Šiais metais buvo įvykdyta Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) reorganizacija - vietoj 18 juridinių asmenų, liko 4 - departamentas ir 3 jam pavaldžios specializuotos įstaigos. Finansavimas PAGD yra didinamas kasmet, tačiau gelbėjimo pajėgos vis dar susiduria su gaunamu nekonkurencingu atlygiu, naudojamos gaisrinės įrangos ir automobilių viršytu eksploatavimo laiku.

2019 metams Vyriausybė PAGD papildomai skyrė 11,664 mln. eurų, kurie bus paskirstyti Bendrojo pagalbos centro plėtrai, statutinių valstybės tarnautojų darbo užmokesčio kėlimui, specialios įrangos įsigijimui, Savivaldybių priešgaisrinių tarnybų veiklos užtikrinimui, pažymima Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

Papildomų lėšų priešgaisrinėms gelbėjimo tarnyboms gali skirti ir savivaldybės. Susitikimo su Gaisrinės saugos asociacijos atstovais metu premjeras pažymėjo, kad šiuo atveju svarbios yra ne tik savivaldybių finansinės galimybės, bet ir atsakingas požiūris į joms deleguotą priešgaisrinės saugos funkciją.

Pagal statistiką, 2018 m. fiksuotas mažiausias gaisruose žuvusių žmonių skaičius per 30 metų. 2018 m. žuvusiųjų buvo 16,5 proc. mažiau, lyginant su 2017 m. Per pirmąjį šių metų ketvirtį gaisruose žuvo 40 proc. mažiau žmonių, lyginant su praėjusių metų šiuo laikotarpiu.

Viena pagrindinių gaisrų priežasčių kovo - balandžio mėnesiai išlieka pernykštės žolės deginimas. Pagal pastarųjų 5 metų statistiką balandžio mėnesį vidutiniškai kyla daugiau kaip 1100 gaisrų atvirosiose teritorijose, išdeginančių per 1,4 tūkst. hektarų, iš kurių apie 90 proc. sudaro pievos.

Nuo metų pradžios ugniagesiams teko gesinti 2 731 pievų gaisrą. Jų metu išdegė 2 653 ha atvirų teritorijų.