciją jo vadovaujamam parlamentiniam tyrimui pernai teikęs Valstybės saugumo departamentas (VSD) pripažintas paskleidęs tikrovės neatitinkančius teiginius apie buvusį politiką Raimondą Šukį.

Vytautas Nekrošius

„Aš manyčiau, kad mes per mažai pasisakome apie savo valdžių darbą. Konstitucija niekam nedaro išimties, galima diskutuoti, kritikuoti, tai gali daryti visi. Maskuoti trūkumus, kurie kelia grėsmę saugumui, tai mano darbas yra apie tai kalbėti ir ieškoti sprendimo“, – į teiginius sureagavo V. Bakas.

Seimo narys taip pat pavadino Teisėjų tarybos veiksmus neadekvačiais: „Teismai, kurių darbas yra vykdyti teisingumą, savo raštais persekioja politikus, kurių darbas yra kalbėti apie problemas“.

Jo teigimu, nepasitikėjimas teismų sistema buvo formuojamas „metų metais“ ir jo svarstymai apie reformą nėra susiję tik su sprendimu R. Šukio byloje. Pasak V. Bako, teismai šiuo metu nesugeba tinkamai nagrinėti bylų, susijusių su aukšto lygio asmenų korupcija. Anot jo, papildomo nepasitikėjimo įnešė šiemet pradėta teisėjų korupcijos byla. Komiteto pirmininkas pabrėžė apie pertvarką teismų sistemoje pradėjęs kalbėti nuo kadencijos pradžios. „Jeigu tai ką nors įžeidė, aš labai atsiprašau, bet dėl to aš nenustosiu kalbėti. Teismams, nepriklausomai nuo sprendimų, reikalinga labai rimta reforma“, – kalbėjo V. Bakas.