„Po prezidento rinkimų bet kokiu atveju vyks Vyriausybės sudėties peržiūra. Mes patys svarstome, galvojame, tai yra normalus procesas. Gali būti, kad bus peržiūrima koalicinė sutartis – bet mūsų pačių iniciatyva, o ne kieno nors kito.

Kita vertus, tai galbūt nuskambės kaip tam tikra sensacija, bet, jeigu prezidento rinkimus laimės kuris nors iš konservatorių kandidatų, ir, jeigu Europos Parlamento rinkimuose mes nelaimėsime, gali būti, kad mes patys pasitrauksime iš valdančiosios daugumos. Tai yra visiškai realu“, – sakė R. Karbauskis.

Jis, kaip partijos pirmininkas, teigė manąs, kad tai būtų teisingas sprendimas.

„Kam reikia dar pusantrų metų bandyti įrodyti tai, jeigu mes dabar neįrodome – jeigu žmonės mano, kad (tinka toks variantas) – Landsbergis premjeras, ir Vytautas Landsbergis kaip faktinis valstybės vadovas – ką ten beišrinksi – I. Šimonytę ar G. Nausėdą (…), tokiu atveju, kam be reikalo vargintis? Galime eiti į išankstinius rinkimus arba tiesiog palaikyti mažumos Vyriausybę, kurią formuos konservatoriai“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Karbauskis žada artimiausiu metu kreiptis į partiją ir visuomenę

Pasak jo, tauta turi pasirinkti, ką jie nori matyti valdžioje.

„Jeigu tauta nesupras, kad dabar bet koks kitas kandidatas – be Sauliaus reiškia konservatoriai, tokiu atveju nežinau.. Aš, kaip partijos vadovas, manau, kad dar yra tas variantas, kuris niekur nebuvo aptartas, nei vieno politologo nesvarstytas, bet jis yra pats realiausias, jeigu mes gausime du atsakymus, kad mūsų darbas yra nereikalingas, tokiu atveju paprasčiausiai mums gerai bus ir opozicijoje dirbti“, – sakė R. Karbauskis.

Jo vertinimu, „dabartinė opozicija yra visiškai beviltiška“.

„Ji neturi jokių pasiūlymų, tik norą užgrobti valdžią bet kokia kaina. Galime duoti tą galimybę, jei jie gaus tautos palaikymą savo tikslams. Reiškia, elementariai mes pasitraukiame iš valdančiosios daugumos – ir, kaip jūs suprantate – arba išankstiniai rinkimai, arba konservatoriai formuos valdžią“, – sakė R. Karbauskis.

Jis žada artimiausiu metu su tokiu pareiškimu viešai kreiptis į partiją ir visuomenę.

„Kaip partijos vadovas tikrai siūlysiu tokį variantą, jei mes turėsime du rezultatus: jei mūsų kandidatas pralaimės konservatorių kandidatui, ir, jeigu mes pralaimėsime EP rinkimus konservatoriams, nematau prasmės bandyti kažką daugiau įrodinėti.

Jau buvo pakankamai laiko pamatyti skirtumą tarp mūsų ir tos korupcinės sistemos, kuri Lietuvoje tiek metų veikė. Iš Landsbergio pareiškimų akivaizdu, kad jie viską panaikins, ką mes padarėme, tauta turi apsispręsti – jeigu tauta to nesupranta , mes patys pasitrauksime“, – sakė R. Karbauskis.

Landsbergis: apie tai kalbėti dar anksti

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad „R. Karbauskio pareiškimai dvelkia baime dėl rinkimų rezultatų ir iš desperacijos kylančiu noru, gąsdinant oponentais, mobilizuoti savo rinkėjus“.

„Todėl jo paties grasinimų savanoriškai trauktis iš daugumos rimtai vertinti nereikėtų. Tačiau mes jaučiame visuomenėje tvyrantį pokyčių norą bei dalies Seimo narių ketinimus palikti valdančiąją daugumą. Vis dėlto kol kas dar yra kiek per anksti apie tai konkrečiai kalbėti“, – teigė G. Landsbergis.

Partijų reitinguose pirmauja konservatoriai

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) balandį reitingų lentelėje aplenkė prieš mėnesį pirmavusią Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS), rodo šeštadienį dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbiama „Vilmorus“ apklausa.

„Konservatorių reitingas siekia 20,8 proc. nuo visų apklaustųjų, o nuo balsuojančių būtų 31 proc., tai arti trečdalio. Tėvynės sąjunga yra viena iš lyderių, daugumą mėnesių jie pirmauja prieš „valstiečius žaliuosius“, kurie surinko 15,8 proc. nuo visų, nuo balsuojančių būtų 23,4 proc., tai ketvirtadalis rinkėjų“, – apklausos rezultatus BNS komentavo „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys.

Kovą darytoje apklausoje pirmavo „valstiečiai“ su 18,6 proc. reitingu, konservatoriai tuomet turėjo 16,3 proc. palaikymą. Dar prieš mėnesį, vasarį darytoje apklausoje pirmavo TS-LKD su maždaug 18 proc. palaikymu ir antri buvo „valstiečiai“ su maždaug 16 proc. palaikymu.

Trečią vietą užima Socialdemokratų partija su 7,3 proc. parama (8,5 kovą), taip pat 5 proc. barjerą perkopia „Tvarka ir teisingumas“ su 6 proc. rinkėjų žadamų balsų (4,8 proc. kovą) bei Darbo partija su 5,8 proc. balsų (5,3 proc. kovą).

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, apklausos duomenimis, sulauktų 3,1 proc. gyventojų palaikymo, Socialdemokratų darbo partija ir Liberalų sąjūdis – 2,8 proc., Lietuvos centro partija – 2,6 proc. gyventojų palaikymo.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ reprezentatyvią gyventojų apklausą dienraščio „Lietuvos ryas“ užsakymu atliko balandžio 4–13 dienomis, paklaida siekia 3,1 proc.