„Dabar nenoriu pasakoti apie problemas, nes rašau knygą apie Klaipėdos universitetą. Aš nenoriu pinigų, noriu, kad būtų apgintos mano teisės. Problemos su studijomis prasidėjo jau pirmą savaitę, bet man pasakė, kad galiu išvykti, pinigai už studijas grąžinti nebus“, – aiškino savo poziciją M. Murugasamy.

Visgi ieškinyje teismui pateiktas reikalavimas grąžinti pinigus, kuriuos jis sumokėjo už studijas. Vyras patikino, kad „užsiminti apie pinigus“ jam patarusi advokatė.

Į parengiamąjį posėdį Indijos pilietis neatvyko, tuomet pateikė paaiškinimą, kad jam esą niekas nepadeda gauti vizos ir dėl to jis badaus prie Lietuvos ambasados. Jo laiškai su skundais, kad nesulaukia pagalbos, keliavo ir į Lietuvos prezidentūrą.

Balandžio 25 dieną atvykęs studentas taip pat buvo be advokato, tačiau teismui priekaištavo, kad negavo angliško bylos nuorašo, tačiau teigė, su byla susipažinęs. Buvęs studentas patikslino, kad byloje nebuvo Daivos Labanauskaitės ir Airimo Župerkos atsiliepimų vertino į anglų kalbą, o tai, anot jo, nebuvo padaryta. Tai pat prašė, kad teisme būtinai dalyvautų Rimantas Stašys ir Algirdas (Giedraitis – DELFI past.), pastarojo pavardės buvęs studentas sakė nežinantis.

Buvusio KU studentui M. Murugasamy paaiškinimus teismui kelis kartus teko tikslintis per vertėją, panašu, kad vyro anglų kalba išties netobula, tačiau vyras tikino, kad ne jis, o dėstytojai neturi tokių anglų kalbos žinių, kad galėtų gerai išaiškinti studentams dėstomą medžiagą.


Indijos pilietis teismo posėdžio išvakarėse pateikė prašymus anglų kalba. Teismas M. Murugasamy priminė, kad visi prašymai ir dokumentai turi būti pateikti lietuvių kalba, nes teismas vyksta Lietuvoje. Indas ėmė gintis, kad pirmą kartą girdintis apie tokius reikalavimus.

Teisėjas paaiškino, kad kelis sakinius geranoriškai išversti gali, tačiau bylos nagrinėjamos valstybine šalies kalba.

„Jums buvo išsiųsta teismo vasario 11-osios nutartis dėl dokumentų, taip pat šios nutarties vertimas į anglų kalbą“, – patikslino teisėjas.

„Atvirai pasakius, neprisimenu šios nutarties“, – pasiteisino Indijos pilietis.

Vyrui teks išversti savo prašymus, nes kitu atveju teismas jų negali priimti. Indas pažadėjo išversti dokumentus.

Teismui pasidomėjus, kodėl vyras nesikreipė dėl teisinės pagalbos, indas ėmė aiškinti, kad turėjo advokatą, tačiau pasibaigus sutarčiai jo viza pasibaigė, tad dėl to esą jis neturi galimybės samdyti teisininko. Po to patikslino, kad nežinojo, kad gali kreiptis neturint vizos.

Teisme iškilo ir kita problema – KU pateikti dokumentai tik lietuvių kalba. Teisėjas paaiškino, kad ieškovui, nemokančiam valstybinės kalbos, dokumentai turi būti pateikti jam suprantama kalba. Universitetui teks išversti visus raštiškus atsakymus.

Procesinių dalykų trūkumas, anot teismo, turi būti pašalintas per 10 dienų. Kitu atveju nėra galimybės nagrinėti bylą ir pateikti procesiniai dokumentai gali būti grąžinami jiems pateikusiems asmenims.

Indas bandė sutaupyti prašydamas teismo išsiversti į lietuvių kalbą dokumentus, tačiau teismas paaiškino, kad bylinėjimasis yra brangus dalykas ir jei ieškovas nusprendė bylinėtis, teks paisyti įstatymų ir pačiam pasirūpinti vertimais. Vyras pažadėjo ieškoti valstybės skiriamo advokato, kad teisingai pateiktų visus savo reikalavimus ir galėtų bylinėtis be trukdžių.

Tiesa, indas teisme ėmė dėstyti, kad jam dar turi atlyginti moralinę žalą už paviešintą nuotrauką ir vienas su juo interviu daręs bei jo nuotrauką paviešinęs studentas – Povilas Patalba. Indas įvardijo sumą – 3 milijonus, tačiau kokia valiuta, nepatikslino. Tačiau teismas paaiškino, kad su šia byla tai nesusiję ir prašymas tenkintas nebus.

Trims mėnesiams vizą gavęs indas sako, kad Lietuvoje, Klaipėdoje, jis dabar tiesiog gyvena, o bylinėjimosi išlaidas ir pinigus pragyvenimui siunčia jo šeima. Indijoje vyras turi sutuoktinę ir vaikų.

DELFI primena, kad kaip trečiuosius asmenis užsienietis įtraukė aštuonis dėstytojus: Ligitą Šimanskienę, Algirdą Giedraitį, Rimantą Stašį, Eduardą Spiriajevą, Daivą Labanauskaitę, Jolitą Viluckienę, ir Eriką Župerkienę.

2016-ųjų rugsėjį pagal studentų mainų programą vyras atvyko studijuoti vadybos. Viename interviu jis teigė, kad atvykęs į uostamiestį jis pamilo Lietuvą. Taip pat pasakojo, kad iki studijų Lietuvoje jau buvo dirbęs bei studijavęs Jungtinėje Karalystėje. Priekaištų šioms studijoms jis tikino neturintis. Interviu tada vyras sakė, kad jam patiko Europa, todėl Lietuvoje studijas pasirinko dėl galimybės atvykti į Senąjį Žemyną.

Pasibaigus studijoms, po pusmečio, baigė galioti ir jo viza, tuomet vyras ir kreipėsi į advokatę, kad surašytų ieškinį KU ir teismui pateikė 4,8 tūkstančio eurų ieškinį – tiek jis sumokėjo už studijas.