„Aš nemanau, kad NSGK pirmininkas buvo suprastas teisingai, žinant jo kompetencijas, ryžtą ir tikėjimą tuo ką daro, gal per skubėjimą ne visai tiksliai išsireiškė. Linkim gražių švenčių visiems, nereikėtų įsivelti į žodžių karą, aš asmeniškai postų (pasisakymų – BNS) feisbuke nevertinčiau kaip rimto politinio siekio“, – BNS sakė E. Jankevičius.

Panašios pozicijos laikosi ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė. Anot jos, “skaidrumą teismų sistemoje galima užtikrinti ir nevaržant jų kaip savarankiškos valdžios nepriklausomumo“.

„Iš tikrųjų labai sunku suprasti, ką ponas Bakas turėjo omenyje, aš tikiuosi, kad jis neketina kažkaip kėsintis į teismų nepriklausomumą. O kad teismuose yra problemų, rodo ir ikiteisminiai tyrimai, kurie pradėti dėl teisėjų, advokatų ir kitų suinteresuotų asmenų veiklos“, – BNS sakė A. Širinskienė.

„Yra registruotas Tarėjų įstatymas, mes esame davė STT įvertinti bylų skyrimo taisykles, nes iš tos situacijos su ikiteisminiais tyrimais buvo galima įtarti, kad yra problemų, ir bendradarbiaujant su Teisėjų savivalda tie visi netolygumai ir kažkokios prielaidos korupcijai bylų skirstyme bus panaikinti“, – pažymėjo komiteto vadovė.

Teisėjų tarybos pirmininkas A. Valantinas penktadienį pareiškė, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko „valstiečio“ V. Bako teiginiai apie teismų reformą yra populistiniai ir kelia pavojų demokratijai.

V. Bakas apie teismų pertvarką užsiminė komentuodamas Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą, kuriuo informaciją jo vadovaujamam parlamentiniam tyrimui pernai teikęs Valstybės saugumo departamentas (VSD) pripažintas paskleidęs tikrovės neatitinkančius teiginius apie buvusį politiką Raimondą Šukį.

„Kalbant apie teismų veiklą, daug pokyčių vyksta jau dabar, Teisingumo ministerija rengia Tarėjų įstatymą, atsiras individualus konstitucinis skundas, tai visiški nauja galimybė žmonėms, Teisėjų taryba ir pati po skandalo su Teisingumo ministerija gilinasi į procesus, kaip dar labiau skaidrinti veiklą, padaryti taip, kad teismų sprendimai būtų visai visuomenei aiškūs ir dar labiau suprantami“, – situaciją komentavo E. Jankevičius.

Taip pat jis užtikrino, kad „kažkokių reformų po vienokių ar kitokių teismų sprendimų neplanuojama ir tokių dalykų būti negali“.

V. Bakas penktadienį BNS teigė, kad jo neįtikina teismo sprendimai, priimami teisėjų, „kuriuos moko (koncerno) „MG Baltic“ byloje atstovaujantys teisėjai“.

Parlamentaras po to feisbuke pasidalijo atveju, kur matyti, kad „MG Baltic“ ir kelių kitų asmenų byloje prieš valstybę dėl žalos atlyginimo ieškovų atstovė yra advokatė Solveiga Palevičienė, šių metų vasario 7 dieną vedusi seminarą Nacionalinėje teismų administracijoje.

Seimo komiteto pirmininkas apie esminės teismų reformos būtinybę prabilo paklaustas, ar jį įtikins aukštesnių instancijų teismų sprendimai R. Šukio ir Konkurencijos tarybos vicepirmininko Elono Šato bylose prieš VSD.

E. Šato atveju pirmos instancijos teismo sprendimas yra apskųstas.

„Aš manau, teismus reikia iš esmės, pabrėžiu, iš esmės reformuoti. Tam, kad teisingumas tarnautų ne siauroms grupėms, o visai visuomenei. Nes dabar teisingumas, ta praktika, kuri teismų suformuota per pastaruosius dešimt metų, kelia pasibjaurėjimą“, – kalbėjo V. Bakas.

„Kada sakoma, kad sprendimai, kurie netinka, gresia teismų reforma, tai aš įžvelgiu didžiulį pavojų demokratijai“, – į NSGK vadovo pasisakymą reagavo A. Valantinas, BNS komentuodamas situaciją.

A. Valantinas teigė, kad Teisėjų taryba artimiausiu metu svarstys, ar dėl V. Bako žodžių pasisakyti kolegialiai.

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį nepaneigė konkrečių apie R. Šukį VSD surinktų duomenų, bet paskelbė, kad tikrovės neatitinka ir jo garbę bei orumą žemina Saugumo departamento padaryti apibendrinimai.

Seimo komitetui pateiktoje išslaptintoje informacijoje VSD mini R. Šukį kaip proceso dalyvį, kai „MG Baltic“ atstovai bandė daryti įtaką tuometinei Arūno Valinsko vadovautai Tautos prisikėlimo partijai ir siekė kontroliuoti nuo jos atskilusią frakciją.