„Grupės Taivaną remiančių Seimo narių kreipimasis yra grubus kišimasis į Kinijos vidaus reikalus ir šiurkštus tarptautinių normų pažeidimas“, – sakoma komentare, kurį ketvirtadienį BNS perdavė Kinijos ambasada.

„Tikime, kad kai kurių Seimo narių pasirašytas laiškas neatspindi oficialios Lietuvos vyriausybės ir Seimo pozicijos dėl draugiško bendradarbiavimo su Kinija“, – sakoma Kinijos diplomatinės atstovybės rašte.

Kinijos ambasados komentare taip pat teigiama, kad parlamentarų kreipimasis prieštarauja Lietuvos vyriausybės įsipareigojimui neužmegzti jokių oficialių ryšių su Taivano regionu ir „daro žalą tarptautiniam Lietuvos įvaizdžiui“.

„Mes tikimės, kad Seimo nariai (...) gerbia tiesą ir tarptautines normas, rodo pagarbą Kinijos suverenumui ir teritoriniam vientisumui, kaip ir Kinija visada rodo Lietuvos suverenumui ir teritoriniam vientisumui“, – sakoma rašte.

Daugiau kaip pusė Lietuvos Seimo narių pasirašė laišką Pasaulio sveikatos organizacijos generaliniam direktoriui, ragindami pakviesti Taivaną į Pasaulio sveikatos asamblėją. Raštą pasirašė 80 Seimo narių iš visų frakcijų, tarp jų – sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Taivano salos statusas yra vienas iš jautriausių klausimų Kinijai. Kinijos valdžia neatsisako grasinimų jėga gauti teritorijos kontrolę ir siekia, kad Taivanas nedalyvautų tarptautinių organizacijų veikloje.

Lietuva kaip ir daugelis kitų pasaulio šalių nepripažįsta Taivano nepriklausomybės ir laikosi „vienos Kinijos“ politikos.

Lietuvos Seimo nariai kreipimesi pabrėžia, kad Taivanas yra strategiškai svarbiame Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono mazge, todėl jame ligų prevencijos poreikis itin didelis, kadangi žmonės ir prekės nuolat atvyksta į Taivaną ir iš jo iškeliauja.

Laišką inicijavo parlamentarai Mantas Adomėnas ir Gintaras Steponavičius.