Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė DELFI teigė, kad dėl padidėjusio oro užterštumo kyla rizika susirgti lėtinėmis ligomis arba patirti esamų lėtinių ligų būklės pablogėjimus.

Specialistė taip pat įvardijo, kad tokiu metu buvimas tik uždarose erdvėse nėra išeitis, nors ikimokyklinio ugdymo įstaigose negali būti organizuojamos veiklos atvirose erdvėse.

Norintiems apsisaugoti I. Taraškevičienė pataria atkreipti dėmesį į patalpų vėdinimą ir rinktis mažiau užterštus maršrutus, o ketinantiems pasinaudoti apsauginėmis kaukėmis teigia, kad jas dėvint „blogiau nebus“, bet įspėja, kad „kartais tie filtrai apsunkina kvėpavimą, žmogus turi giliau įkvėpti ir jei kaukė nėra tinkamai efektyvi, giliau kvėpuodami galite ir daugiau teršalų su oru gauti“.

Galimi simptomai – čiaudėjimas, kosulys, akių ir gerklės gleivinių perštėjimas

Lietuvoje fiksuojamas oro užterštumas, padidėjęs kietosiomis dalelėmis. „Kietosios dalelės gali sukelti viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomus. Jei dalelės didelės – gali sukelti čiaudulį, kosulį, galbūt gerklės ar akių gleivinės dirginimą, – įvardijo I. Taraškevičienė ir pridūrė, kad pavojingiausios – smulkiosios dalelės, kurių nejaučiame, tačiau užterštumas jomis šiuo metu neviršija nustatytos ribos. – Šios dalelės nukeliauja giliai į kvėpavimo sistemą, plaučius, kraują ir gali būti išnešiojamos į kai kuriuos organus ir ten juos paveikti neigiamai.“

Irena Taraškevičienė
Kietosios dalelės gali sukelti viršutinių kvėpavimo takų ligų simptomus. Jei dalelės didelės – gali sukelti čiaudulį, kosulį, galbūt gerklės ar akių gleivinės dirginimą.

I. Taraškevičienės teigimu, užterštumas kietosiomis dalelėmis gali pakenkti tuomet, kai ne valandą ar dieną, o ilgiau būnama užterštoje aplinkoje.

Vaikų organizmai daleles įsisavina greičiau nei suaugusiųjų

Specialistė įspėja, kad padidėjusi tarša labiausiai kenkia mažiesiems ir sergantiems. Pagal nustatytas higienos normas, šiuo metu ikimokyklinio ugdymo įstaigos negali vykdyti užsiėmimų atvirame ore. „Vaikų veikla šiose įstaigose, kai aplinkos užterštumas viršija koncentracijos ribines vertes, negali būti vykdoma. Vadinasi, vaikai nevedami į lauką tokiomis dienomis“, – teigė I. Taraškevičienė ir pridūrė, kad aktyvi veikla tokiu metu gali būti organizuojama uždarose erdvėse.

„Tas pats gali būti taikoma ir kitai pažeidžiamai visuomenės daliai – sergantiems ar labai mažiems vaikams, kurie dar nelanko ugdymo įstaigų. Nors moksliniai tyrimai rodo, kad vaikai blogiau geba sulaikyti nosyje teršalus. Jie patenka giliau lyginant su suaugusiais, todėl vaikai ir yra viena iš rizikos grupių“, – kalbėjo I. Taraškevičienė.

Specialistės tvirtinimu, vaikai esant tokiam užterštumui gali lankyti ugdymo įstaigas, vengti reiktų tik jau įvardytų užsiėmimų.

Patalpas vis tiek reikia vėdinti

Nors kone visoje šalyje fiksuojamas oro užterštumo padidėjimas, specialistė teigė, kad vėdinti patalpas vis tiek reiktų. Nebent yra užtikrinama, kad į vidų nepateko užterštų dalelių.

Irena Taraškevičienė
Vaikų veikla šiose įstaigose, kai aplinkos užterštumas viršija koncentracijos ribines vertes, negali būti vykdoma. Vadinasi, vaikai nevedami į lauką tokiomis dienomis.

„Jei viduje yra taršos šaltinių, tai galima patirti dar didesnę žalą nuo vidinių taršos šaltinių. Reikia vadovautis sveiku protu, – kalbėjo I. Taraškevičienė. – Jei kažkas turi kažkur nueiti ar nuvažiuoti, tokie asmenys gyvena įprastu ritmu. Tas koncentracijos viršijimas pavojingesnis tuo atveju, jei patirsime ilgalaikį poveikį.“

Įspėja dėl fizinio aktyvumo lauke

Tokiu metu, specialistės teigimu, tiek vaikams, tiek suaugusiems būtina vengti aktyvios fizinės veiklos atvirame ore. „Gali būti, kad ir kvėpuoti bus sunkiau, bėgti ar daryti kažkokius pratimus, greitai eiti. Visa tai reikalautų papildomų kvėpavimo ir kraujotakos sistemos pastangų. Jei turite kažkokių pakenkimų, gali pablogėti sveikata“, – teigė I. Taraškevičienė.

Ji įvardijo, kad tokiomis dienomis padaugėja pacientų ir ligoninių priimamuosiuose. Dauguma jų kreipiasi dėl kvėpavimo ar kraujotakos sistemų sutrikimų.

Pataria, kaip apsisaugoti

„Siūloma kreipti dėmesį į patalpų vėdinimą“, – kalbėdama apie asmenines apsaugos priemones pabrėžė specialistė. Ji taip pat įvardijo, kad saugiausia šiuo metu būti tose patalpose, kuriose yra įrengtas oro filtravimas, taip esą iš oro patenkantis oras išvalomas.

Norint apsisaugoti, specialistė pataria rinktis tokius maršrutus, kurie yra mažiau užteršti.

I. Taraškevičienė teigė, kad apsauginės kaukės – dar viena galima priemonė, tačiau ne visos gali padėti. „Reikia atsižvelgti į tai, kokia kaukė, koks filtras ir ar jis pajėgus sulaikyti vieno ar kito dydžio daleles, – kalbėjo I. Taraškevičienė. – Tačiau taip, ją galima nešioti, blogiau nebus. Tik kartais tie filtrai apsunkina kvėpavimą, žmogus turi giliau įkvėpti ir jei kaukė nėra tinkamai efektyvi, giliau kvėpuodami galite ir daugiau teršalų su oru gauti.“

Situacija gali pablogėti

I. Taraškevičienės teigimu, lietus sumažintų oro taršą, tačiau situacija gali ir pablogėti, jei artimiausiu metu orai nesikeis.

Irena Taraškevičienė
Reikia atsižvelgti į tai, kokia kaukė, koks filtras ir ar jis pajėgus sulaikyti vieno ar kito dydžio daleles.

„Lietus nusodintų ore pakibusias daleles, oras turėtų būti švaresnis. Tokiu atveju ir žiedadulkių sumažėtų. Jos taip pat nėra gerai, o šiuo metu žydi alksniai, – kalbėjo pašnekovė. – Lietus būtų tikrai gerai, bet turime atsižvelgti į klimato kaitą, kad tokių atvejų kaip šiandien ar vakar, gali būti ir daugiau.“

Lietus padėtų nuslopinti susidariusią situaciją, bet artimiausiu metu lietaus debesys nesikaups, o specialistė teigia, kad situacija gali pablogėti, jei temperatūra dar pakils. „Karštis ir oro užterštumas sveikatos mums nepagerins. O ilgalaikis poveikis dar labiau didina riziką“, – kalbėjo I. Taraškevičienė.

Užterštumas nustatytą ribą viršija keturis kartus

Aukštas užterštumas fiksuojamas Plungėje, Mažeikiuose, Panevėžyje, Kėdainiuose, Vilniuje ir kituose miestuose. Druskininkų apylinkėse fiksuojamas žemas užterštumas, o Utenos – vidutinis.

Visuomenės sveikatos biuras išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad Klaipėdoje kietųjų dalelių ore vidutinė paros ribinė vertė yra 50 μg/m3, tačiau šiandien Šilutės plente buvo užfiksuota 243 μg/m3 koncentracija, o miesto centre esančioje stotelėje – 165 μg/m3.

Kaip DELFI teigė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistė Arūnė Eismontė, uostamiestyje oro kokybės matavimo stotelės užfiksavo kietųjų dalelių paros normos viršijimą. Remiantis oro taršos žemėlapiu, labai aukštas užterštumas matyti ne tik uostamiestyje, bet ir Kaune.

A. Eismontės teigimu, kol nepasikeis meteorologinės sąlygos, tol užterštumas gali nesisklaidyti, todėl bendros rekomendacijos atsisakyti sportinių užsiėmimų, bėgiojimų ar vaikščiojimų lauke, galioja visos šalies gyventojams.

Lietaus artimiausiomis dienomis nesulauksime

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šiandien kai kur gali pasirodyti debesys, protarpiais iš jų gali pasirodyti lietus, tačiau negausus ir trumpas. Ir ne visuose rajonuose. Gausesnis lietus tikėtinas tik penktadienį ar savaitgalį.

Remiantis tarnybos prognozėmis, sostinėje artimiausiomis dienomis laikysis saulėti ir šilti orai, saulę tik retkarčiais dengs debesys, lietaus nenumatoma.

Saulėta artimiausiomis dienomis bus ir Kaune, nors sekmadienį tikėtinas lietus.

Šiek tiek debesuota, tačiau šilta ir saulėta artimiausiomis dienomis bus ir Klaipėdoje. Tarnybos duomenimis, lietaus klaipėdiečiai gali sulaukti taip pat tik savaitgalio pabaigoje.