Reikia susitarti su mokytojais

Ką žada daryti mokytojai, jeigu valdžia ir toliau negirdės jų prašymų ir reikalavimų didinti atlyginimus ir gerinti darbo sąlygas? Laidoje „DELFI diena“ apsilankęs Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas sakė, kad šiuo metu derybos tik prasidėjo, todėl apie rezultatus kalbėti dar labai anksti.

„Mes šiandien turėjome diskusiją, kiek žinau iš planų, yra noras ir siekis didinti algas, o dydžio kol kas nežinome. Mūsų siekis nesikeičia nuo praėjusių metų, tai yra 20 procentų, bet iniciavome dabar naujas derybas, klausimai yra atnaujinti ir ministras jau kreipėsi įgaliojimo dėl derybų su mumis, galvojame, kad mes esame šeimininkai, ir reikia susitarti su mokytojais, kiek reikia didinti.

Žinoma, kiekviena sritis atskirai turėtų susireguliuoti, kiek ir kaip turėtų būti didinami tie atlyginimai“, – laidoje DELFI diena kalbėjo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Pritarė atlyginimų didinimui

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė darbo grupės parengtai viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų didinimo iki 2025 metų strategijai.

Joje numatyta didinti atlyginimus atskirų sektorių darbuotojams ir per kelerius metus į prieškrizinį lygį grąžinti bazinį dydį, pagal kurį skaičiuojamos didžiosios dalies biudžetininkų algos.

Pasak Vyriausybės vicekanclerio Deivido Matulionio, pritarus strategijai vien kitąmet viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimams papildomai reikės skirti beveik 400 mln. eurų.

„Matome, kad po žingsneį einama į priekį. Tiek Vyriausybė, tiek ministerija jautriau reaguoja į tuos dalykus, kuriuos mes keliame, ar tie skaičiai bus jau galutiniai, šiuo metu ir vyksta diskusija“, – DELFI sakė A. Navickas.

Orus atlyginimas – 1500 eurų

A. Navickas taip pat užsiminė, koks turėtų būti orus mokytojų atlyginimas.

„Ekonomika tai auga, tai krinta, galimybės būna ir mažesnės, ir didesnės. Mes nenorime prisiriškti prie skaičiaus. Bet būtent mokytojai turėtų gauti 30 procentų daugiau nei šalies vidutinis darbo užmokestis. Toks yra siekis ir tai norėtume pasiekti iki 2022 metų, ir kad tai būtų stabilu, nekistų. Manau, kad tas atlygis yra juokingas, jeigu visi kalbame, kad norime, jog mokytojo profesija būtų prestižinė, tačiau taip nėra. Jeigu norime, kad gabiausi mokiniai rinktųsi tą profesiją, ją reikia vertinti kitaip.

Arnas Mazėtis, Andrius Navickas

Tas skaičius, kalbant apie atlyginimus, nuolat kis, todėl reikia žiūrėti ekonomiką. Jeigu dabar ekonomika sparčiai auga, galimybės yra didesnės, o apie mažėjimą nereikia net kalbėti. Kad mokytojai nebūtų nuskriausti, atlyginimas turėtų būti apie 1500 eurų į rankas ir tai būtų oru. Manau, kad Vilniuje šiuo metu nėra tiek gaunančių, bet manau, kad 2022 metais tai taps realu. Mes dabar iniciavome derybų pradžią, o galbūt kitą savaitę bus gauti įgaliojimai“, – sakė A. Navickas.

Pokyčiai įvyko, tačiau nedideli

Paklaustas apie tai, kas pasikeitė nuo mokytojų streiko, vykusio prieš 5 mėnesius, A. Navickas tikino, kad pokyčių yra, tačiau ne tiek, kiek jie norėtų.

„Mes tada teigėme, kad yra tiek daug klausimų, kurie nėra išspręsti, tik žiniasklaidoje buvo rašoma, kad daug ką pasiekėme, taip, pokyčių įvyko, Vyriausybė suklūsta ir tikrai daug dalykų pasiekėme bendrų. Mes matome, kad pradėta judėti ta kryptimi, kuria mes ir norėjome. Žinoma, nesame naivūs ir nežinome, ar tikrai visi žadėti pokyčiai tikrai įvyks taip greitai, kaip norėtume, bet ministro norą mes matome ir jis nusiteikęs padėti, manau, kad nuo mokytojų įsitraukimo ir priklausys bendras rezultatas.

Su ministru mes susitinkame kiekvieną savaitę, šiandien buvo įžanginė mokytojų diskusija, viskas pasimatys kelių savaičių laikotarpyje, kai prasidės tikrosios derybos“, – sakė A. Navickas.

Įkainiai turėtų dvigubėti

Anot jo, didžiulė bėda šiuo metu išlieka egzamino užduočių vertinimo specialistų darbas ir jo apmokėjimas. Paklaustas apie tai, ar mokiniams nereikėtų jaudintis ir galvoti apie tai, kad rezultatų gali tekti laukti ilgiau, A. Navickas nuramino mokinius, tačiau pabrėžė, kad atlygis už darbą tikrai turėtų būti didesnis.

Pasak A. Navicko, jei ministerija nereaguos, mokytojai bus agituojami egzaminų netikrinti. Dėl to esą sutarta trečiadienį vykusiame pasitarime.

„Mes nutarėme šiandien, kad ir toliau bendruomenei apie tai kalbėsime, kad kuo daugiau mokytojų atsisakytų dalyvauti tame. Tai būtų toks pasipriešinimas arba noras nepaklusti dirbti už tai, kiek netenkina. Manau, kad įsitrauks tie mokytojai, kurie linkę nedejuoti, o tiesiog tam tikrų funkcijų nevykdyti, matome teisiškai, kad tai galima šiuo metu tą daryti“, - sakė A. Navickas.
Andrius Navickas

Mums bandoma įpiršti papildomas 5 savaites atostogų ir turbūt taip ir padarysime, kad neisime mokinių atostogų metų į darbą, nes manome, kad mokytojai visą darbą atlieka tada, kai mokiniai yra mokykloje. Mūsų tikslas yra vaikai, nėra čia ko imituoti. (…) Priklausomai nuo dalyko, nuo to, kiek vertintojų taiso darbą, tai girdėjome, kad yra atvejų, kai darbo taisymas įvertinimas 82 centus kainuoja. Įkainiai svyruoja nuo 4-6 eurų. Manome, kad tai turėtų keistis bent du kartus.

Ministerija šiemet mus patikino, kad dar rado pakankamai mokytojų, pasitelkė daug progimnazijos mokytojų, kurie gal ir neturi tos patirties egzaminų vertiname. Aš manau, kad turėsime kokybės problemą, o paskui priklausys nuo mokytojų, kiek jie save gerbs, jeigu juos tenkins 82 centai, tai gal jie ir toliau vertins. Mūsų vieninga poziicja tokia, kad skatinsime mokytojus reaguoti.

Atlyginimai nuo sausio didėjo ikimokyklinio ugydymo pedagogams ir kitiems seniesiems pedagogams, o mokytojams keisis pagal etato struktūrą, turėtų didėti nuo rugsėjo“, – DELFI laidoje kalbėjo A. Navickas.