Baltarusijos pareigūnai Lietuvos pasieniečiams pranešė, kad iš jų šalies teritorijos link Raigardo punkto Lietuvoje artėjęs didelis miško gaisras yra lokalizuotas, ugnis nebeplinta.

Dieną uždarytas eismas per Raigardo punktą vakare buvo vėl atnaujintas.

Iš VSAT aviacijos bazės Trakų rajono Paluknio miestelyje neseniai pakilo pasieniečių sraigtasparnis Eurocopter. Skrydžio tikslas - atlikti žvalgybą iš oro Raigardo kontrolės punkto apylinkėse Druskininkų savivaldybėje.

Apie 19.10 val. į Druskininkų užkardoje nusileisiantį VSAT sraigtasparnį bus paimtas vietinis ugniagesių atstovas. Kartu iš orlaivio bus stebima situacija dėl prie Lietuvos sienos iš Baltarusijos priartėjusio gaisro.

Eismas Raigardo punkte bei priešais Baltarusijos pusėje esančiame Privalkos punkte toliau lieka sustabdytas.

Per parą per Raigardo – Privalkos punktą sieną į abi puses pastaruoju metu kirsdavo apie 1300 transporto priemonių ir apie 2400 asmenų.

„Iki Raigardo punkto ugniai buvo likęs apie kilometras, tačiau apie 17.30 val. gaisras nebeslinko arčiau Lietuvos kiek pasikeitus vėjo krypčiai. Pasieniečiai į Raigardo punktą neįleidžia transporto priemonių. Jei ugnis visai priartėtų prie Raigardo punkto, iš jo teritorijos būtų išvaryti ir ten stovintys sienos nekirtę automobiliai“, – BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

Anot VSAT atstovo, pasieniečių sraigtasparnis budi pasirengęs pakilti įvertinti gaisro situaciją, bet kol kas to nereikia daryti.

VSAT pranešė, kad Raigardo punkte sustiprintu režimu dirbantys pareigūnai į punkto teritoriją suleidžia likusius vilkikus, kurie buvo patikrinti Baltarusijos pareigūnų ir vyko į Lietuvą bei atsidūrė maždaug kilometro atkarpoje tarp sienos linijos ir ugnies fronto Baltarusijoje.

Jokioms kitoms transporto priemonėms bei asmenims sienos kirsti ir toliau neleidžiama.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė BNS sakė, kad ugniagesiai sulaukė baltarusių įspėjimo pasirengti galimam ugnies išplitimui.

„Mūsų pajėgos pasiruošusios, jeigu reikės, iš Lietuvos pusės gesinti gaisrą“, – sakė ji.

VSAT praneša, kad ekstremaliai situacijai pasiruošę ne tik pasieniečiai, bet ir Druskininkų ugniagesiai bei miškininkai.

Sinoptikės Vidos Ralienės teigimu, dar porą dienų vyraus pietryčių, rytų vėjas, tačiau šeštadienį vėjo kryptis turėtų keistis į šiaurės rytų. Vietomis artimiausiomis dienomis gali palyti, bet lietus bus „vasariškas, kai kur su perkūnija“, jis tinkamai nesudrėkins nei miškų, nei palies žemės.

„Pasitaikė vietų šalyje, kur visą balandį nelijo, o jeigu liko, tai tik vietomis, o kritulių kiekis dažniausiai buvo labai mažas. Sausesnius orus prognozuojam rytojui. Yra tikimybė, kad penktadienį vietomis trumpai palis, bet savaitgalis turėtų būti lietingesnis. Kitą savaitę vėl tikimės sausesnių orų. Bet tie lietūs tokie vasariniai, su perkūnija - kažkam gali kliūti, bet iš to lietaus nedaug naudos, nes ne visur jis gerai pagirdys tą žemę“, – BNS sakė V. Ralienė.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, visoj Lietuvoj vyrauja didelis ketvirtosios klasės miškų pavojus.