Po gaisro pas dukrą Šalčininkuose apsistojusi senolė DELFI teigė, kad ilgai čia neužsibus. „Važiuosiu pas kaimynę, noriu vaikščioti prie namų, gal sodelį susitvarkysiu, pasisodinsiu. Nenoriu palikti savo namų“, – teigė senolė, kuri gaisro metu nenukentėjo. Vienintelis negalavimas, kuriuo dabar skundžiasi močiutė – pakilęs spaudimas.

Gaisro metu visiškai sudegė jos gyvenamasis namas ir ūkinis pastatas. Į namus, kaip pasakoja senolė, ji dar spėjo įbėgti, bet pasičiupo tik knygelę. „Pasieniečiai pasakė, kad jau nieko nebegalima pasiimti, – pasakojo senolė ir vardijo, kad liepsnos pasiglemžė jos santaupas. – Taupiau nuo tada, kai dar litai buvo. Iš pensijos. Buvo 2000 eurų.“

Senolės Emilijos namai

Kilus gaisrui kartu su ja buvo ir sūnus, jį pasieniečiai išgelbėjo, nors jo drabužiai jau degė.

Ugniagesiai pranešimą apie kilusį gaisrą gavo balandžio 25-osios vidurdienį. Pirmieji į pagalbą atskubėjo pasieniečiai. Senolė Emilija ir jos sūnus buvo pirmieji, kuriuos jie ir išgelbėjo. Vyro megztinis buvo užsidegęs, pasieniečiai užgesino jo drabužius, o vėliau, grįžę į namą, išnešė dujų balioną.

Senolė DELFI pasakojo, kad sūnus kartu su ja negyveno, tik atvažiuodavo padėti ūkio darbuose.

Krakūnų kaime kilęs gaisras netruko įsiliepsnoti dėl sausros ir vėjo. Namai degė abejose kaimo gatvės pusėse. Ir nors gyventojai ugnį ėmė gesinti semdami vandenį iš šulinių, nė nesulaukę ugniagesių, jų pastangų neužteko.

Senolė Emilija

89-erių Emilija Krakūnų kaime gyvena jau nuo nuo 1955 metų. Kaip ji pati pasakojo, tokio didelio gaisro kaime per šį laiką nebuvo, tik kartą, maždaug 1956-aisiais, buvo kilęs gaisras vienos šventės metu. Tačiau tuomet žala buvo kur kas mažesnė – sudegė vienos sodybos ūkinis pastatas.

„Tuomet nebuvo tokio vėjo“, – prisiminė senolė.

Dabar dukros namuose, kuriuose be močiutės gyvena šeši asmenys, prisiglaudusi senolė tikisi greitu metu savo sodyboje vėl turėti vietą prisiglausti. Kaip ji pati teigia, norėtų nedidelio namelio ar vagonėlio, kuriame galėtų įsikurti.

Senolės Emilijos namai

Beje, kalbėdama apie ją užklupusią nelaimę, senolė nepamiršo ir kitų. Įvardijo, kad kaime gyveno ir dar viena senolė, už ją vyresnė metais. Senolės Emilijos teigimu, jos kaimynė po gaisro taip pat neteko namų, todėl ir ją priglaudė Šalčininkuose gyvenantys artimieji.

Ugniagesiai suskaičiavo, kad gaisro metu buvo sunaikinta dvidešimt pastatų, iš jų keturi – gyvenamosios paskirties, tačiau du iš jų buvo negyvenami, tad be namų liko su DELFI kalbėjusi 89-erių Emilija ir jos 90-metė kaimynė.

Kilusį gaisrą gesino didžiulės ugniagesių pajėgos. Tik po daugiau nei trijų valandų buvo pranešta, kad gaisras visiškai užgesintas. Vėliau ugniagesiai pranešė, kad nustatytas ir įtariamasis ir pradėtas ikiteisminis tyrimas. Manoma, kad gaisrą pusamžis vyras sukėlė degindamas senus šiaudus.

Artimieji prašo padėti surinkti lėšų senolės namams atkurti. (paspaudę nuorodą spauskite „Donate“, daugiau informacijos rasite ir artimųjų pagalbos prašyme čia)

Gaisras Krakūnuose suniokojo dvidešimt pastatų: