„Esu vienintelis naujos kartos kandidatas, kuris nebuvo profesionalioje politikoje. Esu naujas veidas“, – savo privalumus dėstė M. Puidokas ir pridūrė, kad jo išsilavinimas bei darbinė patirtis – taip pat tinkama pretenduoti į aukščiausią valstybės valdžios postą.

N. Puteikis teigė, kad pagrindinis klausimas, kurį jis kėlė ir prieš penkerius metus – kodėl maskuojamos Prezidento pareigos. Jo teigimu, Prezidento pareigos – ne tik užsienio politika. Ant jo, tai sudaro kone tik aštuntadalį Prezidento pareigų.

Parašė pažymius valdantiesiems

O kokį balą kandidatai parašytų dabartiniams valdantiesiems? M. Puidoko teigimu, tai priklauso nuo sričių. „Yra sričių, kur pavyko padaryti rimtus darbus, – kalbėjo M. Puidokas ir įvardijo pažymį. – Manau, kad stiprų šešetą.“

Arnas Mazėtis, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis

„Septynis. Todėl, kad gerų darbų balansas yra teigiamas“, – įvardijo N. Puteikis ir pridūrė, kad būtų galima rašyti ir aštuonetą, jei kai kurie darbai būtų buvę padaryti geriau.

Mindaugas Puidokas
Esu vienintelis naujos kartos kandidatas, kuris nebuvo profesionalioje politikoje. Esu naujas veidas.

N. Puteikis sureagavo į M. Puidoko žodžius dėl oponento balsavimų Seime, tačiau N. Puteikis M. Puidokui atsakė, kad esą jis buvo „idealus Skvernelio ir „valstiečių“ kareivis“.

Kritikavo premjerą ir ministrus

O ką matytų premjero poste? „Jeigu susidarytų dauguma, siūlanti kitą premjerą, Skvernelio nesiūlyčiau“, – kalbėjo N. Puteikis, tačiau pridūrė, kad jei dauguma bus ta pati – kitos išeities nebus. N. Puteikis įvardijo, kad S. Skvernelio premjeru nesiūlytų dėl pajamų nelygybės, nors pagyrė kai kuriuos jo pradėtus projektus.

O kokį ministrą keistų? „Kukuraitis yra silpnoji grandis pajamų nelygybės mažinime“, – kalbėjo N. Puteikis.

„Švietimo ministras atrodo vėl bėga tuo pačiu Petrauskienės keliu. Remia tuos UAB, tas biudžetines įstaigas, kurios valgo neįtikėtinus dešimtis milijonų eurų“, – kritikavo N. Puteikis.

M. Puidokas taip pat kritikavo ministrą Liną Kukuraitį. „Tie, kurie dirba, daug yra tokių, kurie švaistosi su pistoletu arba yra nacistai. Mes matome dideles bėdas“, - teigė M. Puidokas.

„Antras ministras, kurio turėtų nelikti – ponas Šapoka“, – įvardijo M. Puidokas. – Ponas Linkevičius yra tas ministras, kuris visose srityse atstovauja Briuseliui arba didžiosioms Europos Sąjungoms šalims, bet ne Lietuvai.“ M. Puidokas sukritikavo ir krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį. Kandidato teigimu, „auksinių šaukštų skandalas gali pasikartoti auksinių pastatų skandalu“.

Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis

„Žemės ūkio sritis šiai dienai labai buksuoja. Turime daug problemų ir neaiškumų, – kritiką ministrams tęsė M. Puidokas. – Šios ministerijos vadovas turi būti šios srities ekspertas.“

Naglis Puteikis
Švietimo ministras atrodo vėl bėga tuo pačiu Petrauskienės keliu. Remia tuos UAB, tas biudžetines įstaigas, kurios valgo neįtikėtinus dešimtis milijonų eurų.

„Priklauso nuo to, kokią komandą premjeras matytų. Premjeras yra pakankamai ryžtingas žmogus“, – apie S. Skvernelį kalbėjo M. Puidokas ir kritikavo premjero suburtą komandą.

Įvardijo savo komandas

N. Puteikis vardijo, kad savo komandoje norėtų matyti Romą Lazutką, Boguslavas Gruževskis, Raimundą Kuodį ir Aušrą Maldeikienę. Anot N. Puteikio, jei A. Maldeikienė nebus išrinkta į Europos Parlamentą, ją norėtų kviesti į savo komandą.

M. Puidokas vardijo, kad jo komandoje jau yra Jonas Kvedaravičius, Alvydas Raipa, Gediminas Merkys. Kandidatas gyrė ir Vytautą Radžvilą.

Išsiskiria nuomonės dėl užsienio politikos

„Vieną tik kryptį keisčiau – Vokietija leidžia sau nedidinti biudžeto iki rekomenduojamos NATO normos – 2 proc., – kalbėjo N. Puteikis. – Lietuva labiausiai save nuskriaudžia.“ Jo teigimu, reikia keisti požiūrį ir kartu su Lenkija daryti spaudimą Vokietijai.

O ką keistų santykiuose su Rytų kaimynais? „Nekeisčiau nieko, išskyrus retoriką, – kalbėjo N. Puteikis. – Užsienio politikoje tokia retorika negalima.“

M. Puidokas sukritkavo N. Puteikį ir teigė, kad jokio spaudimo Vokietijai negali būti.

Arnas Mazėtis, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis

„JAV esame naudingi tiek, kiek gebame jiems padėti susikalbėti su didžiąją mūsų kaimyne“, – kalbėjo M. Puidiokas ir kritikavo D. Grybauskaitės vykdytą politiką su Rusija.

Mindaugas Puidokas
JAV esame naudingi tiek, kiek gebame jiems padėti susikalbėti su didžiąją mūsų kaimyne.

Debatų metu kandidatai taip pat kalbėjo ir apie Ukrainos rinkimus, kuriuose laimėjo komikas Volodymiras Zalenskis. „Jei jį vadiname komiku, tai vadinkime Porošenką oligarchu. Arba nė vieno nevadinkime Lietuvos elito būdvardžiais“, – kalbėjo N. Puteikis ir pridūrė, kad A. Valinskas Lietuvai yra padaręs gerų dalykų.

„Išsirinko žmogų, kuris, jų nuomone, dirbs ukrainiečiams“, – vertino N. Puteikis.

Nuomonė dėl Lenkijos sutampa

N. Puteikis įvardijo, kad pirmiausia, jei taptų Prezidentu, vyktų į Lenkiją. Jis taip pat kalbėjo apie tai, kad Rusija esą mato kontaktą tik su tomis šalimis, kurios taip pat rodo jėgą.

M. Puidokas pritarė oponento nuomonei apie Lenkiją. „Jei tapsiu Prezidentu, Lietuvos-Lenkijos santykiai bus daug aktyvesni ir geresni“, – kalbėjo M. Puidokas ir pridūrė, kad dažnai lankytųsi Lenkijoje ir dėl valstybinių švenčių metu.

Kritikuoja teisminę sistemą

„Su teismų sistema nuo pat nepriklausomybės aušros nieko neįvyko“, – kalbėjo ir kritikavo M. Puidokas.

„Lietuva pribrendo esminei revizijai“, – teigė M. Puidokas, pridurdamas, kad teisminėje sistemoje gali dirbti tik tie asmenys, kurie turi nepriekaištingą reputaciją.

N. Puteikis kalbėjo, kad šioje vietoje būtų galima atsigręžti į Ukrainą - esą joje yra daug teigiamų kovos su korupcija pavyzdžių. Nors M. Puidokas pridūrė, kad nesutinka su tokiu pavyzdžiu, esą Ukrainos teismų sistemoje yra nemažai spragų.

Naglis Puteikis

Siektų gaivinti regionus

M. Puidokas teigė, kad regionai vis dar lieka užmarštyje, esą vis dar visos investicijos yra nukreiptos į Vilnių ir Kauną.

N. Puteikis įvardijo, kad puikus regioninės politikos pavyzdys – Lenkija. „Lietuva valsčių iš viso neturi. Vienintelė Europos valstybė, turinti tik vieno lygmens savivaldą – Lietuva“, – kritikavo N. Puteikis ir pridūrė, kad „Lietuvos politikai nesirūpina, kad ES parama pirmiausia keliautų į tuos rajonus, kuriuose reikalinga parama“.

Naglis Puteikis
Lietuva valsčių iš viso neturi. Vienintelė Europos valstybė, turinti tik vieno lygmens savivaldą – Lietuva.

O kaip stabdyti emigraciją?

„Latvijos ir Lenkijos BVP vienam gyventojui tapatus Lietuvos BVP“, – teigė N. Puteikis ir pridūrė, kad atlyginimai, pensijos ar pašalpos – mažesni šimtu ar keliais šimtai eurų nei kaimyninėse valstybėse.

„Pinigai atitenka turtingiesiems“, – teigė N. Puteikis ir pridūrė, kad tai reikia keisti.

M. Puidokas, į klausimą, ką darytų siekdamas sumažinti emigraciją, įvardijo naujų darbo vietų kūrimą bei švietimo tobulinimą, kad jauni žmonės nesirinktų studijuoti užsienyje.

Mindaugas Puidokas

Nuomonė dėl skiepų

„Privalomi skiepai būtų prastas sprendimas, nes verstų tas šeimas, kurios nepritaria tokiam sprendimui, slėpti tikrąją situaciją ir ieškoti sprendimų, – kalbėjo M. Puidokas. – Aš už tai, kad skiepai būtų skiepijami, bet būtų skiepijami kokybiškais skiepais.“

N. Puteikis sako, kad „viską galima individualizuoti“. „Jei aš bijau eiti pas dantistą, visada kažkas gali paaiškinti, kad ten bus nuskausminta“, – pavyzdį įvardijo N. Puteikis.

„Valstybė turi užtikrinti, kad visi būtų paskiepyti, bet negali būti prievartos“, – kalbėjo N. Puteikis.

N. Puteikis teigė, kad „valstybė turi ir spausti, turi ir mylėti“.

Klausimai vienas kitam

„Pirmiausia paraginčiau partijas pakeisti susitarimą ir nebesiekti dviejų su puse procento BVP gynybai“, – į klausimą, ką keistų gynybos politikoje, atsakė N. Puteikis. Kandidatas pridūrė, kad dalį tų lėšų skirtų atlyginimams, o piniginiai sandoriai, jo teigimu, turėtų būti vykdomi su JAV, o ne Vokietija.

Jo teigimu, skirdami 2,5 proc. BVP NATO – atimame dalį pinigų iš švietimo ir kitų socialinių sričių.

O kokius tris darbus padarytų pirmiausia, jei taptų Prezidentu? N. Puetikis įvardijo, kad paprašytų Seimo sugrąžinti tarėjus, taip pat sugrąžintų seniūnijų ar valsčių tarybas ir paragintų Vyriausybę bei Seimą pakeisti ministrą L. Kukuraitį bei finansų ministrą.

Kokie būtų santykiai su Maskva, M. Puidoko klausė N. Puteikis. „Daug sykių esu kalbėjęs, kad Lietuva kaip maža valstybė, privalo remti JAV santykių strategiją“, – teigė M. Puidokas ir pridūrė, kad lietuviai amerikiečiams gali padėti ekspertais ir istorinėmis situacijos žiniomis.

Kandidatai debatų metu įvardijo, kokie būtų, jei būtų išrinkti į Prezidento postą. N. Puteikis teigė, kad griautų nusistovėjusią tvarką ir kištųsi į vidaus politiką. M. Puidokas pabrėžė, kad siektų grąžinti teisingumą.

Debatus tiesiogiai galite stebėti per DELFI TV ir DELFI TV Youtube kanalą, o klausyti per „Žinių radiją“.

Transliacijos lange kviečiame užduoti klausimus ir dalį vedėjai užduos kandidatams. Klausimus vienas kitam galės užduoti ir kandidatai.

Pirmojoje DELFI debatų laidoje dalyvavo Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda. Debatus galite pamatyti čia.

Antrąją debatų laidą, kurioje dalyvavo S. Skvernelis ir Ingrida Šimonytė, kviečiame žiūrėti čia.