Santykiai – puikūs?

Laidoje jis taip pat atsakė į klausimą, kokie yra jo ir „valstiečių“ kandidato santykiai.

„Mūsų kandidatas yra tas, kuris yra verčiausias tapti Lietuvos prezidentu, o debatuose atsiskleidžia tikrasis problemų žinojimas. Aš manau, kad bet kokiu atveju čia yra stiprioji Sauliaus Skvernelio pusė, nes savo patirtimi jis lenkia kitus kandidatus.

Mes agituojame regionuose ir bet kokiu atveju teigti, kad mes nepalaikome savo kandidato, tai būtų neteisinga, nes visa kampanija yra palaikoma „valstiečių“ partijos, palaikome, kad premjerui nereikėtų prašyti iš kitų asmenų. Mes pasirinkome, kad premjeras nekviečia kitų rėmėjų, todėl viską mes pilnai apmokame“, – laidoje „DELFI diena“ sakė R. Karbauskis.

Arnas Mazėtis, Ramūnas Karbauskis

Įvertino ataskaitą

Seimo narys įvardijo ir mitą, kuris, anot jo, susikūrė iškart po rinkimų į Seimą. R. Karbauskio teigimu, yra visiška netiesa, kad jis su S. Skverneliu konfliktuoja.

„Mūsų santykiai su premjeru yra puikūs. Aš galiu pasakyti tik vieną dalyką, kad nuo pat rinkimų į Seimą buvo kuriamas mitas, kad Saulius Skvernelis su manimi konfliktuoja. Jeigu jūs per visą laiką rastumėte bent vieną pavyzdį, kad tie mūsų santykiai nėra puikūs, tai prašau įvardykite“, – DELFI kalbėjo R. Karbauskis.

Ketvirtadienį Seimo posėdyje vyko diskusija dėl Vyriausybės 2018 metų veiklos ataskaitos. Iš pradžių savo pozicijas pristatė visų komitetų atstovai. Ataskaitai nepritarė 2 iš 15 – Audito ir Sveikatos reikalų komitetai.

Seimo opozicijos lyderė V. Čmilytė-Nielsen savo kalboje sakė, kad ją suintrigavo ankstesnis Ramūno Karbauskio Vyriausybės veiklos įvertinimas devynetu. „Mokiniams ar studentams devynetas rašomas tada, kai yra padaryta viena klaida. Nežinau, kokią klaidą jūsų darbe įžvelgė Ramūnas Karbauskis, jis galėtų pasakyti. Siūlau paimti jums parašytus devynis balus ir pažiūrėti, ar Vyriausybės darbas praėjusiais metais tikrai to vertas“, – į premjerą Saulių Skvernelį kreipėsi ji.

Ramūnas Karbauskis

R. Karbauskis, paklaustas apie ataskaitos vertinimą, pabrėžė, kad Vyriausybei teko dirbti įvairiomis ir net labai sudėtingomis sąlygomis.

„Vyriausybė dirba tikrai nelengvomis sąlygomis, spaudimas yra iš visur, visi ministrai dirba gerai, aišku, nėra labai lengva, bet sakyti, kad Vyriausybė nedaro to, kad viskas gerėtų, būtų tikrai neteisinga. Šioje situacijoje, kai opozicija sako, kad parašytų kuolą, tai aš suprantu, kad Gabrielius Landsbergis ir konservatoriai pensijas sumažintų, bet jeigu objektyviai žiūrėtume, tai ir atlyginimus, ir pensijas valdžia didino. Apie tai nėra kalbama, tačiau, kai mes atėjome, radome apie 4 milijardus eurų skolos, už kurią palūkanas mokėjo iš pensininkų pinigų. Šiandien „Sodra“ nebeturi jokios skolos“, – DELFI sakė R. Karbauskis.

Negailėjo kritikos kandidatams

Kalbėdamas apie dabartinių lyderių į prezidento postą trejetuką, R. Karbauskis pabrėžė, kad dabartinis premjeras S. Skvernelis turėtų didžiausią patirtį. R. Karbauskis negailėjo kritikos I. Šimonytei ir G. Nausėdai.

Arnas Mazėtis, Ramūnas Karbauskis

„Mes jokio B plano neaptarinėjame, bet jeigu Saulius Skvernelis nelaimėtų rinkimų, tai bet kokiu atveju yra du variantai. Mes darome viską, kad jis laimėtų, tai būtų geriausias sprendimas Lietuvai.

Jeigu S. Skvernelis nepraeitų į antrą turą, mes tikrai nekeliame klausimo, ką remtume antrame ture. Jeigu pradėsime sau uždavinėti tokį klausimą, tai mes meluosime ir patys sau. O ką daryti, kai yra dvi blogybės? Bet kokiu atveju, manau, kad didžiausia problema Lietuvoje būtų, jeigu Saulius Skvernelis nepatektų į antrą turą ir nelaimėtų rinkimų.

Pagal dabartines apklausas, kurios kelia mums klausimų, mes dabar turime kandidatę, kuri yra buvusi finansų ministre, kai Lietuva tris kartus brangiau skolinosi pinigus ir daug kitų dalykų, kurie priklausė nuo I. Šimonytės, taip pat pensininkų pinigų nusavinimas ir kiti dalykai.

Kitas kandidatas dirbo banke, nėra vadovavęs jokiai įstaigai. Mes nesirinktume nė vienos iš šių blogybių. Bet kuris prezidentas, kuris būtų išrinktas, jis dirbtų su šia valdančiąja dauguma. Jeigu jis siektų išankstinių rinkimų, tai tokiu atveju būtų kiti veiksmai, bet galiu nuraminti Lietuvos žmones, kad mes turime palaikymą. O jeigu Saulius Skvernelis nelaimės rinkimų, aš tikiuosi, kad jis pratęs premjero darbą. Bet tikrai sunkiai įsivaizduoju, jeigu laimėtų konservatorių kandidatė arba jeigu laimėtų G. Nausėda“, – laidoje sakė R. Karbauskis.

Prabilo apie kandidatų patirtis

„DELFI dienoje“ R. Karbauskis taip pat pakomentavo, kad jeigu laimėtų I. Šimonytė, turbūt kiltų diskusijos dėl išankstinių rinkimų.

„Aš esu tikras, kad bus bandoma daryti taip, kad jie įvyktų, jau toks bandymas buvo. (...) Kitais metais reitingai turėtų būti dar geresni. Kita vertus, jeigu dabar neturėtume daugumos, tai negalėtume priiminėti sprendimų, o dabar mes turime palaikymą. O kokia būtų prasmė išankstinių rinkimų? Nėra prasmės išleisti tiek pinigų“, – sakė R. Karbauskis.

Gitanas Nausėda, Saulius Skvernelis

Politikas laidoje pažėrė ir rimtos kritikos G. Nausėdai, kuris, anot R. Karbauskio, neturi jokios vadovavimo patirties.

„Aš manau, kad dabartiniai kandidatai (G. Nausėda ir I. Šimonytė) yra susiję su ta sistema, kuri buvo iki mūsų, jie yra susiję ir su tais žmonėmis, kurie dabar minimi bylose. Aš nežinau, kas yra už G. Nausėdos nugaros, bet matant, kaip viskas vyko, kaip buvo vykdomi Nausėdos viešieji ryšiai, kaip jis save pozicionavo, jis ruošėsi į prezidentus jau dvejus metus. Reikia suprasti, kas už to stovi, kieno yra pinigai, galbūt verslo, man sunku būtų pasakyti. Matant, kas remia kandidatą, galima padaryti tam tikras išvadas, bet nenoriu teisti ir vertinti. Kaip suprantu, jį remia stambus verslas, tai yra akivaizdu iš to, ką matome rinkėjų sąrašuose“, – DELFI diena“ sakė R. Karbauskis.

„Visi prieš Skvernelį“

Paprašytas įvertinti visus kandidatus, R. Karbauskis pabrėžė, kad šiuo metu visi bando kovoti prieš S. Skvernelį.

„Svarbiausias kitų kandidatų trūkumas yra patirtis. Tik du kandidatai gali pasigirti patirtimi, tai I. Šimonytė ir S. Skvernelis. Žinoma, reikia kalbėti ir apie tai, kokia yra ta patirtis. Šimonytės patirtis, žinant, kokiu metu ir ką ji dirbo, tai manau, ta patirtis yra pakankamai negatyvi. Jeigu kalbėtume apie S. Skvernelio patirtį, tai jis perėjo visas institucijas, jis buvo komisaras, ministras, dabar premjeras. Jis praėjo visus kilimo valdžioje etapus.

Jeigu jis taptų prezidentu, jis puikiai suprastų, kaip viskas veikia. Man niekas nesakė, kad kažkur premjeras būtų padaręs kažką blogai. O problema yra ta, kad kai kurie žmonės kandidatuoja į prezidentus neturėdami absoliučiai jokios valdymo patirties. Šiuo atveju kalbu apie Nausėdą. Nausėda vadovavo pats sau. Jo patirtis tuo ir baigiasi. Pavyzdžiui, viešai debatuose matosi, kad jis nenori atsakinėti į tuos klausimus, kurie jam nepatinka, jeigu klausimai yra aštresni, jis keistai reaguoja į juos. Jeigu kalbėtume apie Sauliaus Skvernelio situaciją, tai reikia pasakyti, kad dabar yra „visi prieš vieną“, – sakė R. Karbauskis.