„Atvejo vadyba – tai, kai susitinka daug specialistų ir jie sprendžia bėdą. Tada vyksta rimti pokalbiai, kas bus, jeigu gali įvykti bėda, kokios pasekmės, jeigu vaikas gims su sutrikimais. Tai yra vaiko teisių pažeidimai“, – tuomet laidoje sakė L. Kukuraitis.

Tuo tarpu Seimo pirmininkas V. Pranckietis trečiadienį pareiškė, kad yra kuriama teisinė bazė, kuri turėtų apsaugoti dar negimusius kūdikius nuo alkoholiu piktnaudžiaujančių motinų.

Parlamento vadovas „Žinių radijui“ užsiminė, kad siekiant, jog nepasikartotų visuomenėje rezonansą sukėlusios girtų gimdyvių istorijos, bus priimtas įstatymas, kurio objektas - draudimas besilaukiančiai moteriai gerti alkoholį.

Teisinė bazė negali išspręsti bėdų

Kaip valdžia žada kovoti su geriančiomis nėščiosiomis? Kas padėtų apsaugoti dar negimusius vaikus? Apie tai „DELFI Dienoje“ diskutuosime su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto nariu Robertu Dagiu.

„Aš nežinau, kas konkrečiai yra įsivaizduojama toje teisinėje bazėje, tačiau, kad yra problema, tai ji tikrai yra, ir svarbu paminėti ne tik tuos du rezonansinius įvykius, kurie taip garsiai nuskambėjo, kai girtos nėščiosios atvyko gimdyti. Dar 2015 metais buvome surengę didelę konferenciją, kad atkreiptume ir specialistų dėmesį, nes nėščiosios, kurios atvažiuoja gimdyti būdamos girtos, yra tik labai nedidelė dalis visoje šioje dėlionėje.

Buvo užsakytas tyrimas, kuris parodė, kad paskutinėmis nėštumo savaitėmis 3 procentai nėščiųjų vartoja alkoholį ir bėdų yra daugiau, mes vis dar turime sveikatos specialistų, kurie pataria moterims išgerti tą nedidelį kiekį alkoholio nėštumo metu. Bėdų yra daug, vien teisinė bazė jų neišspręs, reikia susitarti, kad žinutė turi būti aiški ir nėštumas nėra suderinamas su jokiais alkoholiniais gėrimais“, – DELFI laidoje sakė ministras A. Veryga.

Ragina peržiūrėti įstatymus

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Rimantas Dagys sakė, kad draudimas vartoti alkoholį besilaukiančiai moteriai praktikoje kol kas sunkiai įsivaizduojamas.

„Tai yra gana didelė teisinė problema, kuri yra labai seniai diskutuojama, tačiau gal neviešai.Susikerta du požiūriai. Man, kaip pasaulietiškų pažiūrų žmogui, vaikas atsiranda ne tada, kai jis išvysta pasaulį, o kada jis pradedamas, bet yra ir kitas požiūris, kad vaikas yra liberalus, kad vaikas atsiranda tada, kai jis išvysta dienos šviesą, o iki to jis nėra kaip subjektas, juo galima net atsikratyti. Tik kyla klausimas, kokias tuomet galima taikyti pretenzijas pačiai motinai. Reikia susitarti ir peržiūrėti daugybę įstatymų“, – sakė R. Dagys.

Aurelijus Veryga, Rimantas Jonas Dagys

Paklaustas apie tai, kaip draudimas atrodytų realybėje, politikas teigė, kad dabartinėje teisinėje bazėje mažai ką galime pakeisti – šiuo metu belieka užsiimti švietimu mokyklose.

„Teisinės bazės sutvarkymas greitai tikrai nevyksta. Mes galime šviesti, skatinti, sutarti, kad mokyklose prasidėtų aiškinimas, kas yra motinystė ir tėvystė. Kol kas tik tokios priemonės yra įmanomos teisinėje bazėje, bet mes turime žengti į priekį ieškant sutarimo“, – DELFI laidoje sakė R. Dagys.

Alkoholį vartoja net nėštumo pradžioje

Sveikatos ministro teigimu, daugelis moterų pirmomis nėštumo savaitėmis nežino, kad yra nėščios, tačiau A. Veryga pabrėžia, kad moteris turėtų nustoti vartoti alkoholį jau tada, kai pradeda svarstyti apie vaikelio turėjimą.

„Mes puikiai žinome, kad žala gali būti padaroma net pirmomis dienomis. Žinau, kad buvo vaikas, kuris turėjo kažkokį alkoholinio sindromo sutrikimą, tik nežinau, kaip baigėsi ta byla. Tai tikrai yra realus sveikatos sužalojimas ir mūsų visuomenėje dar nėra tai aiškiai pasakoma. Kalbant apie moteris, daugelis jų pirmomis savaitėmis net nežino, kad laukiasi ir žala dar didesnė gali būti tuo metu.

Aurelijus Veryga

Tą draudimą tikrai būtų sunku realizuoti, jeigu yra jauna šeima, kuri planuoja turėti vaikelį, tai visai nėra ką drausti, tai yra tik sąmoningumo klausimas. Jeigu yra galimybė pastoti, moteris jau tuo metu turėtų atsisakyti alkoholinių gėrimų. Ką daryti su moterimi, kuri negeba nutraukti vartojimo dėl priklausomybės, tai yra tik diskusijų klausimas. Viena vertus, pačios moters gyvybei grėsmės tuo metu tikrai nebus, tačiau grėsmė bus vaikui“, – DELFI kalbėjo ministras.

Skvernelis abejoja Pranckiečio sumanymu

Premjeras Saulius Skvernelis abejoja, ar Seimo vadovo Viktoro Pranckiečio trečiadienį deklaruota idėja, sprendžiant girtų gimdyvių problemą, uždrausti besilaukiančioms moterims gerti alkoholį, yra racionali.

„Ar draudimai būtų paveikūs ir efektyvūs - turiu labai daug skepticizmo“, - po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė S. Skvernelis. Pasak jo, pirmiausiai reikėtų susirūpinti socialinės atskirties problemomis, kurios, tvirtino jis, kamuoja tam tikras šeimas Lietuvoje.

„Dabar mes turime kitą problemą - visuomenės dalį, kuri (nenoriu pasakyti, kad yra užribyje), bet sprendžia savo problemas arba skandina savo bėdas dėl socialinės atskirties ir skurdo alkoholyje - čia yra pagrindinis dalykas. Reikia padėti tvirtus pamatus toms šeimoms, kurios ruošiasi gimdyti, auginti vaikus, kad jos turėtų socialiai saugią aplinką ir galėtų tinkamomis sąlygomis planuoti ir didinti šeimą“, - kalbėjo premjeras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)