Aplinkos apsaugos agentūros taršos stebėjimo žemėlapio duomenimis, Klaipėdoje, Mažeikiuose, Panevėžyje, Kaune ir Vilniuje fiksuojama vidutinė oro tarša, o Kėdainiuose, Utenoje, Plungėje ir Alytuje – žemas taršos lygis.

Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėjos Zitos Šilienės teigimu, sinoptikų prognozės pasiteisino, tad ir oro tarša, kaip ir buvo tikimasi, gerokai sumažėjo po savaitgalio. „Kaip sinoptikai ir prognozavo, sekmadienio popietę pasikeitė oro masės pernaša ir oro užterštumas sumažėjo. Kai kur kliuvo ir lietaus, bet, matyt, labai nevienodai, tai greičiausiai ne dėl lietaus sumažėjo“, – DELFI teigė Z. Šilienė.

Šiuo metu fiksuojamas vidutinis arba žemas užterštumas. Specialistės teigimu, jis nėra pavojingas, nes vidutinis neperkopia nustatytos ribos. „Vidutinis – reiškia neviršija ribinių verčių. Jis šiek tiek didesnis lyginant su žemu arba labai žemu, bet ribinės vertės neviršijamos. Reiktų manyti, kad nėra pavojingas“, – teigė Z. Šilienė.

Oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja pažymėjo, kad nors šiuo metu galime džiaugtis sumažėjusia oro tarša, rodikliai, jei orai ir toliau išliks tokie sausi, gali kisti: „Orai toliau išlieka sausi, todėl per kelias dienas vėl gali kai kur susikaupti, padaugėti ta koncentracija. Bet bent jau šiandien galime džiaugtis švaresniu oru“.

Z. Šilienė įvardijo, kad vasarą dėl sausros nukentėtų ne tik oras, bet ir gamta. „Jau javai sužaliavę, medžiai sužaliavę. Jei vėl bus sausra mėnesį ar pusantro – vėl viskas išdžiūtų“, – kalbėjo Z. Šilienė ir pridūrė, kad tokia pati situacija galėtų pasikartoti tik po labai ilgos sausros.

Lietaus sulauksime tik savaitės pabaigoje

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, pirmadienį Lietuvoje bus giedra ir sausa. Temperatūra kils iki 16–21 laipsnio šilumos

Pirmadienį daug kur pūs striprokas vėjas, o antradienį jis nurims, tačiau temperatūra tai pat kris iki 1-6 laipsnių. Naktį kai kur tikėtinos šalnos dirvos paviršiuje iki 5 laipsnių šalčio. Dieną oras įšils iki 15-19 laipsnių.

Pirmadienį šalyje bus saulėta, šilčiausia – Kaune ir Klaipėdoje, čia oras sušils iki 19 laipsnių, Vilniuje ir Panevėžyje termometro stulpeliai turėtų kilti iki 17 laipsnių. Lietaus iki ketvirtadienio nenumatoma, tačiau kartu su lietumi į šalį atslinks vėsesni orai.