Magnolijų – visas tūkstantis

Kiekvieną užsukusį į Skinderiškio dendrologinį parką pribloškia neįtikėtinas vaizdas. Net tūkstantis egzotiškų magnolijų medelių pamažu krauna ir vaiskiai skleidžia rausvus bei baltus žiedus.

Šiuos įspūdingus medžius Skinderiškio dendrologiniame parke pasodino šio parko įkūrėjas Antanas Kęstutis Kaltenis.

Paklaustas, kodėl įspūdingųjų magnolijų Skinderiškio parke pasodino visą tūkstantį, K. Kaltenis šypsosi – tai buvo jo dovana šaliai Lietuvos tūkstantmečio proga.

Parko įkūrėjas sako, kad magnolijų rūšių ir porūšių šiame parke yra begalė. Jas K. Kaltenis atsivežė iš įvairių pasaulio šalių.

Kiekvienos magnolijų rūšies atsiradimas Skinderiškyje turi ir savąją istoriją, kurią parko įkūrėjas mielai gali papasakoti kiekvienam atvykusiam.

Gausu ir kitų egzotiškų augalų

Pirmuosius augalus K. Kaltenis Skinderiškyje įkurdino 1971 m. balandžio 1-ąją. Dabar parke yra gerokai per 1 000 įvairiausių augalų rūšių bei jų porūšių. Čia gausu egzotiškų krūmų ir medžių iš viso pasaulio.

K. Kaltenio sukurtame neeiliniame gamtos prieglobstyje galima pamatyti retus sumedėjusius Lietuvos augalus: gebenę lipikę, bekotį ąžuolą, keružį beržą, ginkmedį. Čia puikuojasi ir kukmedis, natūralioje gamtoje seniai išnaikintas dėl itin vertingos medienos.

Pats Skinderiškio dendrologinio parko įkūrėjas K. Kaltenis sako, kad jo sukurtas rojaus kampelis yra skirtas visiems žmonėms, o ypač mylintiems ir norintiems pažinti, suprasti gamtą, jos subtilų grožį.
Magnolijų žydėjimas

Vyksta kasmet

Žydint magnolijoms į Skinderiškio parką kasmet atvyksta ir turistų grupės, ir šeimos, ir net užsieniečiai. Visiems pirmą kartą pamačiusiems žydinčias magnolijas šis įspūdis lieka visam gyvenimui.

„Na, kas atvyksta pirmą kartą, tai palieka labai didelį įspūdį. Mes tai jau turime tradiciją ir kelerius metus iš eilės važiuojam į šį parką žydint magnolijoms. Labai gražu.

Mes netgi nuotraukų albumą „Žydėjimas“ esame sukūrę. Ten nemažai gražių nuotraukų. Tikrai verta šią vietą aplankyti“, – sakė kasmet su šeima į Skinderiškio parką pasigrožėti magnolijomis atvykstanti kėdainietė Aurelija Bukauskienė.

Ir švenčių švęsti

Į Skinderiškio parką žmonės vyksta ir švenčių švęsti. Štai vilnietis Darius Švagždys su šeima dėl nepaprasto magnolijų grožio į Kėdainių rajoną per Velykas atvyko net iš Vilniaus.

„Čia yra įspūdinga. Kažkas nepaprasto. Kai tik sužinojome, kiek čia yra magnolijų, nusprendėme atvykti. Antrąją Velykų dieną praleidome šiame parke.

Visiems labai patiko, tai kažkas nepaprasto, kažkas žodžiais neapsakomo“, – sakė iš Vilniaus su šeima atvykęs D. Švagždys.