Tai padaryta vadovaujantis Seimo statuto punktu, kuriame apibrėžiama, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija teikia išvadas dėl Seimo narių teisės aktų ar etikos pažeidimų.

„Seimo pirmininkas mano, kad Etikos ir procedūrų komisija turėtų ir galės geriausiai įvertinti, ar Seimo narys S. Jakeliūnas neperžengė savo įgaliojimų. Tuo pačiu Seimo pirmininkas atkreipė dėmesį, kad pagal Seimo statuto (...) nuostatas Seimo nariai, įtardami neskaidrią Seimo nario veiklą, turi teisę burtis į grupę (pagal Seimo statutą, ne mažesnę nei 1/4 Seimo narių) ir inicijuoti laikinąją kontrolės arba tyrimo komisiją“, - komentare Eltai teigia P. Žeimys.

ELTA primena, kad trečiadienį Seimo opozicija po susitikimo su Lietuvos banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku teigė, kad imsis veiksmų dėl Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK), atliekančio krizės tyrimą, pirmininko S. Jakeliūno galimai daryto spaudimo Lietuvos banko vadovui.

Po to, kai trečiadienį jungtiniame opozicinių frakcijų posėdyje dalyvavęs V. Vasiliauskas perskaitė jam siųstą S. Jakeliūno laišką, opozicija prabilo apie apkaltą krizę tiriančiam BFK pirmininkui.

Opozicijos lyderė iš karto po posėdžio sakė, kad paviešintame laiške S. Jakeliūnas akivaizdžiai daro spaudimą Lietuvos banko vadovui. Dėl to, tvirtino ji, opozicija bematant paruoš du kreipimusi dėl BFK pirmininko veiksmų.

„Paruošime du kreipimusi: vieną kreipimąsi į Seimo pirmininką tam, kad būtų įvertinta, ar tai nėra spaudimas nepriklausomai institucijai, ir galimai kreipsimės į prokuratūrą dėl veiksmų, kurie galėtų būti traktuotini kaip spaudimas“, - sakė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Pasak jos, tai, kad S. Jakeliūnas darė spaudimą, nereikia skaityti net tarp eilučių.

„Nereikia net tarp eilučių skaityti - tiesiogiai prašoma imtis veiksmų ir panašiai. Mano galva, tikrai galima perskaityti ne tarp eilučių, o tiesiogiai, kaip prašymus, pageidavimus, kurie Seimo nariui, komiteto pirmininkui neturėtų būti priimtini“, - sakė opozicijos lyderė.

Trečiadienio rytą vykusiame BFK, atliekančio krizės tyrimą, posėdyje V. Vasiliauskas pareiškė manąs, kad S. Jakeliūnas bankui daro spaudimą. Šis neslėpė nuostabos dėl tokio pareiškimo.

BFK pirmininkas S. Jakeliūnas teigė, kad jam belieka stebėtis tokiais susirašinėjimų viešinimais.

„Jeigu aktyvaus ir įdomaus politinio sezono palinkėjimas, kadangi vyksta rinkimai bent keli, yra kažką užgaunantis, menkinantis reputaciją ar darantis spaudimą LB, ir tokie susirašinėjimai yra paviešinami, tai man belieka stebėtis“, - sakė S. Jakeliūnas. (Paulina Levickytė)