BNS yra rašęs, kad 17 Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldžių įstaigų auditavę Susisiekimo ministerijos auditoriai yra siūlę kreiptis į teisėsaugą dėl įtartinų Vėžio institutui medicinos įrangą tiekiančios įmonės „Tradintek“ finansinių operacijų.

Auditoriai nustatė galimą vienos įmonės protegavimą, galimus finansinius pažeidimus su pirkimus laiminčia įmone, taip pat viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų.

Audite teigiama, kad instituto viešuosiuose pirkimuose dominuodavo viena įmonė – medicinos įrangą tiekianti bendrovė „Tradintek“, su kuria per 2016-2018 metus buvo sudaryta sutarčių už daugiau nei 10 mln. eurų.

Laikinoji Nacionalinio vėžio instituto (NVI) vadovė Sonata Jarmalaitė per pirmadienį BNS surengtą spaudos konferenciją išreiškė nuostabą, kad tarp 17 pasirinktų Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldžių įstaigų, kurių dauguma buvo nedidelės (įvairūs fondai, agentūros), pateko ir vienintelis mokslo institutas – būtent NVI.

Ji savo pasisakyme akcentavo, kad visos iki šiol šią įstaigą auditavusios institucijos buvo pateikusios palankius vertinimus. Laikinosios vadovės vertinimu, Susisiekimo ministerijos atliktame audite neišvengta klaidų, interpretavimo netikslumų.

Įstaigos atstovai aiškino, kad linijinius greitintuvus pasaulyje apskritai gamina tik du gamintojai. Konkurse dalyvavo vienas tiekėjas, jis ir laimėjo.

„Tai yra sudėtinga įranga, reikalaujanti specialaus bunkerio tą lokalizuoti, specialių programinių įrangų, kad pacientas būtų paruoštas, ir didelių įgūdžių iš klinicistų. (…)

Dėl ko jautriai kalbame? Nes mes savo prestižą per trejus metus labai sunkiai užauginome. Įstaiga anksčiau turėjo virš savęs visokių debesėlių, už kuriuos mes nesiimame atsakomybės, bet dabar dirbame – jauna, veržli komanda, ir manome, kad toks siejimas su kažkokiomis įmonėmis neturi nieko bendro su mūsų pagrindine veikla“, – dėstė S. Jarmalaitė.

Pasak įstaigos laikinosios vadovės, panašaus lygio įrangos jie nėra gavę bent penkiolika metų.

„Tai yra pirmi du pirkimai , kuriais labai džiaugiamės dėl mūsų pacientų. Rinkos monopolizacija labai jautriai veikia mažas šalis, mes esame maža šalis, ir turime tą pripažinti.

Mūsų valstybė turbūt turi labiau pasiruošti, kad tarptautinės įmonės ateitų (į viešuosius pirkimus). Mes tikrai tuo džiaugtumėmės – galbūt jie susiduria su kažkokiais sunkumais teikiant dokumentus. Čia jau ne mūsų kompetencija“, – sakė S. Jarmalaitė.

Darbuotojas sprendimų dėl viešųjų pirkimų nepriiminėjo

Nacionaliniame vėžio institute dirba ir vienas darbuotojas, kuris taip pat dirba ir konkursus laimėjusioje įmonėje „Tradintek“.

NVI Personalo ir teisės skyriaus teisininkė Vilma Gudavičienė paaiškino, kad jis viešųjų pirkimų komisijose nedalyvauja nei kaip komisijos narys, nei kaip ekspertas, nesurašinėja defektinių aktų.

Įstaigos laikinoji vadovė patikslino, kad tai yra medicinos fizikas.

Tačiau NVI yra kreipusis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, kad gautų paaiškinimą, ar šis darbuotojas neveikia interesų konflikto situacijoje.

Plačiau apie šią istoriją galima skaityti čia.