ESBO atstovai planuoja vertinti prezidento rinkimus, taip pat įvertinti, ar Lietuva įgyvendino rekomendacijas, kurias ESBO pateikė ankstesnių rinkimų vertinimo misijų metu.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė sako, kad šis ekspertų vizitas yra tradicinis. Jos teigimu, rimtų priekaištų organizuojant rinkimus Lietuva nesusilaukia.

„Lietuva yra pakankamai gerai vertinama tarp užsienio rinkimų organizatorių, tiesiog yra pateikiamos rekomendacijos. Džiaugiamės, kad ESBO nariai atvažiuoja stebėti prezidento rinkimų“, - Eltai sakė VRK vadovė.

L. Matjošaitytė tikino, kad į ankstesnes ESBO ekspertų pastabas buvo įsiklausyta.

„2016 m. buvo pasisakyta, kad VRK turėtų daugiau informacijos pateikti įvairių grupių rinkėjams, ypatingą dėmesį skirti asmenims su negalia, tautinėms mažumoms. Tai tie dalykai buvo išspręsti ir mes šiais metais turime biuletenį Brailio raštu ir panašiai“, - kalbėjo ji.

Kartu L. Matjošaitytė sakė nemananti, kad ESBO ekspertams galėtų užkliūti pastaruoju metu kai kurių kandidatų keliamos aistros, esą Lietuvos nacionalinis transliuotojas netolygiai paskirsto dėmesį prezidento posto siekiantiems politikams.

„Tai yra jų (kandidatų. - ELTA) nuogąstavimai ir jie yra suinteresuoti tam tikrą informaciją teikti, tačiau kitas aspektas - jeigu per nacionalinį transliuotoją organizuojami debatai - jie yra suderinti su Vyriausiąja rinkimų komisija - o mes turime taisykles, pagal kurias vyksta debatai. Visiems dalyviams sudaromos vienodos sąlygos ir galimybės pasisakyti“, - sakė L. Matjošaitytė ir, komentuodama į prezidentus taikančio filosofo Arvydo Juozaičio reiškiamus priekaištus Lietuvos žiniasklaidai, pabrėžė, kad natūralu, jog konkrečias pareigas užimantys kandidatai susilaukia daugiau dėmesio.

Dėl to, įsitikinusi VRK pirmininkė, A. Juozaičio keliami priekaištai ESBO neturėtų užkliūti.

„(A. Juozaičio. - ELTA) nuogąstavimas nėra pagrįstas, nes Vyriausioji rinkimų komisija sudaro vienodas sąlygas visiems. Bent jau aš asmeniškai neįžvelgčiau kažkokių pažeidimų“, - apibendrino VRK pirmininkė.

Nuo 1991 m. ESBO siunčia ekspertų misijas į naujai prisijungusias valstybes nares, kad jie įvertintų ar valstybės laikosi prisiimtų reikalavimų, teikia joms rekomendacijas ir patarimus. Trumpalaikės ekspertų misijos Lietuvoje viešėjo 2012 m., 2016 m. Seimo rinkimų metu.

Kandidatas į prezidentus A. Juozaitis teigia, kad LRT televizijos debatuose nebedalyvaus, nes, tikina jis, LRT kur kas daugiau dėmesio skiria prezidentinių reitingų lyderiams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (323)